Прича: Пјаст Гливице или Лестер на пољски начин...

Прошле године опстанак у последњем колу, а ове - шампион!

Фудбал 20.05.2019 | 23:20
Прича: Пјаст Гливице или Лестер на пољски начин...
Европа је дуго брујала о енглеском Лестеру када је сензационално освојио титулу у Премијер лиги, поред премоћних великана који су га окруживали. Слична, па још моћнија фудбалска бајка догодила се прошлог викенда у Пољској.

Клуб који је готово потпуно непознат широј фудбалској јавности, који није имао ниједан једини трофеј освојен у историји, домогао се титуле шампиона државе! Пјаст Гливице, шокантни првак, играће најесен у квалификацијама за Лигу шампиона. Легија и Лех очима не верују...

Прича о Пјасту је другачија у односу на Лестер највише због претходне сезоне. Пре тачно годину дана клуб из Гливица је био на ивици испадања из лиге. У последњем колу играо је против Термалице и само побега га је остављала у првој лиги. И победио је. Било је 4:0. Испоставило се да то није био само тријумф спаса, већ и корен за наредну невероватну сезону.

Са клупским буџетом од само три милиона долара за цео играчки кадар, са укупним буџетом од шест милиона, који две трећина донира град Гливице, Пјаст је један од најсиромашнијих пољских прволигашких клубова. Поглед на његов састав не да ништа не открива о томе како је дошао до титуле, већ додатно збуњује, јер нема готово ниједно познато име.

Ту је српски штопер Александар Седлар, који је дошао у Пјаст право из Металца. Најзвучније име је Том Хејтли, али не због њега, већ његовог оца Марка, који је био играч Милана, Монака, Ренџерса... За шпанског везисту Ђерарда Бадију, који је играо за Мурсију и Гвадалахару, а који је „газда“ екипе, готово да нико није чуо. Као ни за Еквадорца Жоела Валенсију, најлуциднијег нападача, који је преко Копера дошао у овај пољски тим.

Што се тиче домаћих, пољских играча, једини репрезентативац из Пјаста је Томаш Јодловјец, али и он је фудбалер Легије на позајмици у овом клубу. Остали момци су добацивали само до млађих категорија државне селекције, а међу њима се истиче Патрик Дичек, који ће, вероватно, заиграти за Пољску на Светском првенству за играче до 20 година.

Па, у чему је онда „квака“, која је то тајна успеха? Навијачи Пјаста тренера Валдемара Форналика зову Краљ Владек. Мирни, ћутљиви, вредни стручњак је врло цењен у Пољској, био је чак у једном периоду и селектор, али није имао ниједан освојен трофеј до сада. То, међутим, не значи да не уме да ради...

Форналикова тајна је у томе што је створио окосницу тима, коју је јако ретко мењао. Статистика каже да су деветорица играча одиграла 28 од 37 утакмица у сезони! Дакле, њих је само виша сила могла да избаци из тима. Момци су се знали у прсте, лопту су могли и наслепо да додају један другом током утакмица.

А, то се поготово видело у пролећном делу првенства. Јесењу полусезону Пјаст је завршио на петом месту. Ништа није говорило да ће да експлодира у наставку. Али, јесте. Детонација у Гливицама!

Од 9. фебруара, када је кренуо други део сезоне, Пјаст је добио 13 утакмица, две је одиграо нерешено и две је изгубио. Од 51 бод, освојио је 41. Мало уз помоћ ривала, који су клецали током пролећа, клуб из Гливица је излетео на прво место. И ту остао до краја.

Лето ће донети црвено-плавима квалификације за Лигу шампиона, али по свему судећи и промене у саставу. Неколико играча је већ најавило одлазак. Први међу њима Александар Седлар, српски ас, за којег кажу да је био кључни играч у одбрани, у целом саставу Пјаста. Уговор му је наводно истекао и слободан је да потражи нови клуб, ако жели.

Томаш Јодловјец такође одлази, враћа се у Легију, чији је играч. Клуб из Варшаве је направио кобну грешку када га је пустио у Пјаст, испоставило се да је појачао ривала у борби за титулу.

Уговори су истекли и Михалу Пападопулосу, Матеушу Маку, Томашу Мокви и Ђерарду Бадији, мада се навијачи надају да ће Шпанац, који је ту од 2014. године, продужити уговор.

Из Пјаста су потврдили да су добили и понуде за Жоела Валенсију, Микела Киркескова, али златна кока клуба биће Патрик Дичек, за којег се интересују клубови из Италије.

Углавном, дани велике радости су у Гливицама. Време је за славље, а о будућности ће се размишљати наредних дана. Једном се у историји осваја прва шампионска титула.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар