Хрватска овог љета још скупља

Сезона летовања ускоро почиње и главно питање свих оних који планирају одмор на омиљеним дестинацијама Срба - Грчка, Хрватска, Црна Гора, после цене хотела и апартмана, јесте колико коштају лежаљке, сунцобрани, кафе, гирос и слично.

Путовања 20.05.2019 | 12:06
Хрватска овог љета још скупља
Истражили смо зато цене ванпансионске потрошње каква би требало да буде овог лета и закључак за Грчку и Црну Гору, барем за сада, јесте да су цене остале на прошлогодишњем нивоу, док је скок цена приметан у Хрватској.

- Цене боравка на хрватској обали скочиле су између 5 и 15 одсто у зависности од места за које туристи одуче. За изнајмљивање лежаљки је потребно издовојити више пара. Како би изнајмили пар лежаљки са сунцобраном потребно је издвојти између 10 и 20 евра за - кажу за "Блиц" у једној туриситчкој агенцији која организује туристичке туре у овој земљи.
 
Хрватска најскупља за летовање

Цене хране остале су сличне као и прошлог лета, будући да се крус куна није значајно мењао у односу на 2018. годину.

За омиљене закуске на плажи потребно је издвојити између 2.5 и 3 евра колико кошта палачинка, односно 1.5 евро за крофнице.

Према постојећим подацима кугла сладоледа ће се продавати за 1 евро, док је за воћни или газирани сок запремине од пола литра потребно 2 евра. Чај или еспресо у неком од приморских локала платићете 1 евро.

Цене брзе хране са кисока крећу се у размаку од 0.80 центи за пециво до 3 евра колико треба издвојити за парче пице или пљекскавице. Оброк у ресторану коштаће вас најмање 10 евра, а уколико желите мало богатији ручак за то је неопходно издвојити чак 100 евра.

Цене у Грчкој остале исте

Поскупљење је ове године заобишло омиљену српску дестинацију - Халкидики у Грчкој, те су цене хране и пића готово исте као и претходне године.

- Тренутно сам у Грчкој и могу вам рећи из прве руке да су цене хране и пића остале сличне као и прошле године, нема неких значајних разлика. За одмор се тражи место више јер је заинтересованост за грчка летовалишта велика као и сваке године - рекао је за "Блиц" Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција "Јута".

За омиљени грчки производ - гирос, биће неопходно је издвојити 2.5 евра, док је цена сувлакиа 2.9 евра. Уколико се одлучите да презалогаијте у ресторанима биће вам потребно најмање осам евра по особи и то у јефтинијој варијанти.

Кафа у грчким локалима на Халкидикију кошта од 2 па до 4 евра у зависности за коју кафу се одлучите, док је за пиво потребно издвојити између 3 и 5 евра. Флашица воде од пола литре кошта 50 центи, а она од литар и по од 1.5 до 1.7 евра

Цене лежајке по особи крећу се од 5 до 15 евра.

У Црној Гори иста ситуација као и минулог лета

Цене туристичких потрепштина остале су на прошлогодишњем нивоу, те је судећи према подацима које поседује Јавно предузеће за управљање Морским добром Црне Горе, цена лежаљки на плажама остала иста, те је за једну потребно издвојити од 5 до 15 евра колико се плаћа на фреквентнијим плажама.

- За храну која се продаје на улици, односно популарну брзу храну у јеку сезоне потребно је издвојити између 1 евро и 5 евра у зависности наком популарном црногорском летовалишту се одмара, док је цена кафе између 0.80 и 1.80 евра. Цене су готово исте као и прошле године - каже за "Блиц" Нина Вукчевић из Туристичке организације Црне Горе.

Цене у ресторанима такође су остале врло сличне прошлогодишњим, те је за ручак потребно издвојити између четири и 40 евра по особи у зависности од летовалишта и наручене хране.

Турска поскупела

- Оно што је приметно је да се све више наших грађана одлучује да летује у Турској. Ова источна земља је најбрже растућа туристичка дестинација због чега су и цене одмора у њој порасле - наводи Сеничић.

(Блиц)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Јоја

20.05.2019 11:16

Не бих висе отисао у Хрватску на љетовање и да је пуно јефтиније. Људи се понасају као да море не постоји нигдје друго осим код њих. Грцка, Турска, Спанија...су боље у сваком погледу. И јефтиније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тетак Мата

21.05.2019 19:03

Јес вала мош поцрнит и овдје у Посавини а тамо леже ко бравци уз каљужу на плажи и још то скупо плаћају а домаћи се само смију