ITA: Atalanti bod kod Juvea, potop Intera u Napulju!

Tim iz Bergama je remijem protiv Juventusa u Torinu (1:1) stigao nadomak plasmana u Ligu šampiona, za koju se bori i milanski Inter, ali je doživio debakl u Napulju (4:1).  Juve i Napoli namestili dramu za poslednje kolo: Atalanta, Inter i Milan u bod za Ligu šampiona! Poslednje kolo daje odgovor koja dva kluba će u Ligu šampiona.

Fudbal 19.05.2019 | 23:56
ITA: Atalanti bod kod Juvea, potop Intera u Napulju!
Atalanta je odnijela bod iz Torina i stigla na korak od Lige šampiona!

I ne samo to, tim Đam Pjera Gasperinija je na gostovanju kod petostrukog uzastopnog šampiona Juventusa umalo srušio negativnu tradiciju dugu 18 godina.

Juve nije izgubio od Atalante od 2001. godine odnosno na 29 uzastopnih utakmica, a večeras je bio jako blizu poraza, koji je izbjegao samo zahvaljujući majstorskom potezu "rezerviste" Marija Mandžukića u 80. minutu.

JUVENTUS - ATALANTA 1:1 (0:1)

Poslije nekoliko dobrih prilika veoma motivisanih gostiju iz Bergama, čak i prečke koju je uzdrmao Hans Hatebor, Atalanta je stigla do prednosti pogotkom slovenačkog napadača Josipa Iličića nakon kornera koji je izveo Andrea Masijelo u 33. minutu.

Lopta je prošla kroz peterac do druge stative Juveovog gola gdje ju je dočekao Iličić i pospremio u mrežu - 0:1.

Bio je to jubilarni 100. gol Atalante u svim takmičenjima, a 74. u Seriji A gdje je najefikasnija ekipa i to protiv najjače odbrane koja je primila 28 pogodaka.

As Juventusa Andrea Barzalji oprostio se večeras u Torinu u 60. minutu od aktivnog igranja, a ostaće upamćen kao fudbaler koji je od 2012. do 2019. osvojio osam trofeja.

Torinski tim, koji je igrao u najjačem sastavu sa Kristijanom Ronaldom na čelu, kao i reprezentativcem Bosne i Hercegovine Miralemom Pjanićem, imao je više loptu u nogama, stvorio je nekoliko dobrih prilika, ali je u nedjelju uveče uspio da stigne do izjednačenja u 80. minutu samo zahvaljujući snalažljivosti Marija Mandžukića!

U mrtvom uglu je reprezentativac Hrvatske pokupio centaršut Huana Kvadrada i pogodio kroz noge Pjerluiđija Golinija uz pomoć stative - 1:1.

Ipak, i sa osvojenim bodom izabranici Đan Pjera Gasperinija mogu biti itekako zadovoljni jer im nedostaje pobjeda u posljednjem kolu protiv Sasuola u Bergamu da i teoretski osiguraju elitno takmičenje Evrope! A po svemu prikazanom ove sezone su to i zaslužili.

U drugoj utakmici u večernjem terminu 37. pretposljednjeg kola Serije A,  Napoli nije imao ni "mrvu" razumijevanja za Interovu borbu za Ligu šampiona!

Iako bez takmičarskog imperativa, domaćin je pod Vezuvom deklasirao crno-plave iz Milana rezultom 4:1, pa će Inter morati da u posljednjem kolu pobijedi Empoli kojem gori pod nogama za opstanak.

Napolitanci su do vođstva stigli u 16. minutu fantastičnim udarcem Pjotra Zjelinskog, čija je "bomba" odsjela ispod mjesta gdje se spajaju prečka i stativa - 1:0.

Izabranici Karla Anćelotija su prelomili meč u 61. minutu nakon što je Hoze Kaljehon centrirao za Drisa Mertensa, a omaleni Belgijanac "trznuo glavom" i pogodio mrežu - 2:0.

Tačku na ubjedljivu pobjedu Napolija, stavio je Fabijan Ruiz sa dva vezana pogotka u 71. i 79. minutu.

Gosti iz Milana su do kraja uspjeli samo da postignu počasni gol iz jedanaesterca, koji je postigao "rezervista" Mauro Ikardi.

Juventus i Napoli su odavno obezbedili plasman u Ligu šampiona, ali su večeras sprečili Atalantu i Inter da to isto urade. Što je oživelo nade Milana. Juve je remizirao sa Atalantom 1:0, Napoli je rasturio Inter 4:1, pa ćemo odluku o drugoj polovini putnika u Ligu šampiona iz Serije A saznati u poslednjem kolu.

Inter i Atalanta imaju po 66 bodova, Milan 65. U posednjem kolu je Rosonerima potrebna pobeda u Ferari i kiks jednog od pomenutih rivala koji dočekuju Empoli i Sasuolo. Biće zanimljivo u poslednjih 90 minuta sezone. Utisak je da Inter najviše rizikuje, ali i da je Milanu potrbeno mnogo sreće…

Iako večeršanji meč nije imao rezultatski značaj za Juve, imao je veliku emotivnu važnost. Od fudbala se opraštao veteran Andrea Barzalji, a od Juventusovih navijača trener Maks Alegri. Bivši igrači poput Ljorentea i Bufona, ali i budući poput Ramzija, su došli da upotpune spektakl.

Juve je imao motiv da se pobedom oprosti od svojih navijača za ovu sezonu i da se donekle revanšira Atalanti za eliminaciju iz kupa, a njegova pobeda bi najviše obradovala Milan koji bi na taj način opet došao u pol poziciju za plasman u Ligu šampiona.

Očekivalo se i da nedavni bolan poraz u finalu kupa ostavi psihološke ožiljke na timu Atalante, ali se to nije desilo. Atalanta je otvorila utakmicu kako je samo mogla da poželi. Napala je Juventus i najavila da je došla po pobedu. Ščensni je spasavao Juve posle udaraca Frojlera, Gosensa i Zapate, ali ništa nije mogao u 33. minutu kada je Iličić iskoristio gužvu posle kornera i pogodio iz neposredne blizine.

Nastavio je Ščensni da spasava Juve, mogla je Atalanta da vodi i 2:0 na poluvremenu… U drugom poluvremenu je na teren izašao nešto opasniji Juventus. Bjankoneri su pošeli da stežu obruč, ali je Atalanta i dalje pretila. Kako se meč bližio kraju, tako su se gosti sve više povlačili i kažnjeni su srećnim golom Mandžukića u 80. minutu.

Imao je Bernardeski šansu za totalni preokret pre nego što je isključen, a imala je i Atalanta priliku preko De Rona da nokautira Juve. Tim iz Bergama je više zaslužio pobedu, imao je plasman u Ligu šampiona u džepu, ali je i ovako u dobroj situaciji. Treba samo da pobedi bezbrižni Sasuolo u poslednjem kolu i biće treći ili četvrti. Atalanta je u tom meču formalno domaćin, ali on se zapravo igrao na Sasuolovom MAPEI stadionu jer se onaj u Bergamu renovira.

Teži posao čeka Inter koji je večeras deklasiran u Napulju i moraće da se čupa u poslednjem kolu protiv Empolija na Meaci. Nerazuri su svakako favorit u tom meču ali je problem što je Empoli u sjajnoj formi (tri pobede zaredom), što mu gori pod nogama i što sebi ne sme da dozvoli poraz u poslednjem kolu ako želi da ostane u Seriji A.

Inter je oprezno počeo meč u Napulju, nadajući se da domaćin neće imati motiv da odmah napadne. Spaleti je ostavio Ikardija na klupi i rešio da zatvore sve prilaze svom golu, pa da čeka neku grešku protivnika. Ali se prevario. Zjelinski je projektilom sa 20 metara u 16. minutu najavio da Napoli i te kako želi pobedu.

Na poluvremenu je Spaletiju postalo jasno da od gotovog pravi versiju kada je čuo rezultat iz Torina, pa je umesto Politana uveo Ikardija. Ali nije uspeo da preokrene meč. Kada je Dris Mertens postigao gol glavom (?!) između tornjeva Škrinijara i Mirande bilo je jasno da ovo nije Interova noć. Nerazure je u nastavku potpuno nokautirao Fabijen Ruiz sa dva gola posle kontranapada. Ikardi je iz penala u finišu postigao gol koji ne donosi nikakvu utehu Nerzaurima. 

Odluka pada u poslednjem kolu. 

SERIJA A, 37. KOLO

Kjevo - Sampdorija 0:0

Empoli - Torino 4:1 (1:0)

/Akva 27, Brigi 65, Di Lorenco 70, Kaputo 89 - Falke 56/

Parma - Fiorentina 1:0 (0:0)

/Žerson 81/

Milan - Frozinone 2:0 (0:0) 
/Pjontek 57, suso 66/

Juventus - Atalanta 1:1 (0:1)
/Mandžukić 80 - Iličić 33/

Napoli - Inter 4:1 (1:0)
/Zjelinski 16, Mertens 61, Ruiz 71, 79 - Ikardi pen 81/

Ponedjeljak

Lacio - Bolonja (20.30)

Igrano u subotu:

Udineze - SPAL 3:2 (3:0)
/Samir 6, Okaka 32, 35 - Petanja 53, Valoti 59/

Đenova - Kaljari 1:1 (0:1)
/Krišito 89 penal - Pavoleti 40/

Sasuolo - Roma 0:0

TABELA: Juventus 90, Napoli 79, Atalanta 66, Inter 66, Milan 65, Roma 63, Torino 60, Lacio (-1) 58, Sampdorija 50, Sasuolo 43, SPAL 42, Kaljari 41, Parma 41, Fiorentina 40, Bolonja (-1) 40, Udineze 40, Empoli 38, Đenova 37, Frozinone 24, Kjevo 16*.

*NAPOMENA Italijanska fudbalska federacija kaznila je Kjevo oduzimanjem tri boda.

Izvor: mondo.ba/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar