Krah koalicije potkopava izbore

Nakon kraha koalicije neizvjestan je ishod izbora za Evropski parlament u Austriji.

Svijet 19.05.2019 | 11:55
Krah koalicije potkopava izbore
Nakon jučerašnje odluke austrijskog kancelara Sebastijana Kurca da zbog afere video snimaka zbog kojih je Hajnc Kristijan Štrahe podnio ostavku na mjesto vicekancelara i lidera Slobodarske partije (FPO), postao je potpuno neizvjestan ishod izbora za Evropski parlament u Austriji koji se održavaju za nedjelju dana. 

Istraživači javnog mnjenja ističu da se ne može procijeniti kako će raspad koalicije uticati na izbore iduće nedjelje.

– Polazna situacija se značajno promijenila i dosadašnja istraživanja mogu da se bace u smeće – rekao je Peter Hajek (Public Opinion Strategies).

On je naglasio da sada istraživači javnog mnjenja moraju početi od nule, jer su sva ispitivanja sprovedena proteklih nedjelja i mjeseci neprimjenjiva.

Izbori za Evropski parlament sada imaju sasvim drugi značaj, to jest postali su test izbori za predstojeće parlamentarne izbore, dodao je on.

Hajek ističe da nema ni dovoljno vremena za ozbiljne izbore i da će biti potrebno dva do tri dana da se „situacija slegne“.

Ukazao je da posljedice najavljivanja prijevremenih izbora može imati posljedice u svim pravcima. Veliko je pitanje koja grupa birača će se mobilisati ili demobilisati novim razvojem situacije. 

Prema iskustvu trebalo bi da se mobilišu opozicioni glasači, dok će glasači FPO biti demotivisani da izađu na biračka mjesta, a što se tiče glasača Kurcove Narodne partije (FPO) teško je procijeniti da li će ostati kod kuće.

Dalje pitanje je, ističe Hajek za APA, koja stranka će moći iznevjerenim glasačima FPO napraviti ponudu da ih zaokruže na glasačkom listiću. Velika je vjerovatnoća, smatra on, da će dijelovi glasača FPO odustati od glasanja.

Volfgang Bahmajer iz OGM instituta ističe da će izbori za Evropski parlament biti u sjenci aktuelnih događaja, jer su oni bili prava „politička bomba“.

Tako smatra da bi izlaznost mogla teoretski biti veća, jer je to prvo glasanje poslije ovog skandala, ali mogla bi i pasti zbog frustracije građana.

– U svakom slučaju postojeća istraživanja se mogu baciti – kaže i Bahmajer.

(Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Austrija

19.05.2019 13:46

Sta rece: Srbi su sra..e, sad ce da vidi ko glasa

ODGOVORITE
Name

RE

19.05.2019 16:36

DODIK JE SVE UNIŠTIO I KO GA PUŠTA U SVOJU ZEMLJU NESTAJE JE. INCKO ETO RAZLOGA ZA SMJENU GROBARA DODIKA AKO SMIJEŠ.