Рим: Ново финале и Рафа чекају Новака!

Новак последњим атомима снаге стигао до финала у Риму! Најбољи тенисер света Новак Ђоковић се пласирао у финале Мастерс турнира у Риму, пошто је у веома тешком дуелу савладао Аргентинца Дијега Шварцмана.  Какав фајт! Ђоковић се отарасио Шварцмана и заказао финале с Надалом! Новак је у финалу Мастерса у Риму, али се добро намучио. . .

Тенис 18.05.2019 | 22:47
Рим: Ново финале и Рафа чекају Новака!
Уморни Новак прихватио изазов: Рафа, видимо се! Шварцман је можда 28 центиметара нижи, али није био "ни центиметар" лакши ривал за Ђоковића, који је после новог маратона изборио пласман у финале Мастерса у Риму. Тамо...

Српски тенисер је освојио први сет без већих потешкоћа са 6:3, да би у другом био виђен прави спектакл који је на крају, у тај-брејку, припао омаленом Аргентинцу.

Први део одлучујућег сета је протекао у мирном ритму, а у шестом гему је Ђоковић успео да освоји гем на сервис противника и да до краја не дозволи такав исход на другој страни.

Први сет је протекао у мирном ритму, тенисери су чували свој сервис, али је Ђоковић показао више и у сваком статистичком параметру је био бољи ривал.

По завршетку седмог гема, српски тенисер је кренуо у офанзиву, стигао до једне брејк шансе и искористио је за 5:3.

У наредном гему Шварцман је освојио само један поен и то приликом спасавања прве сет лопте, а већ другу је Новак реализовао и повео са 1:0.

Иако је било "виђено" да ће Новак у истом ритму наставити, противник му то није дозволио и у спектакуларном шестом гему другог сета направио брејк.

Тај моменат је покренуо низ од још три узастопна гема са брејковима, али је Ђоковић на крају успео да врати ствари на почетак и омогућио себи да се у тај-брејку бори за освајање другог сета.

Вреди истаћи и да је одлучујући поен у тој намери добио после грешке судија, које нису увиделе да је његов сервис био са друге стране линије, како је заиста били и како је тврдио Аргентинац.

У тај-брејку је Шварцман направио два мини брејка у шестом и седмом поену, а на крају је повезао четири поена и одвео меч у трећи сет.

Испитивање снага, па затишје пред буру - вероватно је то најбољи начин да се опише како је изгледало првих пет гемова трећег сета.

У прва два су тенисери су противницима дозвољавали по два поена, а у наредна три нити један приликом свог сервиса.

Бура се догодила у шестом гему, у ком су обојица практично остали без снаге, а Ђоковић је у једном тренутку морао да се савије како би дошао до даха.

Ипак, све је вредело јер је српски тенисер освојио гем на сервис Аргентинца и стекао капиталну предност пред финиш сета, у ком га Шварцман ниједном није озбиљније угрозио.

Ђоковић ће се у финалу Мастерс турнира у Риму састати са Рафаелом Надалом, у недељу од 16.00.

Рафаел Надал вероватно је само стиснуо дугме "офф" на даљинском, угасио ТВ, окренуо се на другу страну и заспао.

И Новак Ђоковић че заспати, али доста касније, пред 54. "класик" у финалу Мастерса у Риму, које неће почети пре 16 часова у недељу.

У петак увече играо је са Хуаном Мартином Дел Потром скоро до 1 час после поноћи, светски "Број 1" ове суботе увече такође се мучио и "ломио" 28 центиметара нижег Аргентинца, Дијега Шварцмана, до 22.40, али верујемо да умор неће бити опција када се у недељу на супротним странама мреже на "Централеу" буду нашли највећи ривали у историји АТП тура…

До тада, Ђоковић - Шварцман 6:3, 6:7 (2:7), 6:3, после два часа и 32 минута неизвесног и повремено "тромог" тениса по прохладном и "влажном" времену у престоници Италије.

Поред тога што је резултат у финалима на "Форо италику" нерешен, 2:2, великани из Србије и Шпаније поравнати су и на челу вечне листе освајача мастерс турнира, 33:33.

Мастерс у Риму игра се за наградни фонд од 5.791.000 евра, шампиону ће припасти 958.055, пораженом финалисти 484.950, а полуфиналистима по 248.745 евра.

Надал је освајао Рим осам пута, 2005, 2006, 2007, 2009, 2010, 2012, 2013. и 2018. године, а губио финала у два наврата, оба пута од Ђоковића, 2011. и 2014. Рим је турнир на ком је Новак имао највише успеха током "сезоне на шљаци", титуле је освајао 2008, 2011, 2014. и 2015, а финала играо 2009, 2012, 2016. и 2017. године. 

Два пута је губио у мечу за титулу управо од Надала, па ће бити занимљиво испратити њихово пето финале у "Вечном граду" које би могло да има јак утицај на самопоуздање и расположење двојице најбољих на свету пред старт Ролан Гароса.

Србин води 28:25 у највећем АТП ривалству свих времена.

Дијего Шварцман спада у оне “досадне” противнике, али је Новак Ђоковић успео да изађе са њим у полуфиналу Мастерса у Риму и да тако закаже судар с Рафаелом Надалом у борби за титулу! Наш тенисер је славио са 2:1 (6:3, 6:7, 6:3). Није било нимало лако, али је Ђоковић успео да прескочи ову незгодну препреку. Не толико високу, али непријатну свакако. Шварцман свакако није случајно дошао до полуфинала и то је показао. Довео је Ђоковића до ивице, али је српски тенисер некако пронашао снаге и успео да се извуче. Какогод, тешко да ће стићи да се одмори до краја за финале с Рафаелом Надалом.

Јуче је Новак имао посла са кршним Аргентинцем Дел Потром, а вечерас са ниским, попут Атомског мрава динамичним и незгодним. Шварцман је веома експлозиван играч, све враћа, брз је и јако је незгодан. Досадан је попут "свраба", што би се рекло.

Мучио је у првом полувремену Ђоковића, али је Новак мало по мало ломио отпор Аргентинца све док га није сасвим саломио. Један брејк, у осмом гему, био је довољан Ђоковићу да добије први сет и скине доста терета са својих плећа.

Шварцман је свакако у меч ушао далеко одморнији у односу на Новака који је играо до иза поноћи, а тај ефекат је био присутан у другом сету када се омалени Аргентинац ослободио и почео да удара слободније лоптицу што се одмах одразило на резултату. Аргентинцу је ово био меч каријере, па је било логично да ће отежати сјајном Ђоковићу колико може. Допустио је Новак противнику брејк, потом успео одмах у наредном да врати рибрејком, али је Шварцман поново направио брејк и повео са 5:3. И када је требало да освоји сет, мало се уплашио, мало није имао среће, мало је Ђоковић дигао ритам и успео је да се извуче и пролонгира други сет. Ушло се у тај-брејк највише због добрих дроп-шотова, ту се играло поен за поен, а Шварцман је успео да добије и изједначи на 1:1 у сетовима.

То је била најава трећег сета у коме се све решавало.

Каква је то била борба, Новак је у једном моменту остао практично без снаге код удараца, али је у шестом гему успео да направи брејк и поведе  са 4:2. Дошао је Новак у ситуацију да уопште не иде на дроп-шотове Шварцмана што су били јасни сигнали да је преуморан. И такав је успео да извуче максимум и прође у финале. Врло битан је био један бекхенд који је пао на линију Шварцмана.

Биће то девето финале Новака у Риму, укупно ће се борити за пету титулу на Мастерсу у главном граду Италије. И биће то наставак његовог великог ривалитета са Рафом Надалом. Прави увод за Ролан Гарос. Не може бољи бити... 

Резултати полуфинала:

субота

(1) Новак Ђоковић - Дијего Шварцман 6:3, 6:7 (2:7), 6:3
(2) Рафаел Надал - (8) Стефанос Циципас 6:3, 6:4

Резултати четвртфинала:

петак

(1) Новак Ђоковић - (7) Хуан Мартин Дел Потро 4:6, 7:6 (8:6), 6:4
(6) Кеи Нишикори - Дијего Шварцман 4:6, 2:6

(3) Роџер Федерер - (8) Стефанос Циципас, повлачење Федерера
(2) Рафаел Надал - Фернандо Вердаско 6:4, 6:0

Извор: моззартспорт/Б92/мондо.рс

Фото: Реутерс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

сељак

18.05.2019 21:11

капа доле МАЈСТОРЕ !

ОДГОВОРИТЕ