Пјаст помогао Звезди: Повлашћени у 2. колу!

Шампион Србије ће, бар на папиру, имати нешто лакши задатак у другом колу квалификација за Лигу шампиона, ако наравно прође прву препреку.  Нови фудбалски поредак у Пољској: Пјаст први пут шампион, радују се и звездаши! Тријумф клуба из Гливица погурао Звезду међу носиоце у квалификацијама за Лигу шампиона!

Фудбал 20.05.2019 | 09:34
Пјаст помогао Звезди: Повлашћени у 2. колу!
Док је на "Маракани" овог поподнева славила шампионску титулу, Црвена звезда је из Пољске чула одличне вести које је се директно тичу наредне сезоне.

С обзиром на то да је Пјаст Гливице славио против Леха (1:0) и тако постао шампион Пољске, испред Легије Варшаве која је имала одличан коефицијент, Црвена звезда се померила за још једну позицију (претходно због Клужа) у квалификацијама за Лигу шампиона.

Самим тим, шампион Србије ће у 2. колу квалификација бити повлашћен, што на папиру значи нешто лакшег ривала, наравно ако прође прву препреку.

Потенцијални противници у првом колу били би тимови попут Судуве, Линколна, Сарајева, Валете, Пјаста, Клужа, Ференцвароша, Номе Каљу, Сутјеске, Партизанија, Валура, Линдфилда, Торшавна, Риге и Сабуртала и победника претквалификација, док ће у другом, због "скока" у бољи шешир, избећи Копенхаген, Селтик, Динамо Загреб, БАТЕ, Астана, АПОЕЛ, Карабаг и Марибор.

Тако су потенцијални ривали на другој препреци ка Лиги шампиона Макаби, Шерифл, Розенборг, Хелсинки, Дандалк, Диделажн, Слован, Шкендију, Њу Сејнтс и АИК.

Црвена звезда је прошле године у 2. колу била неповлашћена, али је играла против Судуве која је избацила фаворизовани АПОЕЛ.

Оно што је извесно, Звезду ће кроз квалификације за Лигу шампиона повести Владан Милојевић, који је прошле године успешно "избацио" Спартакс, Судуву, Спартак Трнаву и Салцбург, па је екипа ушла у групну фазу овог такмичења.

Историја се писала данас у Пољској! Пала је завеса на фудбалски шампионат и то на начин који је већина у земљи прижељкивала: Пјаст Гливице је постао првак државе, док је Легија остала без титуле, да гледа у леђа ривалу. Али, сама је крива, за то шта је тим из Варшаве све испустио у финишу првенству, не може ни у кога другог да упире прстом.

Епилог последњег кола: Пјаст је код куће победио Лех са 1:0, док је Легија на свом терену, иако је водила, од Заглебја са 2:1.

Пјаст је пореметио фудбалски поредак у Пољској. Први пут у историји клуба, који је основан 1945. године освојио је титулу првака државе. У ствари, освојио је први велики трофеј откако постоји, јер никада до сада није био ни победник Купа. Два пута је, давно, био у финалу, али је остајао кратких рукава.

Ником у Пољској није јасно како је тим из Гливица дошао до шампионске круне. На папиру гледано, имају исподпросечни квалитет, ниједног репрезентативца Пољске, а међу странцима су Александар Седлар, који је из Металца отишао у овај клуб, потом Шпанац Хорхе Феликс, који је дошао из нижеразредне Љеиде, Еквадорац Жоел Валенсија је стигао из Копера...

Готово ниједно иоле познато фудбалско име нема у Пјасту. На клупи је Валдемар Форналик, који је предводио неколико клубова у Пољској, био и селектор годину дана, али до сада није имао ниједан трофеј у каријери.

А, опет, Пјаст је играо сјајно. Поготово у пролећном делу првенства, у којем је уписао само два пораза и уз кризне моменте у Легији, избио на врх. И у последња два кола неискуство није сломило овај тим.

Успех Пјаста славио се и на Маракани, међу играчима и навијачима Црвене звезде. Тријумф пољског клуба омогућио је српском прваку да буде носилац у другом колу квалификација за Лигу шампиона!

Звезди је ишло на руку да то буде тим из Гливица, који нема готово ниједан бод на УЕФА ранг листи, осим пољског националног коефицијента, а никако Легија, која је испред црвено-белих. И та жеља се испунила!

ПОЉСКА 1 - ПОСЛЕДЊЕ КОЛО

Легија – Заглебје  2:2 (1:1)
/Лопез 16, Хлоушек 91 – Бохар 32, Шиш 58/

Пјаст – Лех  1:0 (1:0)
/Паришек 28/

Краковија – Погон  0:3 (0:1)
/Бењамина 31, Кожуљ 65, Мајевски 74/

Лехија – Јагјелонија  2:0 (1:0)
/Фила 44, Кубицки 73/



Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар