Како одабрати дестинацију за одмор

Нема ништа горе од трчања пред путовање на летовање, а замислили сте да све буде савршено и да се не нервирате. Верујте, могуће је и то, али само неко треба да вам направи списак обавеза.

Занимљивости 20.05.2019 | 11:33
Како одабрати дестинацију за одмор
Свуда се чује. "Лето, кад пре.", "“Где ћеш на море ове године?” и “Па ја нисам стигла да резервишем још увек.”

Како се ближи сезона летовања и годишњих одмора, обично овако изгледају сви разговори. Сви смо у еуфорији, а да ли смо сви спремни? Без обзира да ли ћете летовати на Балију, у Грчкој, у Шпанији или можда у Италији, без обзира на врсту превоза, посветите се планирању путовања. Лепши је осећај када припреме пролазе лагано и без стреса и у њима уживате подједанко као и у самом летовању.

Свако од нас је некада био у ситуацији да се се двоуми око одабира дестинације и врсте превоза, то је сасвим у реду, јер је понуда аранжмана веома богата.

Уколико путујете са децом размислите о дестинацији која има чисто море, без медуза и јежева,  и уређену пешчану плажу са постепеним уласком у море. Није на одмет да место има дечија игралишта, лепо уређене паркове и друге анимације које деци могу остати у сећању као успомена. Имајте у виду да ћете ви носити све кофице, лопатице, лопте и душеке, па је препорука да смештај буде на до 200 м удаљености од плаже.

Када друштво путује на море, острво је увек добар избор. Места са дискотекама, баровима и дневним журкама на плажи, пун су погодак уколико волите луди провод. Информишите се о једнодневним крстарењима и плажама које бисте могли обићи.

Уколико сте од оних који преко дана воле бити на плажи, а увече им прија лагана шетња, препоручујем мирнија места која имају шеталиште поред плаже, много ресторана и шопинг радњи.

Следећи корак у планирању путовања је одабир туристичке агенције. Тада се можете ослонити на сопствено искуство уколико сте већ путовали преко агенције и били задовољни, потражите помоћ пријатеља или информишите се путем интернета. Свака препорука је добродошла и свакако ће помоћи да брже и ефикасније донесете одлуку.

Сада смо већ на пола испалнираног одмора, али ипак док не затворимо кофер, не можемо рећи да смо скроз спремни. Ситнице на које често заборавимо, јер их негде подсвесно подразумевамо, знају да направе пометњу.



Потрудите се да вам ове четири ствари не промакну:

- ПАСОШ - прва и најбитнија ставка када крећете на море. Уколико желите да избегнете непријатну ситуацију на граничном прелазу, на време проверите валидност пасоша.

- ВОЗАЧКА ДОЗВОЛА, САОБРАЋАЈНА ДОЗВОЛА, МЕЂУНАРОДНА ВОЗАЧКА ДОЗВОЛА, ЗЕЛЕНИ КАРТОН - уколико идете сопственим превозом, распитајте се о документацији која вам је потребна за управљање возилом у земљи коју посећујете.

- ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРАЊЕ - полиса осигурања није обавезна, али се препоручује. У иностранству су лекарски прегледи веома скупи. Уколико дође до озбиљнијих повреда, рачун може да изнесе и до пар хиљада евра.

- НОВАЦ - пре него што кренете на пут распитајте се која валута се кориси у земљи коју посећујте, какве су цене у ресторанима, продавницама, баровима… Ово ће вам помоћи да рационалније израчунате буџет и сходно томе понесете одређену суму новца. Као сто знате, у Србији је популаран израз "за не дај Боже" зато, имајте додатни кеш.

Ципелице, блузице, купаћи, шешири…

Бар 10 дана пред пут почните припрему личних ствари. Зато, скувајте кафу, узмите папир и оловку и направите списак:

- Гардероба: мајице, сукње, шортсеви, за случај да буде хладно спакујте једне фармерке и дукс. Пиџаме, веш, чарапе.

- Обућа: јапанке, папуче за собу, равне сандале за шетњу и двоје ципела, наравно једне штикле.

- Пешкир за лице, пешкир за купање, пешкир за косу (уколико немате у смештају)

- Хигијена: четкица и паста за зубе, шампон, купка, млеко за тело, дезодоранс, крема за лице, крема са заштитним фактором, парфем, шминка.

- Аксесоари: купаћи, тоба за плажу, марама за плажу, мини новчаник, књига за опуштање, карте или не љути се човече, пуњач за телефон, селфи-штап…

- Кофице и лопатице, лопта, мишићи за пливање и нека понесу неку своју омиљену играчку - дозволите деци да равоправно са вама спакују своје ствари, не заборавите да су и они у еуфорији



За пут:

- Тренерке и патике - слојевито се обуците. Нешто за грицкање, вода.

Ако сте кренули у куповину са списком, сваку купљену ствар прецртајте са списка, а када се сетите нечега новог обавезно допишите. Ово ће вам помоћи да будете сигурни да ништа нисте заборавили.

А сада вас чека паковање кофера.

Пре свега, оно што бисте понели ставите на видно место. Вакуум кесе имају неописиву вредност и стога нека вам буду при руци. У њих можете да спакујете пешкире, постељину, играчке и све остале стари које вам заузимају много поростора.

На крају паковања увек проверите списак и будите сигурни да је све ту.

(Телеграф.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар