Burno: Opozicija protiv zaduženja

Burna rasprava obilježila je još jednu sjednicu Skupštine grada Banjaluka. Dok se vlast hvali rastom budžeta, iz opozicije upozoravaju da paralelno raste i zaduženje ove lokalne zajednice. Gradonačelnik Igor Radojičić se pravda da će kredit kod EBRD-a, riješiti probleme vodosnabdijevanja i kanalizacije na području Banjaluke.

Republika Srpska 20.05.2019 | 18:04
Burno: Opozicija protiv zaduženja
Usvajanjem rebalansa budžeta od 155 miliona maraka, stvoriće se uslovi za početak novih kapitalnih projekata iz oblati saobraćajne i kanalizacione mreže. Ono što je dovelo do neslaganja vlasti i opozicije jeste kreditno zaduženje u iznosu od 8 miliona maraka kod Evropske banke za obnovu i razvoj.

„Mi smo dvije godine u razgovoru sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj o jednom aranžmanu do 20 miliona maraka za projekte vodosnabdijevanja i kanalizacije. Pošto ne rade institucije BiH već duže vremena, mi smo se odlučili na parcijalni aranžman koji iznosi 8 miliona maraka i odnosi se na projekte vodosnabdijevanja i kanalizacije“-naveo je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Iz opozicije ističu da pojedine kapitalne projekte podržavaju, ali da je najveći grad Srpske prezadužen, te da ubuduće treba više povesti računa o utrošku kreditnih sredstava.

„Ja i dalje smatram da situacija nije sjajna i da je Banjaluka i dalje prezadužena i da se opet zadužujemo za neke kapitalne investicije. Naša zamjerka je bila da se nikada ne zna kako će te investicije izgledati. Kada je riječ o vodi, vrlo je bitno da se naglasi da smo mi uvijek za to da svi stanovnici imaju vodu, ali smo protiv toga da se pare troše na način da se projekti ne završavaju “-navodi nezavisni odbornik Mirna Savić – Banjac.

Kao jedan od primjera, Mirna Savić – Banjac navela je višemjesečno kašnjenje radova na dugo najavljivanoj izgradnji Zelenog mosta.

„Evo prošlo je šest mjeseci, a radovi i dalje kasne. Ja sam danas konkretno pitala i načelnika i gradonačelnika kakvi su to penali i kakvo će grad osiguranje dobiti i kakav je to ugovor i koliko sredstava će moći biti naplaćeno što radovi kasne. Kompletna finansijska situacija i dizanje kredita je problematično sa stanovišta da se novac stalno podiže i da se prolongira otplata kredita, a da konkretno mi ne vidimo rezulate tih zaduženja“-istakla je Mirna Savić – Banjac.

Na sjednice Skupštine grada Banjaluka, razmatrala se i inicijativa građana o radu Toplane. Naime, i predstavnici iz reda vladajuće strukture, i predstavnici opozicije, saglasni su, da bi se zbog klimatskih promjena, Toplana ubuduće morala pripremiti za mogući produžetak sezona grijanja koja traje do 15. aprila.



BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Pert

20.05.2019 16:33

Pola milijuna Srba iseljeno,i dalje se iseljavaju,ostalo nas je par stotina hiljada,500sela ugaseno,plus ubistava mladih,od strane SNSD,i Dodika, kakav dokaz treba,da je Dodik Placenik , Izdajnik,,u službi rusa,najvise,i Vatikana,da Pravoslavlje unisti,jer Rusi za interes ne gledaju veru,dokazali su na Kosovu,sta su uradili,nista,samo bajke o putinu

ODGOVORITE
Name

RS

20.05.2019 16:54

Propast !!! Samo niko ne smije da javno objavi..

ODGOVORITE
Name

Direkt

20.05.2019 17:01

Tesko se nama, ako su krediti, infrastruktura i administracija jedini smisao zivota na ovom prostoru i ovim prostorima!

ODGOVORITE
Name

Borik

20.05.2019 17:33

Novi će gradonačelnik uvesti malo reda! Zato, upamet se banjalučani!

ODGOVORITE
Name

re borik

20.05.2019 19:59

I ja vladam u kuci kada dignem kredit.E kada nestene para onda nastaju problemi pa kad tad ces morati opravdati sav taj novac.Jesili ga potrosio u gluposti ili si ga stavio u dep.Nece vas ni Rusija primiti jer vas ima mnogo koji ste opljackali ovaj narod.Ali sto je naj gore taj prljavi novac trose i zena i djeca te ostala porodica.tu ce nekad neko propjevati da bi sacuvao obraz ako ga ima.Onda ces biti prosjak a naucio zenu i djecu na lagodan zivot.to ce bandi biti naj gora bozija kazna.BOG SVE VIDI

Name

gile

21.05.2019 10:44

Bagru treba eliminisati

ODGOVORITE