Шта ваш урин говори о вашем здрављу?

Пре него што пустите воду у тоалету, било би добро да баците поглед на урин, јер његова боја и мирис можда откривају да сте болесни, саветују лекари. Одрасле особе избаце дневно до две литре мокраће, а тачна количина не зависи само од тога колико сте течности попили.

Здравље 22.05.2019 | 12:27
Шта ваш урин говори о вашем здрављу?
Нормална боја урина је жута. "Што мање течности пијете, урин ће бити жући", каже уролог докторка Данијела Шулц Лампел.

Али може бити и друге боје, што може бити безазлено, али и указивати на болест. Мокраћа која је стално тамножута знак је поремећаја у раду јетре или жучи.

"Врло ретко урин може бити зеленкаст", каже др Шулц Лампел и појашњава да та боја упућује на бактеријску инфекцију. Зелену могу изазвати и одређени лекови, попут антидепресива, док је пенасти урин знак поремећаја у раду бубрега.

Боју мокраће одређује и храна коју једете. Боровнице је, на пример, могу обојити у љубичасто. Људи се најчешће уплаше када виде црвенкасту мокраћу, најчешће неутемељено.

"Ако једете цвеклу или пуно малина, нормално је да ће вам урин одређено време бити црвен", каже уролог.

Но ако нема очитог разлога за црвену боју, онда одмах посетите лекара, јер крв у урину такође може бити знак озбиљне болести. Слично је и са црном мокраћом, која се може појавити услед тумора.

Уз боју, и мирис урина може много тога рећи о вашем здрављу.

"Свеж урин обично нема никакав мирис", каже др Шулц Лампел појашњавајући да се одређени мириси не појављују све док бактерије не почну разграђивати уреу. Повремена промена ипак се може појавити и често је нешкодљива.

"То је повезано са храном, на пример након конзумације шпаргле, Б витамина, лука или неких лекова", рекла је докторка.

Урин који мирише на амонијак може бити знак уринарне инфекције, слаткаст и воћни мирис указује на дијабетес, а ако мокраћа мирише на рибу узрок, нарочито код жена, могла би бити упала мокраћовода и бешике или нека полна болест.

Уопштено говорећи, лекарски преглед се саветује ако су боја и мирис мокраће неуобичајени дуже од два или три узастопна одласка у тоалет.

"То нарочито важи за случајеве када осетите бол, имате температуру или мучнину", каже докторка Шулц Лампел.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар