Pjast pomogao Zvezdi: Povlašćeni u 2. kolu!

Šampion Srbije će, bar na papiru, imati nešto lakši zadatak u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, ako naravno prođe prvu prepreku.  Novi fudbalski poredak u Poljskoj: Pjast prvi put šampion, raduju se i zvezdaši! Trijumf kluba iz Glivica pogurao Zvezdu među nosioce u kvalifikacijama za Ligu šampiona!

Fudbal 20.05.2019 | 09:34
Pjast pomogao Zvezdi: Povlašćeni u 2. kolu!
Dok je na "Marakani" ovog popodneva slavila šampionsku titulu, Crvena zvezda je iz Poljske čula odlične vesti koje je se direktno tiču naredne sezone.

S obzirom na to da je Pjast Glivice slavio protiv Leha (1:0) i tako postao šampion Poljske, ispred Legije Varšave koja je imala odličan koeficijent, Crvena zvezda se pomerila za još jednu poziciju (prethodno zbog Kluža) u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Samim tim, šampion Srbije će u 2. kolu kvalifikacija biti povlašćen, što na papiru znači nešto lakšeg rivala, naravno ako prođe prvu prepreku.

Potencijalni protivnici u prvom kolu bili bi timovi poput Suduve, Linkolna, Sarajeva, Valete, Pjasta, Kluža, Ferencvaroša, Nome Kalju, Sutjeske, Partizanija, Valura, Lindfilda, Toršavna, Rige i Saburtala i pobednika pretkvalifikacija, dok će u drugom, zbog "skoka" u bolji šešir, izbeći Kopenhagen, Seltik, Dinamo Zagreb, BATE, Astana, APOEL, Karabag i Maribor.

Tako su potencijalni rivali na drugoj prepreci ka Ligi šampiona Makabi, Šerifl, Rozenborg, Helsinki, Dandalk, Didelažn, Slovan, Škendiju, Nju Sejnts i AIK.

Crvena zvezda je prošle godine u 2. kolu bila nepovlašćena, ali je igrala protiv Suduve koja je izbacila favorizovani APOEL.

Ono što je izvesno, Zvezdu će kroz kvalifikacije za Ligu šampiona povesti Vladan Milojević, koji je prošle godine uspešno "izbacio" Spartaks, Suduvu, Spartak Trnavu i Salcburg, pa je ekipa ušla u grupnu fazu ovog takmičenja.

Istorija se pisala danas u Poljskoj! Pala je zavesa na fudbalski šampionat i to na način koji je većina u zemlji priželjkivala: Pjast Glivice je postao prvak države, dok je Legija ostala bez titule, da gleda u leđa rivalu. Ali, sama je kriva, za to šta je tim iz Varšave sve ispustio u finišu prvenstvu, ne može ni u koga drugog da upire prstom.

Epilog poslednjeg kola: Pjast je kod kuće pobedio Leh sa 1:0, dok je Legija na svom terenu, iako je vodila, od Zaglebja sa 2:1.

Pjast je poremetio fudbalski poredak u Poljskoj. Prvi put u istoriji kluba, koji je osnovan 1945. godine osvojio je titulu prvaka države. U stvari, osvojio je prvi veliki trofej otkako postoji, jer nikada do sada nije bio ni pobednik Kupa. Dva puta je, davno, bio u finalu, ali je ostajao kratkih rukava.

Nikom u Poljskoj nije jasno kako je tim iz Glivica došao do šampionske krune. Na papiru gledano, imaju ispodprosečni kvalitet, nijednog reprezentativca Poljske, a među strancima su Aleksandar Sedlar, koji je iz Metalca otišao u ovaj klub, potom Španac Horhe Feliks, koji je došao iz nižerazredne Ljeide, Ekvadorac Žoel Valensija je stigao iz Kopera...

Gotovo nijedno iole poznato fudbalsko ime nema u Pjastu. Na klupi je Valdemar Fornalik, koji je predvodio nekoliko klubova u Poljskoj, bio i selektor godinu dana, ali do sada nije imao nijedan trofej u karijeri.

A, opet, Pjast je igrao sjajno. Pogotovo u prolećnom delu prvenstva, u kojem je upisao samo dva poraza i uz krizne momente u Legiji, izbio na vrh. I u poslednja dva kola neiskustvo nije slomilo ovaj tim.

Uspeh Pjasta slavio se i na Marakani, među igračima i navijačima Crvene zvezde. Trijumf poljskog kluba omogućio je srpskom prvaku da bude nosilac u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona!

Zvezdi je išlo na ruku da to bude tim iz Glivica, koji nema gotovo nijedan bod na UEFA rang listi, osim poljskog nacionalnog koeficijenta, a nikako Legija, koja je ispred crveno-belih. I ta želja se ispunila!

POLJSKA 1 - POSLEDNJE KOLO

Legija – Zaglebje  2:2 (1:1)
/Lopez 16, Hloušek 91 – Bohar 32, Šiš 58/

Pjast – Leh  1:0 (1:0)
/Parišek 28/

Krakovija – Pogon  0:3 (0:1)
/Benjamina 31, Kožulj 65, Majevski 74/

Lehija – Jagjelonija  2:0 (1:0)
/Fila 44, Kubicki 73/



Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar