Tramp otkrio šta mu je Kim rekao

"Severnokorejski lider Kim Džong Un mi je tokom samita u Hanoju rekao da želi da ukloni samo jedno ili dva, od pet nuklearnih postrojenja u toj zemlji".

Svijet 20.05.2019 | 15:10
Tramp otkrio šta mu je Kim rekao
To je izjavio američki predsednik Donald Tramp.

"Napuštajući samit rekao sam Kimu, i to je veoma važno, da nije spreman za sporazum, jer želi da se oslobodi samo jednog ili dva postrojenja", rekao je Tramp za Foks njuz.

"Severna Koreja ima pet postrojenja. Pitao sam šta je sa preostala tri. To nije dobro", kazao je Tramp, prenosi Jonhap.

Samit u Hanoju je propao pošto Tramp i Kim nisu uspeli da prebrode nesuglesice oko programa denuklearizacije Severne Koreje i popuštanja američkih sankcija. Od tada su bilateralni pregovori u zastoju.

Tramp je istakao da nije bilo nuklearnih proba i testiranja projektila sa dugim dometom tokom diplomatskih napora njegove administracije.

Proteklih nedelja Pjongjang je napravio niz suptilnih poteza bez prekidanja samonametnutog moratorijuma na nuklearne probe i testiranje projektila dugog dometa, kako bi izvršio pritisak na Vašington da pokaže fleksibilnost u pregovorima, navodi Jonhap.

Agencija podseća da je Kim postavio rok do kraja godine da SAD pronađu pravu metodologiju za pregovore.

Osvrćući se na tenzije sa Iranom, Tramp je ponovio odlučnost da ne dozvoli da Teheran ima nuklearno oružje, ali je istakao da ne želi da ide u rat.

"Ja nisam neko ko želi da uđe u rat jer rat šteti ekonomijama i što je najvažnije, rat ubija ljude", zaključio je Tramp.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar