Google i Huawei prekidaju saradnju

Kako saznaje Rojters, Google će prekinuti saradnju sa kineskom kompanijom Huawei uslijed mjera koje su Sjedinjene Države preduzele protiv Kine.

Zanimljivosti 20.05.2019 | 10:57
Google i Huawei prekidaju saradnju
Google će morati da obustavi sve poslove sa Huaweijem koji se tiču transfera hardvera, softvera ili servisa. Ove mjere ne tiču se softvera otvorenog koda koji razvija Google i koji bi Huawei mogao koristiti, a najbolji primjer toga je AOSP (Android Open Source Project), otvorena verzija Androida koja je dostupna kao slobodni softver.

Huaweijevi uređaji će odmah ostati bez updatea i novih verzija softvera od Googlea, uključujući aplikacije i updateove koje Google pruža za Android. Novi uređaji koje bi Huawei mogao da plasira na tržišta van Kine (u kojoj gorepomenutu otvorenu verziju Androida koristi bez Googleovih servisa i softvera), neće imati pristup Googleovim uslugama i softveru, uključujući Google Play Store, YouTube, Gmail, Google Drive, Chrome.

"Huawei će moći koristiti samo javno dostupne verzije Androida i neće imati pristup Googleovim servisima i aplikacijama", rekao je izvor za Reuters, a objavljeno je i da se detalji još uvijek dogovaraju u Googleu.

Reuters javlja i da je portparol Google-a objavio da će trenutni korisnici Huawei pametnih telefona s Google aplikacijama moći i dalje da koriste te aplikacije, kao i da skidaju nova ažuriranja za te aplikacije.

"Razmatramo implikacije ove odluke", dodao je portparol.

"Za korisnike naših usluga, Google Play i zaštite iz Google Play Protecta te usluge će i dalje funkcionisati na Huawei uređajima", rekao je portparol bez otkrivanja detalja.

Ovaj prekid saradnje bi mogao značajno da našteti poslovanju Huawei-a koji će izgubiti pristup ažuriranjima.

Ovaj potez mogao bi da natjera Huawei da na svojim novim Android uređajima Googlevu prodavnicu aplikacija zamjeni svojom, no kako će se situacija razvijati u ovom momentu je teško prognozirati. Očekuju se zvanična saopštenja obje kompanije.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar