Priča: Istjerivanje đavola...

Spaleti je priznao posle meča sa Napolijem da su višemesečne priče o dolasku Kontea poremtetile atmosferu u Apijano Đentileu. Za novog generalnog direktora Bepea Marotu je otežavajuća okolnost da su sa njegovim imenovanjem Interu krenula kola nizbrdo.

Fudbal 22.05.2019 | 22:30
Priča: Istjerivanje đavola...
Vreme će pokazati da li je grešku sa Antonijom Konteom napravio sam Bepe Marota ili je to bilo vatreno krštenje u Interovom svetu koji nema mnogo zajedničkih tačaka sa Juventusovim? Marota se u prethodnih osam godina navikao na jedan sistem rada, zaštitnu mrežu, hijerarhijske odnose i strogu poverljivost. Nekada iz Vinova, a danas iz Kontinase u javnost se pušta samo glasine koje su u funkciji interesa Juventusa a ne obratno: krtice su retke zverke u svetu Bjankonera.

Teško je poverovati da je Marota, koji veoma dobro poznaje Spaletija i njegovu prirodu sa izraženim narcisoidnim karakterom, mogao da napravi seriju kardinalnih grešaka koje su destabilizovali šefa stručog štaba, igrački kadar, ambijent. Nije jasno koje hranio višemesečnu kampanju, buvkalno od dolaska Marote u Inter, o angažovanju Antonija Kontea?

Da se razumemo, nije neuobičajeno i iznenađujuđe da se Marota dogovorio sa Konteom pre par meseci o dolasku Antonija na kormilo tima, nelogično je da osoba koja je prilično rezervisana i ozbiljna, kaoMarota, dozvoli da taj dogovor postane javna tajna. Zato nije isključeno da je novi generalni direktor “sabotiran” od stare stukture koja nije svarila njegov dolazak, a još manje mogućnost da još jedan “juventino” pusti korene u Apijano Đentileu.

Bivši predsednik Intera Masimo Morati je napravio seriju grešaka tokom svog predsednikovanja, ali je maestralno hendlovao transfer Murinja u Inter. Danas znamo da je Morati dan posle ispadanja Intera u osmini finala Lige šampiona od Liverpula, u martu 2008. godine, sve dogovorio sa Žozeom Murinjom. 

Masimo se više nije zadovoljavao skudetima. Želeo je da, kao njegov otac Anđelo, stigne do fudbalskog Monblana. Mančini, kao što ćemo videti i kasnije sa drugim timovima, nije trener za osvajanje evropskih kup takmičenja, baš kao što Spaleti nije kadar da osvoji skudeto u Italiji.

Mančinijeva samozaljubljenost ne zaostaje za Spaletijevom, zbog toga je Morati čuvao u tajnosti do kraja svoj dogovor sa Murinjom,  tako da su mnogi bili iznenađeni kada je Mančini otpušten posle trećeg uzastopnog skudeta koji su stigli nakon 17 godina čekanja.

Postoje analogije između dve situacije iako su ulozi različiti: sa Mančinijem su se osvajali skudeti posle duge pauze sa Spaletijem se vratilo u Ligu šampiona posle serije sušnih godina. Kao što je Mančini na poslednjoj svojoj utakmici sa otkazom u džepu u poslednjih 90 minuta igrao za skudeto na Tardiniju protiv Parme, tako će i Spaleti u nedelju protiv Empolija na San Siru tražiti tri boda za plasman u Ligu šampiona.

U fudbalu, kao i u životu uostalom, porazi ostavljaju mnogo dublje tragove nego trijumfi, tako se  u memoriju starijih navijača Nerazura urezao skudeto izgubljen u poslednjem kolu 1967. godine zahvaljujući kiksu golmana Sartija i sa Elenijom Ererom na klupi, a među novim naraštajima živa rana se otvori svakog 5.maja na godišnjicu debkla na Olimpiku, izgubljenog pogleda Ektora Kupera, rasplakanogRonalda i Materacija koji prekorava fudbalere Lacija da su zahvaljujući njegovom golu, u dresu Peruđe, protiv Juvenutsa, postali prvaci Italije.

Inter nije zaslužio džabe pridev “ludi”. Njegova istorija je krcata neverovatnim obrtima u pozitivnm i negativnom smislu. Međutim, jedno je sigurno: ne postoji “kompleks 5.maja” o kome pojedini mediji pričaju najavljujući okršaj Inter - Empoli.

Upravo je meč na koji smo aludirali pre 11 godina u Parmi na neki način relativizovao “5. maj”. Ironija sudbine je da je tada Roma Lučana Spaletija bila, malo manje od sat vremena, prvak Italije, sve dokZlatan Ibrahimović nije ušao u igru u drugom poluvremenu i sa dva gola “zakucao” skudeto na grudi Intera. 

Slična situacija se ponovila i dve godine kasnije: Inter nezaboravne “triplete” je skudeto osvojio u poslednjem kolu u Sijeni golom Milita u drugom polovremenu. A najsvežiji primer je prošlogodišnji kada je upravo na Olimpiku Inter “isterao đavola” i osigurao povratak u Ligu šampiona, posle šest godina, pobedivši Lacio 3:2.

Interesantno je da je će Spaletiju ovo biti treća uzastopna završnica šampionata za infarkt. Pre dve godine, na oproštaju Frančeska Totija od aktvinvog igranja fudbala, Romi je bila potrebna pobeda protiv Đenove za ulazak u Ligu šampiona. I ona je stigla – 3:2.

Spaleti je priznao posle meča sa Napolijem da su višemesečne priče o dolasku Kontea poremtetile atmosferu u Apijano Đentileu. Za novog generalnog direktora Bepea Marotu je otežavajuća okolnost da su sa njegovim imenovanjem Interu krenula kola nizbrdo. Mada, treba biti pošten, Inter od Leonaradoveepizode na klupi Intera, ima drastičan pad forme i rezultata u drugom delu sezone, pogotovo u završnicama.

Nema sumnje da će Spaleti ciljati na dve činjenice u pripremi meča sa Empolijem. Prva je da su igrači Nerazura gospodari svoje sudbine, ako osvoje tri boda Liga šampiona je sigurna bez obzira na rezultate protivnika. Drugi element ja da tim koji pretenduje da igra Ligu šampiona ne može da strahuje od tima koji se bori za opstanak i koji je u prvenstvu ostvario samo jednu pobedu u gostima i to pre dve nedelje protiv demotivisane Sampdorije.

Ove godina smo više puta prisustvovali utakmicama Intera na San Siru i pravo da vam kažemo nismo sigurni da li je najavljeni “sold out” prednost ili breme za igrače Intera. Stiče se utisak da pojedini fudbaleri Nerazura ne reaguju pozitivno na pritisak ambijenta i da reaguju nervozno i padom koncentracije kada krene prvo gunđanje i po neki zvižduk sa tribina.

Stiče se utisak da fudbaleri Intera igraju grču, previše opterećeni željom da što pre postignu gol. Bili smo puno puta svedoci, u poslednjim sezonama golgeterskih golgota Nerazura, pogotovo na San Siru, kao i reakcija publike koja bi već u prvom poluvremenu počela da “šumi” od protesta.

Kako god bilo, najlogičniji završetak prvenstva je da Atalanta i Inter pobede u nedelju veče Sasuolo i Empoli i osiguraju učešće u najprestižnijem evropskom takmičenju a da Fjorentina i Đenova remiziraju, što bi značilo da će se Empoli pridružiti Frozinoneu i Kjevu na putu u Seriju B.

Izvor: mozzartsport

FOTO: reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar