Трамп открио шта му је Ким рекао

"Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун ми је током самита у Ханоју рекао да жели да уклони само једно или два, од пет нуклеарних постројења у тој земљи".

Свијет 20.05.2019 | 15:10
Трамп открио шта му је Ким рекао
То је изјавио амерички председник Доналд Трамп.

"Напуштајући самит рекао сам Киму, и то је веома важно, да није спреман за споразум, јер жели да се ослободи само једног или два постројења", рекао је Трамп за Фокс њуз.

"Северна Кореја има пет постројења. Питао сам шта је са преостала три. То није добро", казао је Трамп, преноси Јонхап.

Самит у Ханоју је пропао пошто Трамп и Ким нису успели да преброде несуглесице око програма денуклеаризације Северне Кореје и попуштања америчких санкција. Од тада су билатерални преговори у застоју.

Трамп је истакао да није било нуклеарних проба и тестирања пројектила са дугим дометом током дипломатских напора његове администрације.

Протеклих недеља Пјонгјанг је направио низ суптилних потеза без прекидања самонаметнутог мораторијума на нуклеарне пробе и тестирање пројектила дугог домета, како би извршио притисак на Вашингтон да покаже флексибилност у преговорима, наводи Јонхап.

Агенција подсећа да је Ким поставио рок до краја године да САД пронађу праву методологију за преговоре.

Осврћући се на тензије са Ираном, Трамп је поновио одлучност да не дозволи да Техеран има нуклеарно оружје, али је истакао да не жели да иде у рат.

"Ја нисам неко ко жели да уђе у рат јер рат штети економијама и што је најважније, рат убија људе", закључио је Трамп.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар