Остао још Рафаел Надал за титулу

Новак Ђоковић, најбољи свјетски  тенисер, побиједио је Аргентинца Дијега Шварцмана резултатом 2:1 (6:3, 6:7, 6:3) у полуфинау Мастерса у Риму и на тај начин заказао још један тениски класик, финални дуел против Рафаела Надала.

Србија 18.05.2019 | 23:07
Остао још Рафаел Надал за титулу
За побједу у првом сету Новаку је био потребан један брејк, који је направио у осмом гему првог сета за вођство од 5:3. Онда је услиједио сигуран сервис гем.

Први сет Новак је добио са 6:3, а у посљедњем гему показао зашто је најбољи на свијету у овом спорту. Послије поена у којем је погађао саме углове услиједила је сјајна заврница, као из уџбеника.

Други сет

Други сет донио је много више неизвјесности. Шварцман први  долази до брејка за вођство од 4:2, и таман када је мислио да је задао ударац Новаку у наредном гему није освојио ни поен, а Ђоковић је узвратио рибрејком. Није се овдје Аргентинац обесхрабрио, “пронашао је ритерн” за Ђоковића и успио да још једном одузме сервис свјетском броју један. У наредном гему Новак је изједначио, а онда је услиједило још једно чудо Новака, потом и поен за нови брејк и останак у другом сету.

Новак је коначно прекинуо серију од четири везана брејка и дошао до изједначења 5:5, али је и Шварцман одиграо сјајан сервис гем и натјерао српског играча да још једном сервира за останак у другом сету. Новак је још једном био сигуран на свој сервис, стигао до изједначења и тај брејка. 

Тај брејк

Шварцман је први сервирао и повео са 1:0, а онда је на сервис Ђоковића одлично израдио поен, али је погодио мрежу. Новак је изједначио, потом и повео са 2:1. Наредна два сервиса Шварцман је добио захваљујући изузетно агресивној игри за вођство од 3:2, а потом дошао до мини-брејка и то након што је Новак напавио неизнуђену грешку и избацио лопту у аут. Још једном је Новак погријешио, овај пут погодио мрежу па је Аргентинац дошао у ситуацију да са два сервиса дође до изједначења. Поново је Новак избацио лопту у аут, а Шварцман је дошао до четири сет лопте. Прву је искористио за изједначење.

Трећи сет

У првих пет гемова трећег, одлучујућег сета, оба тенисера су била одлична на свој сервис, а онда је Новак дошао до брејка у шестом гему. Повео је новак са 30:0, а Шварцман је успио да изједначи. Услиједио је један сјајан поен српског тенисера у којем је одиграо дроп шот, извукао Шварцмана на мрежу, Аргентинац је стигао лоптицу, успио да је врати, али је онда Новак ослао једну скраћену дијагоналу за брејк лопту.

Одмах је Ђоковић искористо своју шансу, а у тому му је Шварцман помогао пошто је погодио мрежу. У наредном гему Новак је потврдио брејк и повео са 5:2.



Шварцман је добро одиграо свој сервис гем али је то било све што је урадио у овом мечу, јер Новак овакве шансе ријетко пропушта. Послије тачно два и по сата дошао је до двије меч лопте, искористио је другу за пролаз у финале, своје 49. у мастерсима, а девето у Риму.

Ово је био трећи међусобни дуел ова два тенисера и трећа побједа Новака Ђоковића, који ће сутра у финалу играти против Рафаела Надала. Ово ће бити њихов 54. међусобни дуел.

Спајдермен на терену

Обичај у тенису је да се бацањем новчића одлучује ко ће први сервирати, а улогу да то уради имао је ни мање ни више него спајдемен.



(Б92)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Љубо

18.05.2019 22:52

Свака част мајстре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

19.05.2019 06:30

Људино, поносу нас, обрадуј нацију и данас! Срецно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зна се ко си

19.05.2019 08:24

Свака цаст

ОДГОВОРИТЕ