ITA: Parma se spasila, Fiorentina strijepi!

Parma je uspjela da sačuva prvoligaški status u Italiji trijumfom nad Fiorentinom (1:0), koja ne smije da izgubi od Đenove u posljednjem kolu Serije A. Torino vjerovatno bez Evrope poslije poraza u Empoliju (4:1).  Empoli živ, visi Đenova, strepi Fiorentina! Torino ostao bez Evrope! Opstanak će se rešavati u poslednjem kolu.

Fudbal 19.05.2019 | 22:55
ITA: Parma se spasila, Fiorentina strijepi!
Ni uoči poslednjih 90 minuta sezone se ne zna ko će iz Serije A u Ligu šampiona, a ko u Seriju B. Ali se zna su Torinove nade o Ligi šampiona i definitivno umrle. Empoli je pobedom 4:1 protiv Torina napravio ogroman korak ka opstanku u Seriji A, dok su Bikovi praktično ostali i bez Evrope.

Za oba tima je ovo bio meč u kojem nema kalkulisanja i samo je pobeda bila opcija. Empoli je konačno uspeo da pobegne iznad crte. Iskoristio je kiks Đenove i trećom vezanom pobedom se vinuo na poziciju koja garantuje opstanak.

Od prvog minuta je Empoli krenuo u totalnu ofanzivu. Sirigu je u nekoliko navrata sapsavao gol Bikova, ali u 27. minutu nije mogao ništa. Torinov bivši vezista Akva je pogodio posle velike greške Ajne.

Primljeni gol je probudio goste koji su posle toga počeli mnogo bolje da igraju. Pretili su uglavnom preko Belotija koji je imao dve sjajne šanse do kraja poluvremena. Konačno, u 56. minutu je stiglo zasluženo izjednačenje. Jago Falke je pogodio sjajnim udarcem iskosa.

Empoli nije imao kud i opet je krenuo svim silama napred. Kaputo je odmah propustio šansu za 2:1, ali nije dugo tugovao. Posle prave opsade Siruovog gola, strelac je iz odbijene lopte bio veteran Mateo Brigikoji je na teren ušao nekoliko minuta ranije.

U 70. minutu je sve bilo gotovo. Di Lorenco se ubacio iz drugog plana i rešio pitanje pobednika. Tačku je stavio Kaputo u finišu meča.

Empoli sada ima bod više od Đenove, ali u poslednjem kolu gostuje Interu dok Đenovljani igraju u Firenci. Što se Torina, tiče, praktično je izvisio za Evropu. Da bi se Toro dokopao šestog mesta i plasmana u kvalifikacije za Ligu Evrope, biće mu potrebno baš mnogo sreće i čudesan rezultat na nekim drugim mečevima. 

Opstanak je obezbedila Parma koja je u otvorenoj utakmici sa gomilom šansi na obe strane pobedila Fiorentinu 1:0. U 80. minutu je Žerson pogodio glavom sopstvenu mrežu u pokušaju da izbije loptu posle slobodnjaka. Tako je Fiorentina došla u situaciju da kolo pre kraja sterpi za opstanak. Ako izgubi u direktnom duelu od Đenove, a Empoli pobedi Intera na Meaci, Viola može da ispadne iz lige. 

Do posljednjeg kola Serije A neće biti poznato ko će osim Kjeva i Frozinonea, preseliti u niži rang takmičenja, s obzirom da su rezultati nedjeljnih mečeva 37. kola dodatno "zagužvali" mjesta na dnu tabele.

Parma je minimalnim rezultatom savladala Fiorentinu (1:0) i izborila opstanak, ali i zakomplikovala situaciju "violama", koji su upisali šesti uzastopni poraz i sada će u posljednjem kolu protiv Đenove, kojoj je Empoli pobjedom nad Torinom (4:1) prepustio mjesto u zoni ispadanja, morati da osvoji bod!

PARMA - FIORENTINA 1:0 (0:0)

Trenutno je najugroženija Đenova sa 37 bodova, mada u Seriju B, mogu da presele još i Empoli (38), Udineze (40), Fiorentina (40) i Bolonja (40), koja ima utakmicu manje.

Gosti iz Firence nisu zaslužili poraz po svemu prikazanom na "Tardiniju", ali srećniji i spretniji bili su domaći fudbaleri i autogolom Žervinja u 81. minutu stigli do vrijednih bodova kojim su osigurali opstanak.

"Viola" je već u sedmom minutu mogla do prednosti kada je Federiko Kijeza poslije solo akcije šutirao pored desne stative, da bi dva minuta kasnije uzvratio iskusni napadač Parme Žervinjo pogodivši stativu.

U finišu prvog dijela okvir gola ponovo je spasio "violu" nakon što je u 40. minutu prečku pogodio Rikardo Galjolo, da bi ubjedljivo dvije najbolje šanse u 44. i 45. minutu propustio Đovani Simeone.

Argentinac je najprije promašio sa tri metra, doduše uz malu pomoć defanzivca "krstaša", koji je djelimično izblokirao njegov udarac, da bi potom iz izgledne situacije šutirao iznad prečke.

Nikola Milenković, reprezentativac Srbije, odigrao je svih 90 minuta za ekipu iz Firence.

U nastavku utakmice na stadionu "Enio Tardini" ponovo se zatresla prečka ali iznad golmana Parme Luiđija Sepe, a uzdrmao je Kijeza.

Žestoko je napadala Fiorentina u drugom dijelu, ređale su se prilike, a najbolju je imao Milenković u 78. minutu kada je poslije kornera pogodio stativu.

Kazna za silne promašaje Fiorentine u drugom dijelu uslijedila je u 81. minutu!

Nakon prekida koji je izveo Mateo Skocarela, lopta je pogodila Žersona, prevarila golmana "ljubičastih" Olbana Lafonta i završila u mreži - 1:0.

Zanimljivo je bilo i u Empoliju, koji je trećom uzastopnom pobjedom i to nad Torinom (4:1) pobjegao iz zone ispadanja pred posljednje kolo u kojem gostuje milanskom Interu. istovremeno, "Bikovi" su ovim porazom najvjerovatnije ostali bez plasmana u evropska takmičenja. 

Empoli je poveo u 27. minutu lijepim udarcem Afrijea Akve, koji je pogodio sami ugao gola "bikova" - 1:0 i s prednošću domaćina se otišlo na odmor.

Mađutim, Torino je do izjednačenja na stadionu "Karlo Kastelani" stigao golom Jaga Falkea, koji je na dodavanje Andree Belotija, majstorski ljevicom uz pomoć stative zatresao mrežu Bartolomeja Dragovskog - 1:1.

Ali radost gostiju nije dugo potrajala nakon što su izabranici Aureolija Andreacolija ponovo stigli do prednosti nakon dugačke akcije, koju je sa pet metara okončao Mateo Brigi - 2:1.

Empoli je utakmicu i definitivno prelomio u 70. minutu kada je desni bek Đovani Di Lorenco majstorski lažnjakom prevario protivnika, a potom zakucao loptu pod prečku za veliku radost domaćih navijača - 3:1.

Tačku na sigurnu pobjedu u 89. minutu stavio je Frančesko Kaputo (4:1).

SERIJA A, 37. KOLO

Kjevo - Sampdorija 0:0

Empoli - Torino 4:1 (1:0)

/Akva 27, Brigi 65, Di Lorenco 70, Kaputo 89 - Falke 56/

Parma - Fiorentina 1:0 (0:0)

/Žerson 81/

Milan - Frozinone 2:0 (0:0) 
/Pjontek 57, suso 66/

Juventus - Atalanta 1:1 (0:1)
/Mandžukić 80 - Iličić 33/

Napoli - Inter 4:1 (1:0)
/Zjelinski 16, Mertens 61, Ruiz 71, 79 - Ikardi pen 81/

Ponedjeljak

Lacio - Bolonja (20.30)

Igrano u subotu:

Udineze - SPAL 3:2 (3:0)
/Samir 6, Okaka 32, 35 - Petanja 53, Valoti 59/

Đenova - Kaljari 1:1 (0:1)
/Krišito 89 penal - Pavoleti 40/

Sasuolo - Roma 0:0

TABELA: Juventus 90, Napoli 79, Atalanta 66, Inter 66, Milan 65, Roma 63, Torino 60, Lacio (-1) 58, Sampdorija 50, Sasuolo 43, SPAL 42, Kaljari 41, Parma 41, Fiorentina 40, Bolonja (-1) 40, Udineze 40, Empoli 38, Đenova 37, Frozinone 24, Kjevo 16*.

*NAPOMENA Italijanska fudbalska federacija kaznila je Kjevo oduzimanjem tri boda.

Izvor: mondo.ba/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar