Priča: Pjast Glivice ili Lester na poljski način...

Prošle godine opstanak u poslednjem kolu, a ove - šampion!

Fudbal 20.05.2019 | 23:20
Priča: Pjast Glivice ili Lester na poljski način...
Evropa je dugo brujala o engleskom Lesteru kada je senzacionalno osvojio titulu u Premijer ligi, pored premoćnih velikana koji su ga okruživali. Slična, pa još moćnija fudbalska bajka dogodila se prošlog vikenda u Poljskoj.

Klub koji je gotovo potpuno nepoznat široj fudbalskoj javnosti, koji nije imao nijedan jedini trofej osvojen u istoriji, domogao se titule šampiona države! Pjast Glivice, šokantni prvak, igraće najesen u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Legija i Leh očima ne veruju...

Priča o Pjastu je drugačija u odnosu na Lester najviše zbog prethodne sezone. Pre tačno godinu dana klub iz Glivica je bio na ivici ispadanja iz lige. U poslednjem kolu igrao je protiv Termalice i samo pobega ga je ostavljala u prvoj ligi. I pobedio je. Bilo je 4:0. Ispostavilo se da to nije bio samo trijumf spasa, već i koren za narednu neverovatnu sezonu.

Sa klupskim budžetom od samo tri miliona dolara za ceo igrački kadar, sa ukupnim budžetom od šest miliona, koji dve trećina donira grad Glivice, Pjast je jedan od najsiromašnijih poljskih prvoligaških klubova. Pogled na njegov sastav ne da ništa ne otkriva o tome kako je došao do titule, već dodatno zbunjuje, jer nema gotovo nijedno poznato ime.

Tu je srpski štoper Aleksandar Sedlar, koji je došao u Pjast pravo iz Metalca. Najzvučnije ime je Tom Hejtli, ali ne zbog njega, već njegovog oca Marka, koji je bio igrač Milana, Monaka, Rendžersa... Za španskog vezistu Đerarda Badiju, koji je igrao za Mursiju i Gvadalaharu, a koji je „gazda“ ekipe, gotovo da niko nije čuo. Kao ni za Ekvadorca Žoela Valensiju, najlucidnijeg napadača, koji je preko Kopera došao u ovaj poljski tim.

Što se tiče domaćih, poljskih igrača, jedini reprezentativac iz Pjasta je Tomaš Jodlovjec, ali i on je fudbaler Legije na pozajmici u ovom klubu. Ostali momci su dobacivali samo do mlađih kategorija državne selekcije, a među njima se ističe Patrik Diček, koji će, verovatno, zaigrati za Poljsku na Svetskom prvenstvu za igrače do 20 godina.

Pa, u čemu je onda „kvaka“, koja je to tajna uspeha? Navijači Pjasta trenera Valdemara Fornalika zovu Kralj Vladek. Mirni, ćutljivi, vredni stručnjak je vrlo cenjen u Poljskoj, bio je čak u jednom periodu i selektor, ali nije imao nijedan osvojen trofej do sada. To, međutim, ne znači da ne ume da radi...

Fornalikova tajna je u tome što je stvorio okosnicu tima, koju je jako retko menjao. Statistika kaže da su devetorica igrača odigrala 28 od 37 utakmica u sezoni! Dakle, njih je samo viša sila mogla da izbaci iz tima. Momci su se znali u prste, loptu su mogli i naslepo da dodaju jedan drugom tokom utakmica.

A, to se pogotovo videlo u prolećnom delu prvenstva. Jesenju polusezonu Pjast je završio na petom mestu. Ništa nije govorilo da će da eksplodira u nastavku. Ali, jeste. Detonacija u Glivicama!

Od 9. februara, kada je krenuo drugi deo sezone, Pjast je dobio 13 utakmica, dve je odigrao nerešeno i dve je izgubio. Od 51 bod, osvojio je 41. Malo uz pomoć rivala, koji su klecali tokom proleća, klub iz Glivica je izleteo na prvo mesto. I tu ostao do kraja.

Leto će doneti crveno-plavima kvalifikacije za Ligu šampiona, ali po svemu sudeći i promene u sastavu. Nekoliko igrača je već najavilo odlazak. Prvi među njima Aleksandar Sedlar, srpski as, za kojeg kažu da je bio ključni igrač u odbrani, u celom sastavu Pjasta. Ugovor mu je navodno istekao i slobodan je da potraži novi klub, ako želi.

Tomaš Jodlovjec takođe odlazi, vraća se u Legiju, čiji je igrač. Klub iz Varšave je napravio kobnu grešku kada ga je pustio u Pjast, ispostavilo se da je pojačao rivala u borbi za titulu.

Ugovori su istekli i Mihalu Papadopulosu, Mateušu Maku, Tomašu Mokvi i Đerardu Badiji, mada se navijači nadaju da će Španac, koji je tu od 2014. godine, produžiti ugovor.

Iz Pjasta su potvrdili da su dobili i ponude za Žoela Valensiju, Mikela Kirkeskova, ali zlatna koka kluba biće Patrik Diček, za kojeg se interesuju klubovi iz Italije.

Uglavnom, dani velike radosti su u Glivicama. Vreme je za slavlje, a o budućnosti će se razmišljati narednih dana. Jednom se u istoriji osvaja prva šampionska titula.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar