А она за којом чезну опет је остала санак пусти...

За нама је сезона која ће бити записана за сва времена. За историју свакако. За навијаче Бајерна, Барсе, Јувеа, ПСЖ-а и Манчестер Ситија неће много значити. Јер њима је то само још једна рецка у низу. . .

Фудбал 19.05.2019 | 00:00
А она за којом чезну опет је остала санак пусти...
Пет најјачих европских лига и пет истих шампиона као у ово време прошле године. Први пут у историји догодило се да у најјачим лигама у Европи сви прваци одбране трон?! Када су у питању Барселона, Јувентус и Пари Сен Жермен било је само питање тренутка када ће њихове круне бити озваничене. Толико су били доминантни. Манчестер Сити коначно се изборио са Ливерпулом прошлог викенда, а ево данас Бајерн је добио трку са ове сезоне упорним Дортмундом. 

Све ово може да значи само једно: и у најјачим лигама на свету, тамо где смо до пре неколико година гледали најузбудљивији фудбал, дошло је до огромне поларизације. Поменуте екипе буквално су приватизовале национална такмичења, а случајеви Дортмунда и Ливерпула ове сезоне могу да послуже само као изузеци који потврђују правила (чињенице). 

Или мислите да ће Борусија и наредне сезоне моћи да се носи са Бајерном? Зар заиста било ко има аргументе на којима се могу градити реалне амбиције Наполија, Интера, Милана или Роме у трци са Јувентусом догодине? Зар очекујете тежи посао за Пари Сен Жермен у 2020. због Лиона, Марсеља, Монака? Добро, можда једном и тај Ливерпул постане првак Енглеске; можда би се могло очекивати да Реал прекине доминацију Барсе, али... 

Како тренутно ствари стоје сви тимови који су одбранили круну ове сезоне важиће за фаворите и на старту наредне. 

Јувентус је узео осам у низу и у тој категорији нема му равног у лигама петице. Претекао је Лион. Бајерн је данас оверио седму заредом, Пари Сен Жермен узео је шест од последњих седам шампионата Француске. Ситуација поприлично јасна - монопол имамо у три од пет најјачих лига Европе. 

Да Реал није Реал и да нема ту круну на глави која га чини највећим у историји ове игре - па и те три последње Лиге шампиона - исто бисмо могли да кажемо и за Шпанију. Барса четири од пет претходних шампионата. Или ако вам је драже осам од последњих 11?! У Енглеској нешто другачија слика, али са оваквим Манчестер Ситијем питање је колико ће дуго сви остали одолевати. 

Можда је, на крају крајева, тај Клопов овосезонски Ливерпул био само "инцидент".  

Довољно је констатовати да је Пеп Гвардиола баш данас са својим Грађанима урадио оно што никоме никада у Енглеској није пошло за руком - узео је сва четири домаћа трофеја. Када су титуле у питању Сити је узео три од шест претходних...  

Е сад, у свакој нормалној ситуацији навијачи ових клубова уживали би у годинама доминације својих мезимаца и с нестрпљењем ишчекивали децу или унуке да их "задоје" дивним фудбалским бајкама, међутим ствар је у томе што ни осам у низу, ни седам заредом, ни четири од пет, ни осам од 11 - ни најмање не звучи бајковито. Путир за све њих, ево већ годинама, остаје недостижан. Разуме се, говоримо о Лиги шампиона за којом сви они толико чезну. 

Зато ће мали барселонисти од ове 2019. памтити хорор на Енфилду, јувентини и бајерновци немоћ пред Ајаксом и Ливерпулом, Парижани бруку против "распалог" Манчестер Јунајтеда... Па и тај Пепов квадрипл остаће без позлате.  

Јесте, можда ће звучати сулудо, али за свих пет шампиона и вероватно пет најмоћнијих клубова данашњице, ова ће сезона остати записана као - неуспешна! 

И још ваља напоменути да су само Барса и Бајерн (од овог црèме де ла црèме друштва) у последњих десет година успевали да се домогну "ушатог". А њих још и понајмање тај трофеј тишти, јер имају их повише у витринама. Још два финала Јувентуса и - то је то. ПСЖ и Сити ни до борбе за трофеј. А далеко највише уложених новаца...  

Али да се вратимо теми: пет најјачих лига - пет истих шампиона. Није да није могло да се догоди у прошлости. Боље рећи, догодило се у још два наврата, но за зеленим столом одлучено је да буде другачије. Они нешто старији сигурно се сећају сезоне 2005/06. Барселона је одбранила титулу у Шпанији, Челси у Енглеској, Бајерн у Немачкој, Лион у Француској, Јувентус у Италији.

И то је то? 

Јесте, да Стара дама касније због Калчополија није остала и без титуле 2006. и без оне освојене годину дана раније. 

Претходна ситуација везује се за далеку 1904. годину. Пехаре шампиона одбранили су Шефилд Венздеј (Енглеска), Ђенова (Италија), Билбао (Шпанија - шампионом се смтрао клуб који узме Куп краља, јер класична лига није кренула све до 1929) и Рубе (Француска). ВФБ Лајпциг и Карлсруе (Немачка) ушли су у финале шампионата. Лајпциг је имао шансу да одбрани трон, али због жалбе Карлсруеа да неке утакмице нису одигране на неутралном терену, како је било по правилима, финале никада није ни одиграно. 

Зато 2019. остаје записана за сва времена. За историју свакако. За навијаче Бајерна, Барсе, Јувеа, ПСЖ-а и Манчестер Ситија неће много значити. Јер то је само још једна рецка у низу. 

Она за којом чезну остаје сан и овог лета...

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар