До криминалаца за само 7 минута

Чак 170 милиона најмодернијих камера Кина је уградила за надзор широм целе земље, а све с циљем како је истакнуто да се уз масовни надзор који је опремљен најнапреднијом вештачком интелигенцијом и софтвером за препознавање лица бори против криминала у тој земљи.

Свијет 19.05.2019 | 16:40
До криминалаца за само 7 минута
Али, како стручњаци истичу тај систем који је изузетно користан ипак представља и огромну опасност. Наиме, јако пуно противника овог програма тврди да на овај начин Кина у потпуности уништава слободу свим грађанима. 

Тако тај софтвер има приступ свим јавним базама фотографија кинеских грађана, које упоређује са снимцима потенцијалних сумњивих лица снимљених уз помоћ сигурносних камера.

Уколико вештачка интелигенција утврди да постоји поклапање, након тога извлачи додатне податке о тој особи- адресу, лекарски картон, а то иде толико далеко да износи и коментаре које је особа писала на друштвеним мрежама.

Стручњаци тврда да је софтер толико добар у проналажењу људи да има потенцијал да се у будућности толико унапреди да ће чак ма колико то невероватно звучало моћи да предвиди злочине и пре него што се они догоде.
 
Тако је једна новинар у Шангају одлучио тестирати поменути иситем и проверити колико је он стварно ефикасан, а кинеској полицији било је потребно тачно седам минута да га лоцира и приведе.

Стручњаци тврде да је овај кинески систем не само најбољи на свету него бољи и од оног који користи ФБИ и то је одлично решење за сузбијање криминала у свакој земљи, но проблем је и оно од чега многи страхују да ће се злоупотребити за масовну шпијунажу и елиминисање политичких противника.



(Курир.рс/100 посто.хр)
(Фото: ЕПА)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Камере

19.05.2019 14:56

Ста кажес на ово, бурле и гаћо. Ви нама дзабе качите, а згрћете милионе

ОДГОВОРИТЕ
Name

не рисе

19.05.2019 17:02

Доста висе васе демагогије. Кад у Бањалуци хоце поставити камере онда је то напад на приватност грађана. Ко це вама контрасима пите накувати?

Name

Ре

19.05.2019 17:55

Кина комунистичка и највећа сила на свијету. Поред тога и најинтелигентнија нација

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теxас

19.05.2019 18:53

Хитно пошаљите један софтвер у БОСНУ И ХЕРЦЕГОВИНУ!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теxас

19.05.2019 18:53

Хитно пошаљите један софтвер у БОСНУ И ХЕРЦЕГОВИНУ!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ