Дачић: Сачекати крај разговора

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић позвао је у Акри све земље да сачекају крај разговора Београда и Приштине, да до тада имају статусно неутралну позицију.

Србија 20.05.2019 | 17:33
Дачић: Сачекати крај разговора
Он је додао да тако дају подршку дијалогу.

"Наша молба за све је да се има у виду да дијалог Београда и Приштине и даље траје и да је питање очувања територијалног интегритета доста тешко питање, које може да задеси сваку земљу. Ако се свет руководи политиком једностраних аката, да једна мањина може да прогласи своју државу - онда се све државе доводе у опасност", рекао је Дачић на састанку са колегиницом из Гане Ширли Бочвеј.

Дачић је додао да, након изношења резултата дијалога у УН, земље могу да одлуче да ли ће поштовати резултат.

"Тиме би се дала подршка дијалогу, јер Приштина каже - није потребно водити дијалог када је по њиховом тврђену независност признало 116 земаља, што је лаж", рекао је Дачић и навео да због тога Албанци кажу да нема потребе да причају о компромису.

Министар је подсјетио да је у посљедње двије године 13 земаља повукло призање, да Косово није успјело да уђе ни у Интерпол, ни у Унеско, ни у Уједињене нације, ни у бројне друге организације.

Дачић је поручио да то питање односа мора да се превазиђе како би Србија и Гана могле да наставе сарадњу каква би требало да буде између двије земље.

Према ријечима министра Дачића, Србија је поново донијела одлуку о отварању амбасаде.

"Ширли Бочвеј и ја смо на челу мјешовитог комитета и морамо да утврдимо области у којима можемо једни друге да помажемо", рекао је он.

Проблеми су, како је подсјетио, најприје настали када је Гана донијела, за Србију, неочекивану одлуку да призна једнострано проглашену независност Косова, јануара 2012. године.

Након тога је Србија преиначила, већ донијету одлуку, да се отвори Амбасада Србије у Гани, навео је Дачић.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар