A ona za kojom čeznu opet je ostala sanak pusti...

Za nama je sezona koja će biti zapisana za sva vremena. Za istoriju svakako. Za navijače Bajerna, Barse, Juvea, PSŽ-a i Mančester Sitija neće mnogo značiti. Jer njima je to samo još jedna recka u nizu. . .

Fudbal 19.05.2019 | 00:00
A ona za kojom čeznu opet je ostala sanak pusti...
Pet najjačih evropskih liga i pet istih šampiona kao u ovo vreme prošle godine. Prvi put u istoriji dogodilo se da u najjačim ligama u Evropi svi prvaci odbrane tron?! Kada su u pitanju Barselona, Juventus i Pari Sen Žermen bilo je samo pitanje trenutka kada će njihove krune biti ozvaničene. Toliko su bili dominantni. Mančester Siti konačno se izborio sa Liverpulom prošlog vikenda, a evo danas Bajern je dobio trku sa ove sezone upornim Dortmundom. 

Sve ovo može da znači samo jedno: i u najjačim ligama na svetu, tamo gde smo do pre nekoliko godina gledali najuzbudljiviji fudbal, došlo je do ogromne polarizacije. Pomenute ekipe bukvalno su privatizovale nacionalna takmičenja, a slučajevi Dortmunda i Liverpula ove sezone mogu da posluže samo kao izuzeci koji potvrđuju pravila (činjenice). 

Ili mislite da će Borusija i naredne sezone moći da se nosi sa Bajernom? Zar zaista bilo ko ima argumente na kojima se mogu graditi realne ambicije Napolija, Intera, Milana ili Rome u trci sa Juventusom dogodine? Zar očekujete teži posao za Pari Sen Žermen u 2020. zbog Liona, Marselja, Monaka? Dobro, možda jednom i taj Liverpul postane prvak Engleske; možda bi se moglo očekivati da Real prekine dominaciju Barse, ali... 

Kako trenutno stvari stoje svi timovi koji su odbranili krunu ove sezone važiće za favorite i na startu naredne. 

Juventus je uzeo osam u nizu i u toj kategoriji nema mu ravnog u ligama petice. Pretekao je Lion. Bajern je danas overio sedmu zaredom, Pari Sen Žermen uzeo je šest od poslednjih sedam šampionata Francuske. Situacija poprilično jasna - monopol imamo u tri od pet najjačih liga Evrope. 

Da Real nije Real i da nema tu krunu na glavi koja ga čini najvećim u istoriji ove igre - pa i te tri poslednje Lige šampiona - isto bismo mogli da kažemo i za Španiju. Barsa četiri od pet prethodnih šampionata. Ili ako vam je draže osam od poslednjih 11?! U Engleskoj nešto drugačija slika, ali sa ovakvim Mančester Sitijem pitanje je koliko će dugo svi ostali odolevati. 

Možda je, na kraju krajeva, taj Klopov ovosezonski Liverpul bio samo "incident".  

Dovoljno je konstatovati da je Pep Gvardiola baš danas sa svojim Građanima uradio ono što nikome nikada u Engleskoj nije pošlo za rukom - uzeo je sva četiri domaća trofeja. Kada su titule u pitanju Siti je uzeo tri od šest prethodnih...  

E sad, u svakoj normalnoj situaciji navijači ovih klubova uživali bi u godinama dominacije svojih mezimaca i s nestrpljenjem iščekivali decu ili unuke da ih "zadoje" divnim fudbalskim bajkama, međutim stvar je u tome što ni osam u nizu, ni sedam zaredom, ni četiri od pet, ni osam od 11 - ni najmanje ne zvuči bajkovito. Putir za sve njih, evo već godinama, ostaje nedostižan. Razume se, govorimo o Ligi šampiona za kojom svi oni toliko čeznu. 

Zato će mali barselonisti od ove 2019. pamtiti horor na Enfildu, juventini i bajernovci nemoć pred Ajaksom i Liverpulom, Parižani bruku protiv "raspalog" Mančester Junajteda... Pa i taj Pepov kvadripl ostaće bez pozlate.  

Jeste, možda će zvučati suludo, ali za svih pet šampiona i verovatno pet najmoćnijih klubova današnjice, ova će sezona ostati zapisana kao - neuspešna! 

I još valja napomenuti da su samo Barsa i Bajern (od ovog crème de la crème društva) u poslednjih deset godina uspevali da se domognu "ušatog". A njih još i ponajmanje taj trofej tišti, jer imaju ih poviše u vitrinama. Još dva finala Juventusa i - to je to. PSŽ i Siti ni do borbe za trofej. A daleko najviše uloženih novaca...  

Ali da se vratimo temi: pet najjačih liga - pet istih šampiona. Nije da nije moglo da se dogodi u prošlosti. Bolje reći, dogodilo se u još dva navrata, no za zelenim stolom odlučeno je da bude drugačije. Oni nešto stariji sigurno se sećaju sezone 2005/06. Barselona je odbranila titulu u Španiji, Čelsi u Engleskoj, Bajern u Nemačkoj, Lion u Francuskoj, Juventus u Italiji.

I to je to? 

Jeste, da Stara dama kasnije zbog Kalčopolija nije ostala i bez titule 2006. i bez one osvojene godinu dana ranije. 

Prethodna situacija vezuje se za daleku 1904. godinu. Pehare šampiona odbranili su Šefild Venzdej (Engleska), Đenova (Italija), Bilbao (Španija - šampionom se smtrao klub koji uzme Kup kralja, jer klasična liga nije krenula sve do 1929) i Rube (Francuska). VFB Lajpcig i Karlsrue (Nemačka) ušli su u finale šampionata. Lajpcig je imao šansu da odbrani tron, ali zbog žalbe Karlsruea da neke utakmice nisu odigrane na neutralnom terenu, kako je bilo po pravilima, finale nikada nije ni odigrano. 

Zato 2019. ostaje zapisana za sva vremena. Za istoriju svakako. Za navijače Bajerna, Barse, Juvea, PSŽ-a i Mančester Sitija neće mnogo značiti. Jer to je samo još jedna recka u nizu. 

Ona za kojom čeznu ostaje san i ovog leta...

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar