Гоогле и Хуаwеи прекидају сарадњу

Како сазнаје Ројтерс, Гоогле ће прекинути сарадњу са кинеском компанијом Хуаwеи услијед мјера које су Сједињене Државе предузеле против Кине.

Занимљивости 20.05.2019 | 10:57
Гоогле и Хуаwеи прекидају сарадњу
Гоогле ће морати да обустави све послове са Хуаwеијем који се тичу трансфера хардвера, софтвера или сервиса. Ове мјере не тичу се софтвера отвореног кода који развија Гоогле и који би Хуаwеи могао користити, а најбољи примјер тога је АОСП (Андроид Опен Соурце Пројецт), отворена верзија Андроида која је доступна као слободни софтвер.

Хуаwеијеви уређаји ће одмах остати без упдатеа и нових верзија софтвера од Гооглеа, укључујући апликације и упдатеове које Гоогле пружа за Андроид. Нови уређаји које би Хуаwеи могао да пласира на тржишта ван Кине (у којој горепоменуту отворену верзију Андроида користи без Гооглеових сервиса и софтвера), неће имати приступ Гооглеовим услугама и софтверу, укључујући Гоогле Плаy Сторе, YоуТубе, Гмаил, Гоогле Дриве, Цхроме.

"Хуаwеи ће моћи користити само јавно доступне верзије Андроида и неће имати приступ Гооглеовим сервисима и апликацијама", рекао је извор за Реутерс, а објављено је и да се детаљи још увијек договарају у Гооглеу.

Реутерс јавља и да је портпарол Гоогле-а објавио да ће тренутни корисници Хуаwеи паметних телефона с Гоогле апликацијама моћи и даље да користе те апликације, као и да скидају нова ажурирања за те апликације.

"Разматрамо импликације ове одлуке", додао је портпарол.

"За кориснике наших услуга, Гоогле Плаy и заштите из Гоогле Плаy Протецта те услуге ће и даље функционисати на Хуаwеи уређајима", рекао је портпарол без откривања детаља.

Овај прекид сарадње би могао значајно да наштети пословању Хуаwеи-а који ће изгубити приступ ажурирањима.

Овај потез могао би да натјера Хуаwеи да на својим новим Андроид уређајима Гооглеву продавницу апликација замјени својом, но како ће се ситуација развијати у овом моменту је тешко прогнозирати. Очекују се званична саопштења обје компаније.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар