Крах коалиције поткопава изборе

Након краха коалиције неизвјестан је исход избора за Европски парламент у Аустрији.

Свијет 19.05.2019 | 11:55
Крах коалиције поткопава изборе
Након јучерашње одлуке аустријског канцелара Себастијана Курца да због афере видео снимака због којих је Хајнц Кристијан Штрахе поднио оставку на мјесто вицеканцелара и лидера Слободарске партије (ФПО), постао је потпуно неизвјестан исход избора за Европски парламент у Аустрији који се одржавају за недјељу дана. 

Истраживачи јавног мњења истичу да се не може процијенити како ће распад коалиције утицати на изборе идуће недјеље.

– Полазна ситуација се значајно промијенила и досадашња истраживања могу да се баце у смеће – рекао је Петер Хајек (Публиц Опинион Стратегиес).

Он је нагласио да сада истраживачи јавног мњења морају почети од нуле, јер су сва испитивања спроведена протеклих недјеља и мјесеци непримјењива.

Избори за Европски парламент сада имају сасвим други значај, то јест постали су тест избори за предстојеће парламентарне изборе, додао је он.

Хајек истиче да нема ни довољно времена за озбиљне изборе и да ће бити потребно два до три дана да се „ситуација слегне“.

Указао је да посљедице најављивања пријевремених избора може имати посљедице у свим правцима. Велико је питање која група бирача ће се мобилисати или демобилисати новим развојем ситуације. 

Према искуству требало би да се мобилишу опозициони гласачи, док ће гласачи ФПО бити демотивисани да изађу на бирачка мјеста, а што се тиче гласача Курцове Народне партије (ФПО) тешко је процијенити да ли ће остати код куће.

Даље питање је, истиче Хајек за АПА, која странка ће моћи изневјереним гласачима ФПО направити понуду да их заокруже на гласачком листићу. Велика је вјероватноћа, сматра он, да ће дијелови гласача ФПО одустати од гласања.

Волфганг Бахмајер из ОГМ института истиче да ће избори за Европски парламент бити у сјенци актуелних догађаја, јер су они били права „политичка бомба“.

Тако сматра да би излазност могла теоретски бити већа, јер је то прво гласање послије овог скандала, али могла би и пасти због фрустрације грађана.

– У сваком случају постојећа истраживања се могу бацити – каже и Бахмајер.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Аустрија

19.05.2019 13:46

Ста реце: Срби су сра..е, сад це да види ко гласа

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

19.05.2019 16:36

ДОДИК ЈЕ СВЕ УНИШТИО И КО ГА ПУШТА У СВОЈУ ЗЕМЉУ НЕСТАЈЕ ЈЕ. ИНЦКО ЕТО РАЗЛОГА ЗА СМЈЕНУ ГРОБАРА ДОДИКА АКО СМИЈЕШ.