Прича: Истјеривање ђавола...

Спалети је признао после меча са Наполијем да су вишемесечне приче о доласку Контеа поремтетиле атмосферу у Апијано Ђентилеу. За новог генералног директора Бепеа Мароту је отежавајућа околност да су са његовим именовањем Интеру кренула кола низбрдо.

Фудбал 22.05.2019 | 22:30
Прича: Истјеривање ђавола...
Време ће показати да ли је грешку са Антонијом Контеом направио сам Бепе Марота или је то било ватрено крштење у Интеровом свету који нема много заједничких тачака са Јувентусовим? Марота се у претходних осам година навикао на један систем рада, заштитну мрежу, хијерархијске односе и строгу поверљивост. Некада из Винова, а данас из Континасе у јавност се пушта само гласине које су у функцији интереса Јувентуса а не обратно: кртице су ретке зверке у свету Бјанконера.

Тешко је поверовати да је Марота, који веома добро познаје Спалетија и његову природу са израженим нарцисоидним карактером, могао да направи серију кардиналних грешака које су дестабилизовали шефа стручог штаба, играчки кадар, амбијент. Није јасно које хранио вишемесечну кампању, бувкално од доласка Мароте у Интер, о ангажовању Антонија Контеа?

Да се разумемо, није неуобичајено и изненађујуђе да се Марота договорио са Контеом пре пар месеци о доласку Антонија на кормило тима, нелогично је да особа која је прилично резервисана и озбиљна, каоМарота, дозволи да тај договор постане јавна тајна. Зато није искључено да је нови генерални директор “саботиран” од старе стуктуре која није сварила његов долазак, а још мање могућност да још један “јувентино” пусти корене у Апијано Ђентилеу.

Бивши председник Интера Масимо Морати је направио серију грешака током свог председниковања, али је маестрално хендловао трансфер Муриња у Интер. Данас знамо да је Морати дан после испадања Интера у осмини финала Лиге шампиона од Ливерпула, у марту 2008. године, све договорио са Жозеом Мурињом. 

Масимо се више није задовољавао скудетима. Желео је да, као његов отац Анђело, стигне до фудбалског Монблана. Манчини, као што ћемо видети и касније са другим тимовима, није тренер за освајање европских куп такмичења, баш као што Спалети није кадар да освоји скудето у Италији.

Манчинијева самозаљубљеност не заостаје за Спалетијевом, због тога је Морати чувао у тајности до краја свој договор са Мурињом,  тако да су многи били изненађени када је Манчини отпуштен после трећег узастопног скудета који су стигли након 17 година чекања.

Постоје аналогије између две ситуације иако су улози различити: са Манчинијем су се освајали скудети после дуге паузе са Спалетијем се вратило у Лигу шампиона после серије сушних година. Као што је Манчини на последњој својој утакмици са отказом у џепу у последњих 90 минута играо за скудето на Тардинију против Парме, тако ће и Спалети у недељу против Емполија на Сан Сиру тражити три бода за пласман у Лигу шампиона.

У фудбалу, као и у животу уосталом, порази остављају много дубље трагове него тријумфи, тако се  у меморију старијих навијача Неразура урезао скудето изгубљен у последњем колу 1967. године захваљујући киксу голмана Сартија и са Еленијом Ерером на клупи, а међу новим нараштајима жива рана се отвори сваког 5.маја на годишњицу дебкла на Олимпику, изгубљеног погледа Ектора Купера, расплаканогРоналда и Матерација који прекорава фудбалере Лација да су захваљујући његовом голу, у дресу Перуђе, против Јувенутса, постали прваци Италије.

Интер није заслужио џабе придев “луди”. Његова историја је крцата невероватним обртима у позитивнм и негативном смислу. Међутим, једно је сигурно: не постоји “комплекс 5.маја” о коме поједини медији причају најављујући окршај Интер - Емполи.

Управо је меч на који смо алудирали пре 11 година у Парми на неки начин релативизовао “5. мај”. Иронија судбине је да је тада Рома Лучана Спалетија била, мало мање од сат времена, првак Италије, све докЗлатан Ибрахимовић није ушао у игру у другом полувремену и са два гола “закуцао” скудето на груди Интера. 

Слична ситуација се поновила и две године касније: Интер незаборавне “триплете” је скудето освојио у последњем колу у Сијени голом Милита у другом половремену. А најсвежији пример је прошлогодишњи када је управо на Олимпику Интер “истерао ђавола” и осигурао повратак у Лигу шампиона, после шест година, победивши Лацио 3:2.

Интересантно је да је ће Спалетију ово бити трећа узастопна завршница шампионата за инфаркт. Пре две године, на опроштају Франческа Тотија од актвинвог играња фудбала, Роми је била потребна победа против Ђенове за улазак у Лигу шампиона. И она је стигла – 3:2.

Спалети је признао после меча са Наполијем да су вишемесечне приче о доласку Контеа поремтетиле атмосферу у Апијано Ђентилеу. За новог генералног директора Бепеа Мароту је отежавајућа околност да су са његовим именовањем Интеру кренула кола низбрдо. Мада, треба бити поштен, Интер од Леонарадовеепизоде на клупи Интера, има драстичан пад форме и резултата у другом делу сезоне, поготово у завршницама.

Нема сумње да ће Спалети циљати на две чињенице у припреми меча са Емполијем. Прва је да су играчи Неразура господари своје судбине, ако освоје три бода Лига шампиона је сигурна без обзира на резултате противника. Други елемент ја да тим који претендује да игра Лигу шампиона не може да страхује од тима који се бори за опстанак и који је у првенству остварио само једну победу у гостима и то пре две недеље против демотивисане Сампдорије.

Ове година смо више пута присуствовали утакмицама Интера на Сан Сиру и право да вам кажемо нисмо сигурни да ли је најављени “солд оут” предност или бреме за играче Интера. Стиче се утисак да поједини фудбалери Неразура не реагују позитивно на притисак амбијента и да реагују нервозно и падом концентрације када крене прво гунђање и по неки звиждук са трибина.

Стиче се утисак да фудбалери Интера играју грчу, превише оптерећени жељом да што пре постигну гол. Били смо пуно пута сведоци, у последњим сезонама голгетерских голгота Неразура, поготово на Сан Сиру, као и реакција публике која би већ у првом полувремену почела да “шуми” од протеста.

Како год било, најлогичнији завршетак првенства је да Аталанта и Интер победе у недељу вече Сасуоло и Емполи и осигурају учешће у најпрестижнијем европском такмичењу а да Фјорентина и Ђенова ремизирају, што би значило да ће се Емполи придружити Фрозинонеу и Кјеву на путу у Серију Б.

Извор: моззартспорт

ФОТО: реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар