ТУР: Галата уништила снове Башакшехира!

Победа и титула! Шампион Турске одлучен је у директном дуелу две најбоље екипе тамошњег првенства.  Са Теримом нема грешке - Галата шампион! Галатасарај освојио 22. титулу шампиона Турске, односно осму са Фатихом Теримом на клупи.  Не може се с једним Бајићем на чопор Лавова: Маказице Фегулија и бег Оњекуруа за нову титулу Галате! Сјајни тим Фатиха Терима остварио кључну победу у одбрани трона - 2:1 (0:1).

Фудбал 20.05.2019 | 00:03
ТУР: Галата уништила снове Башакшехира!
Фудбалери Галатасараја побједом 2:1 против градског ривала Башакшехира коло прије краја сезоне одбранили су шампионску титулу у Турској.

Изабраници Фатиха Терима до тријумфа су стигли послије великог преокрета, пошто су гости водили послије првих 45 минута, захваљујући поготку бх. интернационалца Риада Бајића.

Управо послије тог поготка дошло је до инцидената на терену Турк Телеком стадиона, а судија Цунејт Чакир је због нагуравања подијелио неколико жутих картона. Између осталих, "пожутио" је и Бајић.

Тек што је почело друго полувријеме, у 47. минуту Софијан Фегули изједначио је на 1:1, а потпуни преокрет донио је Хенри Оњекуру у 64. минуту.

Галатасарај је овим тријумфом обезбиједио прво мјесто на табели са 69 бодова, док другопласирани Башакшехир има 66 бодова.

Коло прије краја турске Супер лиге на трећем мјесту налази се Бешикташ (62) док је четврти Трабзонспор (60).

Ово је друга узастопна титула за Галатасарај и Фатиха Терима, који је у децембру 2017. године замијенио Игора Тудора и у свом четвртом мандату на клупи клуба из Истанбула наставио жетву трофеја.

У 11 сезона на клупи Галатасараја Терим је освојио осам титула шампиона Турске, а једини период без трофеја био је његов други мандат, од 2002 до 2004. године, када је клуб био у великим финансијским проблемима, те у сезони 2013-14 када је отпуштен већ у септембру, након што је одбио да продужи уговор са клубом.

Башакшехир није успео!

Фудбалери малог клуба из Истанбула "држали" су чело табеле од новембра до маја, а онда у кључним моментима сезоне ушли у лошу серију резултата што је Галатасарај знао како да искористи као своју предност.

Галата је вечерас одбранила шампионску титулу, пошто је на свом терену победила директног конкурента 2:1 (0:1) и то после преокрета.

Башакшерхир је повео у 17. минуту голом Риада Бајића, а домаћи су изједначили голом Софијана Фегулија у 47. минуту. Победу Галатасарају донео је Анри Оњекуру у 64. минуту.

Коло пре краја Галатасарај има 69 бодова, три више од Башакшехира, али и бољи међусобни скор, тако да су већ сада дошли до рекордне 22. шампионске титуле.

Башакшехир неће тако доћи до првог шампионског пехара у историји пошто је изгубио четири од последњих седам мечева у првенству.

Изгубио је Башакшехир вечерас битку за Истанбул, изгубио дерби претпоследњег првенственог кола и изгубио и рат у борби за шампионску титулу.

Неће малени клуб из најпопуларнијег турског града моћи да се похвали ни ове сезоне премијерним насловом у клупској историји, а за то су сами криви. Серија неуспеха у последње време, плус вечерашњи пораз од 2:1 и то после преокрета у другом полувремену, оставили су их уочи финалних 90 минута на три корака за Галатасарајем, самим тим и без шансе за шампионске почасти.

Тако ће екипа Фатиха Терима у последњем колу на гостовању против Сиваса моћи и званично да прослави нову шампионску титулу. Сами су фудбалери Башакшехира криви за вечерашњи пораз, они су савим добро одриграли прво полувреме и водили са 1:0 голом сјајно Ријада Бајића, а успели су чак и да окрену навијаче Галатасараја против свог тима приликом изласка с терена.

Али, Галата не би била то што јесте - шампион - да нема на клупи прекаљеног Фатиха Терима који је на паузи повукао потез утакмице. Избацио је из игре индиспонираног Холнанђанина Донка, убацио живахног и прекаљеног ветерана Селџука Инана који је у 34. години раздрмао игру Галате и инспирисао свој тим на потпуни преокрет.

Само што је кренуло друго полувреме домаћи су нагазили протвника и изборили корнер. После центаршута Софијан Фегули је најпре погодио пречку, а потом и лопту која се одбила ефектно маказицама сместио у мрежу Башакшехира за изједначење. Било је то у 47. минуту, а већ у 55. Галата је стигла и до другог гола, стрелац је био Оњекуру, али га је после седмоминутне паузе и интервенције ВАР-а, Џунејт Чакир поништио због играња руком играча домаћих у зачетку акције.

Ипак, није најбољи турски и европски арбитар могао да спречи Галату да победи вечерас. После прекида и центаршута у 64. минуту Хенри Оњекуру је побегао домаћој одбрани (делује да је био у офсајду), али је погодак признат и вероватно јер је лопта променила смер након што је ударила једног од фудбалера Башакшехира на путу до Белгијанца.

Нису гости имали снаге да се врате у меч и пробају да изједначе после тог гола, иако су нападали и покушавали. Ушао је у игру и искусни Робињо у последњих десетак минута, комбиновали су играчи Башакшехира, били и често око шеснаестерца Галате, али су под заглушујућим звиждуцима са трибина препуног стадиона правили грешке у одлучним тренуцима.

На другој страни, резервиста Инан погодио је стативу из слободног ударца у 75. минуту, али Галата неће пуно жалити за том шансом. Ова победа довела их је до рекордне 22. шампионске титуле и потврде епитета најбољег турског тима у овом тренутку. Заслужено.

ТУРСКА 1 - 33. коло

Петак

Касимпаша - Коња 1:1 (0.1)
/Бен Јусуф 56 - Сахинер 25/

Субота

Анталија - Малатија 3:0 (1:0)
/Алпсој 45+1, Ердинк 55, 65/

Трабзон - Бешикташ 2:1 (0:0)
/Новак 53, Јазичи 77 - Кагава 74/

Недеља

Бурса - Гецтепе 0:0

Ахисар - Кајзери 2:2 (1:0)
/Режетан 37, Ману 80 - Краветс 61, Ђан 90+2/

Галатасарај - Башакшехир 2:1 (0:1)
/Фегули 47, Оњекуру 64 - Бајић 17/

Алања - Ризе 1:1 (1:0)
/Сисе 12 - Мурићи 64. пенал/



Извор: мондо.ба/моззартспорт/мондо.рс

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар