ИТА: Аталанти бод код Јувеа, потоп Интера у Напуљу!

Тим из Бергама је ремијем против Јувентуса у Торину (1:1) стигао надомак пласмана у Лигу шампиона, за коју се бори и милански Интер, али је доживио дебакл у Напуљу (4:1).  Јуве и Наполи наместили драму за последње коло: Аталанта, Интер и Милан у бод за Лигу шампиона! Последње коло даје одговор која два клуба ће у Лигу шампиона.

Фудбал 19.05.2019 | 23:56
ИТА: Аталанти бод код Јувеа, потоп Интера у Напуљу!
Аталанта је однијела бод из Торина и стигла на корак од Лиге шампиона!

И не само то, тим Ђам Пјера Гасперинија је на гостовању код петоструког узастопног шампиона Јувентуса умало срушио негативну традицију дугу 18 година.

Јуве није изгубио од Аталанте од 2001. године односно на 29 узастопних утакмица, а вечерас је био јако близу пораза, који је избјегао само захваљујући мајсторском потезу "резервисте" Марија Манџукића у 80. минуту.

ЈУВЕНТУС - АТАЛАНТА 1:1 (0:1)

Послије неколико добрих прилика веома мотивисаних гостију из Бергама, чак и пречке коју је уздрмао Ханс Хатебор, Аталанта је стигла до предности поготком словеначког нападача Јосипа Иличића након корнера који је извео Андреа Масијело у 33. минуту.

Лопта је прошла кроз петерац до друге стативе Јувеовог гола гдје ју је дочекао Иличић и поспремио у мрежу - 0:1.

Био је то јубиларни 100. гол Аталанте у свим такмичењима, а 74. у Серији А гдје је најефикаснија екипа и то против најјаче одбране која је примила 28 погодака.

Ас Јувентуса Андреа Барзаљи опростио се вечерас у Торину у 60. минуту од активног играња, а остаће упамћен као фудбалер који је од 2012. до 2019. освојио осам трофеја.

Торински тим, који је играо у најјачем саставу са Кристијаном Роналдом на челу, као и репрезентативцем Босне и Херцеговине Миралемом Пјанићем, имао је више лопту у ногама, створио је неколико добрих прилика, али је у недјељу увече успио да стигне до изједначења у 80. минуту само захваљујући сналажљивости Марија Манџукића!

У мртвом углу је репрезентативац Хрватске покупио центаршут Хуана Квадрада и погодио кроз ноге Пјерлуиђија Голинија уз помоћ стативе - 1:1.

Ипак, и са освојеним бодом изабраници Ђан Пјера Гасперинија могу бити итекако задовољни јер им недостаје побједа у посљедњем колу против Сасуола у Бергаму да и теоретски осигурају елитно такмичење Европе! А по свему приказаном ове сезоне су то и заслужили.

У другој утакмици у вечерњем термину 37. претпосљедњег кола Серије А,  Наполи није имао ни "мрву" разумијевања за Интерову борбу за Лигу шампиона!

Иако без такмичарског императива, домаћин је под Везувом декласирао црно-плаве из Милана резултом 4:1, па ће Интер морати да у посљедњем колу побиједи Емполи којем гори под ногама за опстанак.

Наполитанци су до вођства стигли у 16. минуту фантастичним ударцем Пјотра Зјелинског, чија је "бомба" одсјела испод мјеста гдје се спајају пречка и статива - 1:0.

Изабраници Карла Анћелотија су преломили меч у 61. минуту након што је Хозе Каљехон центрирао за Дриса Мертенса, а омалени Белгијанац "трзнуо главом" и погодио мрежу - 2:0.

Тачку на убједљиву побједу Наполија, ставио је Фабијан Руиз са два везана поготка у 71. и 79. минуту.

Гости из Милана су до краја успјели само да постигну почасни гол из једанаестерца, који је постигао "резервиста" Мауро Икарди.

Јувентус и Наполи су одавно обезбедили пласман у Лигу шампиона, али су вечерас спречили Аталанту и Интер да то исто ураде. Што је оживело наде Милана. Јуве је ремизирао са Аталантом 1:0, Наполи је растурио Интер 4:1, па ћемо одлуку о другој половини путника у Лигу шампиона из Серије А сазнати у последњем колу.

Интер и Аталанта имају по 66 бодова, Милан 65. У поседњем колу је Росонерима потребна победа у Ферари и кикс једног од поменутих ривала који дочекују Емполи и Сасуоло. Биће занимљиво у последњих 90 минута сезоне. Утисак је да Интер највише ризикује, али и да је Милану потрбено много среће…

Иако вечершањи меч није имао резултатски значај за Јуве, имао је велику емотивну важност. Од фудбала се опраштао ветеран Андреа Барзаљи, а од Јувентусових навијача тренер Макс Алегри. Бивши играчи попут Љорентеа и Буфона, али и будући попут Рамзија, су дошли да употпуне спектакл.

Јуве је имао мотив да се победом опрости од својих навијача за ову сезону и да се донекле реваншира Аталанти за елиминацију из купа, а његова победа би највише обрадовала Милан који би на тај начин опет дошао у пол позицију за пласман у Лигу шампиона.

Очекивало се и да недавни болан пораз у финалу купа остави психолошке ожиљке на тиму Аталанте, али се то није десило. Аталанта је отворила утакмицу како је само могла да пожели. Напала је Јувентус и најавила да је дошла по победу. Шченсни је спасавао Јуве после удараца Фројлера, Госенса и Запате, али ништа није могао у 33. минуту када је Иличић искористио гужву после корнера и погодио из непосредне близине.

Наставио је Шченсни да спасава Јуве, могла је Аталанта да води и 2:0 на полувремену… У другом полувремену је на терен изашао нешто опаснији Јувентус. Бјанконери су пошели да стежу обруч, али је Аталанта и даље претила. Како се меч ближио крају, тако су се гости све више повлачили и кажњени су срећним голом Манџукића у 80. минуту.

Имао је Бернардески шансу за тотални преокрет пре него што је искључен, а имала је и Аталанта прилику преко Де Рона да нокаутира Јуве. Тим из Бергама је више заслужио победу, имао је пласман у Лигу шампиона у џепу, али је и овако у доброј ситуацији. Треба само да победи безбрижни Сасуоло у последњем колу и биће трећи или четврти. Аталанта је у том мечу формално домаћин, али он се заправо играо на Сасуоловом МАПЕИ стадиону јер се онај у Бергаму реновира.

Тежи посао чека Интер који је вечерас декласиран у Напуљу и мораће да се чупа у последњем колу против Емполија на Меаци. Неразури су свакако фаворит у том мечу али је проблем што је Емполи у сјајној форми (три победе заредом), што му гори под ногама и што себи не сме да дозволи пораз у последњем колу ако жели да остане у Серији А.

Интер је опрезно почео меч у Напуљу, надајући се да домаћин неће имати мотив да одмах нападне. Спалети је оставио Икардија на клупи и решио да затворе све прилазе свом голу, па да чека неку грешку противника. Али се преварио. Зјелински је пројектилом са 20 метара у 16. минуту најавио да Наполи и те како жели победу.

На полувремену је Спалетију постало јасно да од готовог прави версију када је чуо резултат из Торина, па је уместо Политана увео Икардија. Али није успео да преокрене меч. Када је Дрис Мертенс постигао гол главом (?!) између торњева Шкринијара и Миранде било је јасно да ово није Интерова ноћ. Неразуре је у наставку потпуно нокаутирао Фабијен Руиз са два гола после контранапада. Икарди је из пенала у финишу постигао гол који не доноси никакву утеху Нерзаурима. 

Одлука пада у последњем колу. 

СЕРИЈА А, 37. КОЛО

Кјево - Сампдорија 0:0

Емполи - Торино 4:1 (1:0)

/Аква 27, Бриги 65, Ди Лоренцо 70, Капуто 89 - Фалке 56/

Парма - Фиорентина 1:0 (0:0)

/Жерсон 81/

Милан - Фрозиноне 2:0 (0:0) 
/Пјонтек 57, сусо 66/

Јувентус - Аталанта 1:1 (0:1)
/Манџукић 80 - Иличић 33/

Наполи - Интер 4:1 (1:0)
/Зјелински 16, Мертенс 61, Руиз 71, 79 - Икарди пен 81/

Понедјељак

Лацио - Болоња (20.30)

Играно у суботу:

Удинезе - СПАЛ 3:2 (3:0)
/Самир 6, Окака 32, 35 - Петања 53, Валоти 59/

Ђенова - Каљари 1:1 (0:1)
/Кришито 89 пенал - Паволети 40/

Сасуоло - Рома 0:0

ТАБЕЛА: Јувентус 90, Наполи 79, Аталанта 66, Интер 66, Милан 65, Рома 63, Торино 60, Лацио (-1) 58, Сампдорија 50, Сасуоло 43, СПАЛ 42, Каљари 41, Парма 41, Фиорентина 40, Болоња (-1) 40, Удинезе 40, Емполи 38, Ђенова 37, Фрозиноне 24, Кјево 16*.

*НАПОМЕНА Италијанска фудбалска федерација казнила је Кјево одузимањем три бода.

Извор: мондо.ба/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар