Do kriminalaca za samo 7 minuta

Čak 170 miliona najmodernijih kamera Kina je ugradila za nadzor širom cele zemlje, a sve s ciljem kako je istaknuto da se uz masovni nadzor koji je opremljen najnaprednijom veštačkom inteligencijom i softverom za prepoznavanje lica bori protiv kriminala u toj zemlji.

Svijet 19.05.2019 | 16:40
Do kriminalaca za samo 7 minuta
Ali, kako stručnjaci ističu taj sistem koji je izuzetno koristan ipak predstavlja i ogromnu opasnost. Naime, jako puno protivnika ovog programa tvrdi da na ovaj način Kina u potpunosti uništava slobodu svim građanima. 

Tako taj softver ima pristup svim javnim bazama fotografija kineskih građana, koje upoređuje sa snimcima potencijalnih sumnjivih lica snimljenih uz pomoć sigurnosnih kamera.

Ukoliko veštačka inteligencija utvrdi da postoji poklapanje, nakon toga izvlači dodatne podatke o toj osobi- adresu, lekarski karton, a to ide toliko daleko da iznosi i komentare koje je osoba pisala na društvenim mrežama.

Stručnjaci tvrda da je softer toliko dobar u pronalaženju ljudi da ima potencijal da se u budućnosti toliko unapredi da će čak ma koliko to neverovatno zvučalo moći da predvidi zločine i pre nego što se oni dogode.
 
Tako je jedna novinar u Šangaju odlučio testirati pomenuti isitem i proveriti koliko je on stvarno efikasan, a kineskoj policiji bilo je potrebno tačno sedam minuta da ga locira i privede.

Stručnjaci tvrde da je ovaj kineski sistem ne samo najbolji na svetu nego bolji i od onog koji koristi FBI i to je odlično rešenje za suzbijanje kriminala u svakoj zemlji, no problem je i ono od čega mnogi strahuju da će se zloupotrebiti za masovnu špijunažu i eliminisanje političkih protivnika.



(Kurir.rs/100 posto.hr)
(Foto: EPA)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Kamere

19.05.2019 14:56

Sta kažes na ovo, burle i gaćo. Vi nama dzabe kačite, a zgrćete milione

ODGOVORITE
Name

ne rise

19.05.2019 17:02

Dosta vise vase demagogije. Kad u Banjaluci hoce postaviti kamere onda je to napad na privatnost građana. Ko ce vama kontrasima pite nakuvati?

Name

Re

19.05.2019 17:55

Kina komunistička i najveća sila na svijetu. Pored toga i najinteligentnija nacija

ODGOVORITE
Name

Texas

19.05.2019 18:53

Hitno pošaljite jedan softver u BOSNU I HERCEGOVINU!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Texas

19.05.2019 18:53

Hitno pošaljite jedan softver u BOSNU I HERCEGOVINU!!!!!!!

ODGOVORITE