Бањалучки Кастел - бисер Балкана

Тврђава Кастел, заједно са још три тврђаве у Србији, Црној Гори и Албанији, уврштена је у европски пројекат под називом „Цреативе Хисторy Балканс Тоур“, који промовише културно насљеђе и туристичке потенцијале у региону.

Република Српска 21.05.2019 | 15:33
Бањалучки Кастел - бисер Балкана
Пројектом се промовишу четири историјске тврђаве - Кастел у Бањалуци, Петроварадин у Новом Саду, Стари град у Будви и Розафа у Скадру. Идејни творац овог пројекта је Еxит фондација из Новог Сада, а Милица Ђилас из ове организације је нагласила да је главни циљ овог пројекта уједињење региона у очувању богате историјске и културне баштине Балкана.

“Сматрамо да ту баштину треба чувати, али и унапређивати. Због тога смо и покренули пројекат повезивања четири балканске тврђаве како би оне биле што ближе савременим туристима”, нагласила је она и додада да ће, у оквиру овог пројекта, између осталог, бити израђене и интернет презентације све четири тврђаве.

Шефица Одсјека за међународну и регионалну сарадњу Града Бањалуке Дијана Грбић, истакла је да је градска администрација у протекле двије године учинила много да Кастел оживи, али да има још много посла у том погледу.

“Прихватили смо учешће у овом пројекту, како бисмо додатно промовисали тврђаву Кастел, али и Бању Луку уопште. Ово је изузетна прилика да кроз јединствену платформу и канале комуникације допремо до нових корисника и додатно промовишемо наше туристичке потенцијале”, рекла је Грбић.

Директор фондације Европска престоница културе 2024, Марко Билбија, казао је да овај пројекат на специфичан начин посматра улоге тврђаве у животу једног града, гдје тврђава није само туристички већ и велики креативни културни потенцијал.

“Кроз наш пројекат ЕПК 2024. ми тврђаве видимо као мјеста сусрета што кореспондира и са нашим слоганом „Супротности се привлаче“. Конкретно, овдје имамо случај да се привлаче историја и будућност, насљеђе и креативна индустрија. Нама је ово одлична прилика и да видимо како је Еxит фондација допринијела Новом Саду да постане Европска престоница културе 2021. године, али и да пошаљемо снажну поруку на међународном плану”, закључио је Билбија.

Пројекат „Цреативе хисторy балканс тоур“, уз финансијску подршку ЕУ и Савјета за регионалну сарадњу, има за циљ унапређење међусобне сарадање у региону кроз унапређење културног туризма.

(Независне новине)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Култура

21.05.2019 14:09

За подрзати је да се историјске знаменитости цувају и одрзавају па и промовису .Медјутим за унапредјење културног туризма није довољно , као сто и сама ријец казе КУЛТУРА подразумјева много много висе .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.05.2019 18:25

У Кастелу фали много садрзаја много много!

Name

Дзоо

21.05.2019 14:17

Све је то ок али ко це посјетити БЛ нико осим насе дијаспоре у првом реду. Знасе разлог политицка ситуација и мафијаска владавина. Не казем да је власт у федерацији боља али цини ми се сваки дан Сарајево, Мостар,Градацац итд посјецују хиљаде туриста и сто је за неверовати у Сарајеву Срба из Србије хиљаде сваки месец

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин СДС

21.05.2019 16:46

Друзе ти си болестан. Слаземо се да је власт лоса али брате ти га претјера и предје у патологију неку. Каква дијаспора па људи из Бањалуке из Сарајева на дијаспору одавно гледају као на кибице. Није ово 1996 па да глуме лудило и да се сире.Колико год теби нереално било али дијаспорце у БЛ вјероватно и у СА, Мостару сматрамо највецим сељацима могуцим.

Name

Ре

21.05.2019 18:07

Па воле Срби Сарајево и јесте град прави,само што у њему нема више мултиетничности,мада то туристе не занима.

Name

ре

21.05.2019 18:24

Немој само прицати о Сарајеву као.мултиетницком центру и да дође у тај град хиљаду Срба из Србије али да обиђу гробља и виде могу ли некако вратити станарска права или распродати ђедовину.

Name

Припремите се

22.05.2019 09:02

Толико ће туриста навалити да види Кастел да неће бити ни једног слободног мјеста у хотелима.

ОДГОВОРИТЕ