Banjalučki Kastel - biser Balkana

Tvrđava Kastel, zajedno sa još tri tvrđave u Srbiji, Crnoj Gori i Albaniji, uvrštena je u evropski projekat pod nazivom „Creative History Balkans Tour“, koji promoviše kulturno nasljeđe i turističke potencijale u regionu.

Republika Srpska 21.05.2019 | 15:33
Banjalučki Kastel - biser Balkana
Projektom se promovišu četiri istorijske tvrđave - Kastel u Banjaluci, Petrovaradin u Novom Sadu, Stari grad u Budvi i Rozafa u Skadru. Idejni tvorac ovog projekta je Exit fondacija iz Novog Sada, a Milica Đilas iz ove organizacije je naglasila da je glavni cilj ovog projekta ujedinjenje regiona u očuvanju bogate istorijske i kulturne baštine Balkana.

“Smatramo da tu baštinu treba čuvati, ali i unapređivati. Zbog toga smo i pokrenuli projekat povezivanja četiri balkanske tvrđave kako bi one bile što bliže savremenim turistima”, naglasila je ona i dodada da će, u okviru ovog projekta, između ostalog, biti izrađene i internet prezentacije sve četiri tvrđave.

Šefica Odsjeka za međunarodnu i regionalnu saradnju Grada Banjaluke Dijana Grbić, istakla je da je gradska administracija u protekle dvije godine učinila mnogo da Kastel oživi, ali da ima još mnogo posla u tom pogledu.

“Prihvatili smo učešće u ovom projektu, kako bismo dodatno promovisali tvrđavu Kastel, ali i Banju Luku uopšte. Ovo je izuzetna prilika da kroz jedinstvenu platformu i kanale komunikacije dopremo do novih korisnika i dodatno promovišemo naše turističke potencijale”, rekla je Grbić.

Direktor fondacije Evropska prestonica kulture 2024, Marko Bilbija, kazao je da ovaj projekat na specifičan način posmatra uloge tvrđave u životu jednog grada, gdje tvrđava nije samo turistički već i veliki kreativni kulturni potencijal.

“Kroz naš projekat EPK 2024. mi tvrđave vidimo kao mjesta susreta što korespondira i sa našim sloganom „Suprotnosti se privlače“. Konkretno, ovdje imamo slučaj da se privlače istorija i budućnost, nasljeđe i kreativna industrija. Nama je ovo odlična prilika i da vidimo kako je Exit fondacija doprinijela Novom Sadu da postane Evropska prestonica kulture 2021. godine, ali i da pošaljemo snažnu poruku na međunarodnom planu”, zaključio je Bilbija.

Projekat „Creative history balkans tour“, uz finansijsku podršku EU i Savjeta za regionalnu saradnju, ima za cilj unapređenje međusobne saradanje u regionu kroz unapređenje kulturnog turizma.

(Nezavisne novine)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Kultura

21.05.2019 16:09

Za podrzati je da se istorijske znamenitosti cuvaju i odrzavaju pa i promovisu .Medjutim za unapredjenje kulturnog turizma nije dovoljno , kao sto i sama rijec kaze KULTURA podrazumjeva mnogo mnogo vise .

ODGOVORITE
Name

re

21.05.2019 20:25

U Kastelu fali mnogo sadrzaja mnogo mnogo!

Name

Dzoo

21.05.2019 16:17

Sve je to ok ali ko ce posjetiti BL niko osim nase dijaspore u prvom redu. Znase razlog politicka situacija i mafijaska vladavina. Ne kazem da je vlast u federaciji bolja ali cini mi se svaki dan Sarajevo, Mostar,Gradacac itd posjecuju hiljade turista i sto je za neverovati u Sarajevu Srba iz Srbije hiljade svaki mesec

ODGOVORITE
Name

Banjalucanin SDS

21.05.2019 18:46

Druze ti si bolestan. Slazemo se da je vlast losa ali brate ti ga pretjera i predje u patologiju neku. Kakva dijaspora pa ljudi iz Banjaluke iz Sarajeva na dijasporu odavno gledaju kao na kibice. Nije ovo 1996 pa da glume ludilo i da se sire.Koliko god tebi nerealno bilo ali dijasporce u BL vjerovatno i u SA, Mostaru smatramo najvecim seljacima mogucim.

Name

Re

21.05.2019 20:07

Pa vole Srbi Sarajevo i jeste grad pravi,samo što u njemu nema više multietničnosti,mada to turiste ne zanima.

Name

re

21.05.2019 20:24

Nemoj samo pricati o Sarajevu kao.multietnickom centru i da dođe u taj grad hiljadu Srba iz Srbije ali da obiđu groblja i vide mogu li nekako vratiti stanarska prava ili rasprodati đedovinu.

Name

Припремите се

22.05.2019 11:02

Толико ће туриста навалити да види Кастел да неће бити ни једног слободног мјеста у хотелима.

ODGOVORITE