TUR: Galata uništila snove Bašakšehira!

Pobeda i titula! Šampion Turske odlučen je u direktnom duelu dve najbolje ekipe tamošnjeg prvenstva.  Sa Terimom nema greške - Galata šampion! Galatasaraj osvojio 22. titulu šampiona Turske, odnosno osmu sa Fatihom Terimom na klupi.  Ne može se s jednim Bajićem na čopor Lavova: Makazice Fegulija i beg Onjekurua za novu titulu Galate! Sjajni tim Fatiha Terima ostvario ključnu pobedu u odbrani trona - 2:1 (0:1).

Fudbal 20.05.2019 | 00:03
TUR: Galata uništila snove Bašakšehira!
Fudbaleri Galatasaraja pobjedom 2:1 protiv gradskog rivala Bašakšehira kolo prije kraja sezone odbranili su šampionsku titulu u Turskoj.

Izabranici Fatiha Terima do trijumfa su stigli poslije velikog preokreta, pošto su gosti vodili poslije prvih 45 minuta, zahvaljujući pogotku bh. internacionalca Riada Bajića.

Upravo poslije tog pogotka došlo je do incidenata na terenu Turk Telekom stadiona, a sudija Cunejt Čakir je zbog naguravanja podijelio nekoliko žutih kartona. Između ostalih, "požutio" je i Bajić.

Tek što je počelo drugo poluvrijeme, u 47. minutu Sofijan Feguli izjednačio je na 1:1, a potpuni preokret donio je Henri Onjekuru u 64. minutu.

Galatasaraj je ovim trijumfom obezbijedio prvo mjesto na tabeli sa 69 bodova, dok drugoplasirani Bašakšehir ima 66 bodova.

Kolo prije kraja turske Super lige na trećem mjestu nalazi se Bešiktaš (62) dok je četvrti Trabzonspor (60).

Ovo je druga uzastopna titula za Galatasaraj i Fatiha Terima, koji je u decembru 2017. godine zamijenio Igora Tudora i u svom četvrtom mandatu na klupi kluba iz Istanbula nastavio žetvu trofeja.

U 11 sezona na klupi Galatasaraja Terim je osvojio osam titula šampiona Turske, a jedini period bez trofeja bio je njegov drugi mandat, od 2002 do 2004. godine, kada je klub bio u velikim finansijskim problemima, te u sezoni 2013-14 kada je otpušten već u septembru, nakon što je odbio da produži ugovor sa klubom.

Bašakšehir nije uspeo!

Fudbaleri malog kluba iz Istanbula "držali" su čelo tabele od novembra do maja, a onda u ključnim momentima sezone ušli u lošu seriju rezultata što je Galatasaraj znao kako da iskoristi kao svoju prednost.

Galata je večeras odbranila šampionsku titulu, pošto je na svom terenu pobedila direktnog konkurenta 2:1 (0:1) i to posle preokreta.

Bašakšerhir je poveo u 17. minutu golom Riada Bajića, a domaći su izjednačili golom Sofijana Fegulija u 47. minutu. Pobedu Galatasaraju doneo je Anri Onjekuru u 64. minutu.

Kolo pre kraja Galatasaraj ima 69 bodova, tri više od Bašakšehira, ali i bolji međusobni skor, tako da su već sada došli do rekordne 22. šampionske titule.

Bašakšehir neće tako doći do prvog šampionskog pehara u istoriji pošto je izgubio četiri od poslednjih sedam mečeva u prvenstvu.

Izgubio je Bašakšehir večeras bitku za Istanbul, izgubio derbi pretposlednjeg prvenstvenog kola i izgubio i rat u borbi za šampionsku titulu.

Neće maleni klub iz najpopularnijeg turskog grada moći da se pohvali ni ove sezone premijernim naslovom u klupskoj istoriji, a za to su sami krivi. Serija neuspeha u poslednje vreme, plus večerašnji poraz od 2:1 i to posle preokreta u drugom poluvremenu, ostavili su ih uoči finalnih 90 minuta na tri koraka za Galatasarajem, samim tim i bez šanse za šampionske počasti.

Tako će ekipa Fatiha Terima u poslednjem kolu na gostovanju protiv Sivasa moći i zvanično da proslavi novu šampionsku titulu. Sami su fudbaleri Bašakšehira krivi za večerašnji poraz, oni su savim dobro odrigrali prvo poluvreme i vodili sa 1:0 golom sjajno Rijada Bajića, a uspeli su čak i da okrenu navijače Galatasaraja protiv svog tima prilikom izlaska s terena.

Ali, Galata ne bi bila to što jeste - šampion - da nema na klupi prekaljenog Fatiha Terima koji je na pauzi povukao potez utakmice. Izbacio je iz igre indisponiranog Holnanđanina Donka, ubacio živahnog i prekaljenog veterana Seldžuka Inana koji je u 34. godini razdrmao igru Galate i inspirisao svoj tim na potpuni preokret.

Samo što je krenulo drugo poluvreme domaći su nagazili protvnika i izborili korner. Posle centaršuta Sofijan Feguli je najpre pogodio prečku, a potom i loptu koja se odbila efektno makazicama smestio u mrežu Bašakšehira za izjednačenje. Bilo je to u 47. minutu, a već u 55. Galata je stigla i do drugog gola, strelac je bio Onjekuru, ali ga je posle sedmominutne pauze i intervencije VAR-a, Džunejt Čakir poništio zbog igranja rukom igrača domaćih u začetku akcije.

Ipak, nije najbolji turski i evropski arbitar mogao da spreči Galatu da pobedi večeras. Posle prekida i centaršuta u 64. minutu Henri Onjekuru je pobegao domaćoj odbrani (deluje da je bio u ofsajdu), ali je pogodak priznat i verovatno jer je lopta promenila smer nakon što je udarila jednog od fudbalera Bašakšehira na putu do Belgijanca.

Nisu gosti imali snage da se vrate u meč i probaju da izjednače posle tog gola, iako su napadali i pokušavali. Ušao je u igru i iskusni Robinjo u poslednjih desetak minuta, kombinovali su igrači Bašakšehira, bili i često oko šesnaesterca Galate, ali su pod zaglušujućim zvižducima sa tribina prepunog stadiona pravili greške u odlučnim trenucima.

Na drugoj strani, rezervista Inan pogodio je stativu iz slobodnog udarca u 75. minutu, ali Galata neće puno žaliti za tom šansom. Ova pobeda dovela ih je do rekordne 22. šampionske titule i potvrde epiteta najboljeg turskog tima u ovom trenutku. Zasluženo.

TURSKA 1 - 33. kolo

Petak

Kasimpaša - Konja 1:1 (0.1)
/Ben Jusuf 56 - Sahiner 25/

Subota

Antalija - Malatija 3:0 (1:0)
/Alpsoj 45+1, Erdink 55, 65/

Trabzon - Bešiktaš 2:1 (0:0)
/Novak 53, Jaziči 77 - Kagava 74/

Nedelja

Bursa - Gectepe 0:0

Ahisar - Kajzeri 2:2 (1:0)
/Režetan 37, Manu 80 - Kravets 61, Đan 90+2/

Galatasaraj - Bašakšehir 2:1 (0:1)
/Feguli 47, Onjekuru 64 - Bajić 17/

Alanja - Rize 1:1 (1:0)
/Sise 12 - Murići 64. penal/



Izvor: mondo.ba/mozzartsport/mondo.rs

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar