ИТА: Парма се спасила, Фиорентина стријепи!

Парма је успјела да сачува прволигашки статус у Италији тријумфом над Фиорентином (1:0), која не смије да изгуби од Ђенове у посљедњем колу Серије А. Торино вјероватно без Европе послије пораза у Емполију (4:1).  Емполи жив, виси Ђенова, стрепи Фиорентина! Торино остао без Европе! Опстанак ће се решавати у последњем колу.

Фудбал 19.05.2019 | 22:55
ИТА: Парма се спасила, Фиорентина стријепи!
Ни уочи последњих 90 минута сезоне се не зна ко ће из Серије А у Лигу шампиона, а ко у Серију Б. Али се зна су Торинове наде о Лиги шампиона и дефинитивно умрле. Емполи је победом 4:1 против Торина направио огроман корак ка опстанку у Серији А, док су Бикови практично остали и без Европе.

За оба тима је ово био меч у којем нема калкулисања и само је победа била опција. Емполи је коначно успео да побегне изнад црте. Искористио је кикс Ђенове и трећом везаном победом се винуо на позицију која гарантује опстанак.

Од првог минута је Емполи кренуо у тоталну офанзиву. Сиригу је у неколико наврата сапсавао гол Бикова, али у 27. минуту није могао ништа. Торинов бивши везиста Аква је погодио после велике грешке Ајне.

Примљени гол је пробудио госте који су после тога почели много боље да играју. Претили су углавном преко Белотија који је имао две сјајне шансе до краја полувремена. Коначно, у 56. минуту је стигло заслужено изједначење. Јаго Фалке је погодио сјајним ударцем искоса.

Емполи није имао куд и опет је кренуо свим силама напред. Капуто је одмах пропустио шансу за 2:1, али није дуго туговао. После праве опсаде Сируовог гола, стрелац је из одбијене лопте био ветеран Матео Бригикоји је на терен ушао неколико минута раније.

У 70. минуту је све било готово. Ди Лоренцо се убацио из другог плана и решио питање победника. Тачку је ставио Капуто у финишу меча.

Емполи сада има бод више од Ђенове, али у последњем колу гостује Интеру док Ђеновљани играју у Фиренци. Што се Торина, тиче, практично је извисио за Европу. Да би се Торо докопао шестог места и пласмана у квалификације за Лигу Европе, биће му потребно баш много среће и чудесан резултат на неким другим мечевима. 

Опстанак је обезбедила Парма која је у отвореној утакмици са гомилом шанси на обе стране победила Фиорентину 1:0. У 80. минуту је Жерсон погодио главом сопствену мрежу у покушају да избије лопту после слободњака. Тако је Фиорентина дошла у ситуацију да коло пре краја стерпи за опстанак. Ако изгуби у директном дуелу од Ђенове, а Емполи победи Интера на Меаци, Виола може да испадне из лиге. 

До посљедњег кола Серије А неће бити познато ко ће осим Кјева и Фрозинонеа, преселити у нижи ранг такмичења, с обзиром да су резултати недјељних мечева 37. кола додатно "загужвали" мјеста на дну табеле.

Парма је минималним резултатом савладала Фиорентину (1:0) и изборила опстанак, али и закомпликовала ситуацију "виолама", који су уписали шести узастопни пораз и сада ће у посљедњем колу против Ђенове, којој је Емполи побједом над Торином (4:1) препустио мјесто у зони испадања, морати да освоји бод!

ПАРМА - ФИОРЕНТИНА 1:0 (0:0)

Тренутно је најугроженија Ђенова са 37 бодова, мада у Серију Б, могу да преселе још и Емполи (38), Удинезе (40), Фиорентина (40) и Болоња (40), која има утакмицу мање.

Гости из Фиренце нису заслужили пораз по свему приказаном на "Тардинију", али срећнији и спретнији били су домаћи фудбалери и аутоголом Жервиња у 81. минуту стигли до вриједних бодова којим су осигурали опстанак.

"Виола" је већ у седмом минуту могла до предности када је Федерико Кијеза послије соло акције шутирао поред десне стативе, да би два минута касније узвратио искусни нападач Парме Жервињо погодивши стативу.

У финишу првог дијела оквир гола поново је спасио "виолу" након што је у 40. минуту пречку погодио Рикардо Гаљоло, да би убједљиво двије најбоље шансе у 44. и 45. минуту пропустио Ђовани Симеоне.

Аргентинац је најприје промашио са три метра, додуше уз малу помоћ дефанзивца "крсташа", који је дјелимично изблокирао његов ударац, да би потом из изгледне ситуације шутирао изнад пречке.

Никола Миленковић, репрезентативац Србије, одиграо је свих 90 минута за екипу из Фиренце.

У наставку утакмице на стадиону "Енио Тардини" поново се затресла пречка али изнад голмана Парме Луиђија Сепе, а уздрмао је Кијеза.

Жестоко је нападала Фиорентина у другом дијелу, ређале су се прилике, а најбољу је имао Миленковић у 78. минуту када је послије корнера погодио стативу.

Казна за силне промашаје Фиорентине у другом дијелу услиједила је у 81. минуту!

Након прекида који је извео Матео Скоцарела, лопта је погодила Жерсона, преварила голмана "љубичастих" Олбана Лафонта и завршила у мрежи - 1:0.

Занимљиво је било и у Емполију, који је трећом узастопном побједом и то над Торином (4:1) побјегао из зоне испадања пред посљедње коло у којем гостује миланском Интеру. истовремено, "Бикови" су овим поразом највјероватније остали без пласмана у европска такмичења. 

Емполи је повео у 27. минуту лијепим ударцем Афријеа Акве, који је погодио сами угао гола "бикова" - 1:0 и с предношћу домаћина се отишло на одмор.

Мађутим, Торино је до изједначења на стадиону "Карло Кастелани" стигао голом Јага Фалкеа, који је на додавање Андрее Белотија, мајсторски љевицом уз помоћ стативе затресао мрежу Бартоломеја Драговског - 1:1.

Али радост гостију није дуго потрајала након што су изабраници Ауреолија Андреацолија поново стигли до предности након дугачке акције, коју је са пет метара окончао Матео Бриги - 2:1.

Емполи је утакмицу и дефинитивно преломио у 70. минуту када је десни бек Ђовани Ди Лоренцо мајсторски лажњаком преварио противника, а потом закуцао лопту под пречку за велику радост домаћих навијача - 3:1.

Тачку на сигурну побједу у 89. минуту ставио је Франческо Капуто (4:1).

СЕРИЈА А, 37. КОЛО

Кјево - Сампдорија 0:0

Емполи - Торино 4:1 (1:0)

/Аква 27, Бриги 65, Ди Лоренцо 70, Капуто 89 - Фалке 56/

Парма - Фиорентина 1:0 (0:0)

/Жерсон 81/

Милан - Фрозиноне 2:0 (0:0) 
/Пјонтек 57, сусо 66/

Јувентус - Аталанта 1:1 (0:1)
/Манџукић 80 - Иличић 33/

Наполи - Интер 4:1 (1:0)
/Зјелински 16, Мертенс 61, Руиз 71, 79 - Икарди пен 81/

Понедјељак

Лацио - Болоња (20.30)

Играно у суботу:

Удинезе - СПАЛ 3:2 (3:0)
/Самир 6, Окака 32, 35 - Петања 53, Валоти 59/

Ђенова - Каљари 1:1 (0:1)
/Кришито 89 пенал - Паволети 40/

Сасуоло - Рома 0:0

ТАБЕЛА: Јувентус 90, Наполи 79, Аталанта 66, Интер 66, Милан 65, Рома 63, Торино 60, Лацио (-1) 58, Сампдорија 50, Сасуоло 43, СПАЛ 42, Каљари 41, Парма 41, Фиорентина 40, Болоња (-1) 40, Удинезе 40, Емполи 38, Ђенова 37, Фрозиноне 24, Кјево 16*.

*НАПОМЕНА Италијанска фудбалска федерација казнила је Кјево одузимањем три бода.

Извор: мондо.ба/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар