Рај у срцу Егејског мора

Ово грчко острво махом је стециште богатих туриста, али и идеално место за сурфере, љубитеље ноћног провода и хедонисте.

Путовања 20.05.2019 | 11:49
Рај у срцу Егејског мора
Миконос је прелепо острво у Грчкој, у срцу Егејског мора, које се најлакше препознаје по сликама заласка и вечерњим часовима када месечина обасјава красну обалу и беле кућице ове светске туристичке дестинације. 

Ова дестинација махом је стециште богатих туриста, оних који воле квалитетан ноћни провод до раних јутарњих сати. Миконос у преводу значи маса камења или стеновито место. 

Главни центар овог места је град Миконос. Посебна атракција острва су ветрењаче, које се налазе у низу и окренуте су према морском пространству. 

Миконос је једно од острва у саставу Киклада у Грчкој. Налази се у цетралном делу Егејског мора. Захвата површину од 105 квадратних километара и удаљено је око 150 километара од Атине. Овде доминира средоземна клима, тако да су врло честа дуга и сушна лета, док су зиме благе. Поред туризма као главне привредне делатности, људи се претежно баве пољопривредом и гаје јужно воће и маслине.



Ово је дестинација за хедонисте, људе који воле да уживају и желе да буду примећени и сматра се луксузнијом дестинацијом на нешто другачији начин у односу на Санторини. Овде се могу видети ексклузивне јахте, а велики број младих из целог света долази управо на Миконос због доброг ноћног провода и журки. 

Ово није нимало јефтина дестинација. За гирос је потребно издвојити око 10 евра; за грчку салату око 6, кафа је 5 евра, а ако желите неко алкохолно иће, цене се крећу од 4 до 12 евра. Уколико желите да упознате дестинацију, можете изнајмити аутомобил по цени од 50 евра па навише за дан у зависности од марке и модела аутомобила. Ако кренете на плажу, потребно је да издвојите минимум 3 евра па навише за лежаљку и суноцобран. 

Удаљеност између Миконоса и Београда износи око 1.264 километара. До Миконоса можете допутовати авионом, аутобусом, бродом или аутомобилом. Уколико се определите за авион, морате да преседате у Атини.

На Миконосу има различитих плажа, које могу задовољити потребе породица, млеђе популације, туриста, оних који желе одмор без буке и гужве. Плаже на југу острва су претежно за оне који послеподне проводе на плажи и који воле да се одмарају у мирнијем окружењу. На северу се налазе мање угледне и мање посећене плаже, али веома погодне за сурфовање. 

Псару – једна од најпознатијих плажа намењена људима који желе да буду примећени и који су љубитељи престижних места као што је ресторан Наммос. 

Паранга – једна од мањих плажа, коју посећују љубитељи лепог природног амбијента. Карактерише је бели песак и стена, до које туристи морају да допливају уколико желе на њој да се сунчају. 



Плати Гиасол плажа – у чијој близини се налази највећи број смештајних објеката и зато је и једна од најпосећенијих. 

Парадисе беацх на Миконосу – је годинама уназад позната плажа по журкама и једна од највећих плажа на јужној страни Миконоса. Претежно је намењена млађој популацији због великог броја журки. 

Ако припадате млађој популацији, никако не смете занемарити провод током дана. На располагању су вам Тропицана Беацх бар, у коме можете уживати у музици и коктелима, затим Парадисе Цлуб и Супер Парадисе Цлуб. 

Познат је као идеална дестинација за ноћни провод, где журке трају до раних јутарњих сати. У центру овог места се одиграва највећи део забаве јер су ту барови, дискотеке, ресторани... 

На 7 километара од Миконоса налази се село Ано Мера, које обилује тавернама са традиционалном грчком кухињом и по амбијенту је поприлично другачије у односу на Миконос. 

Пеликан Петрос представља маскоту Миконоса више од 50 година. Обавезно се фотографишите са њим. 



Незаобилазна атракција на којој треба направити фотографију за успомену јесте црква Панагиа Парапортиани, која је саграђена у 15. веку и коју ју могуће посетити потпуно бесплатно. 

Аqуа парк Wатерманиа, који се налази на плажи Елла и поседује богат садржај у виду базена, тобогана, скакаоница... 

Светионик Арменистис саграђен је 1894. године и висок око 19 метара и представља атракцију, који туристи врло често забележе својим фотоапаратима. 

Недалеко је смештено острво Делос, светилиште и родно место Аполона и Артемиде. Налази се на УНЕСЦО-вој листи светске баштине. Постоји могућност организованог обиласка. 

Ветрењаче су симбол Миконоса. Окречене су белом бојом и имају кров од сламе. Има их укупно 10 и доприносе лепоти пејзажа на овом острву. Некада су се користиле за млевење кукуруза. 

За љубитеље културе и историје на располагању је Археолошки музеј, у коме се налазе антички предмети грнчарије. 

Егејски поморски музеј, у коме се налазе модели бродова за различите намене као и збирка осликаном античког кованог новца.

(путујсигурно.рс)
(Фото: депоситпхотос)

Коментари / 0

Оставите коментар