Бурно: Опозиција против задужења

Бурна расправа обиљежила је још једну сједницу Скупштине града Бањалука. Док се власт хвали растом буџета, из опозиције упозоравају да паралелно расте и задужење ове локалне заједнице. Градоначелник Игор Радојичић се правда да ће кредит код ЕБРД-а, ријешити проблеме водоснабдијевања и канализације на подручју Бањалуке.

Република Српска 20.05.2019 | 18:04
Бурно: Опозиција против задужења
Усвајањем ребаланса буџета од 155 милиона марака, створиће се услови за почетак нових капиталних пројеката из облати саобраћајне и канализационе мреже. Оно што је довело до неслагања власти и опозиције јесте кредитно задужење у износу од 8 милиона марака код Европске банке за обнову и развој.

„Ми смо двије године у разговору са Европском банком за обнову и развој о једном аранжману до 20 милиона марака за пројекте водоснабдијевања и канализације. Пошто не раде институције БиХ већ дуже времена, ми смо се одлучили на парцијални аранжман који износи 8 милиона марака и односи се на пројекте водоснабдијевања и канализације“-навео је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Из опозиције истичу да поједине капиталне пројекте подржавају, али да је највећи град Српске презадужен, те да убудуће треба више повести рачуна о утрошку кредитних средстава.

„Ја и даље сматрам да ситуација није сјајна и да је Бањалука и даље презадужена и да се опет задужујемо за неке капиталне инвестиције. Наша замјерка је била да се никада не зна како ће те инвестиције изгледати. Када је ријеч о води, врло је битно да се нагласи да смо ми увијек за то да сви становници имају воду, али смо против тога да се паре троше на начин да се пројекти не завршавају “-наводи независни одборник Мирна Савић – Бањац.

Као један од примјера, Мирна Савић – Бањац навела је вишемјесечно кашњење радова на дуго најављиваној изградњи Зеленог моста.

„Ево прошло је шест мјесеци, а радови и даље касне. Ја сам данас конкретно питала и начелника и градоначелника какви су то пенали и какво ће град осигурање добити и какав је то уговор и колико средстава ће моћи бити наплаћено што радови касне. Комплетна финансијска ситуација и дизање кредита је проблематично са становишта да се новац стално подиже и да се пролонгира отплата кредита, а да конкретно ми не видимо резулате тих задужења“-истакла је Мирна Савић – Бањац.

На сједнице Скупштине града Бањалука, разматрала се и иницијатива грађана о раду Топлане. Наиме, и представници из реда владајуће структуре, и представници опозиције, сагласни су, да би се због климатских промјена, Топлана убудуће морала припремити за могући продужетак сезона гријања која траје до 15. априла.



БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Перт

20.05.2019 16:33

Пола милијуна Срба исељено,и даље се исељавају,остало нас је пар стотина хиљада,500села угасено,плус убистава младих,од стране СНСД,и Додика, какав доказ треба,да је Додик Плаценик , Издајник,,у служби руса,највисе,и Ватикана,да Православље унисти,јер Руси за интерес не гледају веру,доказали су на Косову,ста су урадили,ниста,само бајке о путину

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

20.05.2019 16:54

Пропаст !!! Само нико не смије да јавно објави..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

20.05.2019 17:01

Теско се нама, ако су кредити, инфраструктура и администрација једини смисао зивота на овом простору и овим просторима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борик

20.05.2019 17:33

Нови ће градоначелник увести мало реда! Зато, упамет се бањалучани!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре борик

20.05.2019 19:59

И ја владам у куци када дигнем кредит.Е када нестене пара онда настају проблеми па кад тад цес морати оправдати сав тај новац.Јесили га потросио у глупости или си га ставио у деп.Неце вас ни Русија примити јер вас има много који сте опљацкали овај народ.Али сто је нај горе тај прљави новац тросе и зена и дјеца те остала породица.ту це некад неко пропјевати да би сацувао образ ако га има.Онда цес бити просјак а науцио зену и дјецу на лагодан зивот.то це банди бити нај гора бозија казна.БОГ СВЕ ВИДИ

Name

гиле

21.05.2019 10:44

Багру треба елиминисати

ОДГОВОРИТЕ