Rim: Novo finale i Rafa čekaju Novaka!

Novak poslednjim atomima snage stigao do finala u Rimu! Najbolji teniser sveta Novak Đoković se plasirao u finale Masters turnira u Rimu, pošto je u veoma teškom duelu savladao Argentinca Dijega Švarcmana.  Kakav fajt! Đoković se otarasio Švarcmana i zakazao finale s Nadalom! Novak je u finalu Mastersa u Rimu, ali se dobro namučio. . .

Tenis 18.05.2019 | 22:47
Rim: Novo finale i Rafa čekaju Novaka!
Umorni Novak prihvatio izazov: Rafa, vidimo se! Švarcman je možda 28 centimetara niži, ali nije bio "ni centimetar" lakši rival za Đokovića, koji je posle novog maratona izborio plasman u finale Mastersa u Rimu. Tamo...

Srpski teniser je osvojio prvi set bez većih poteškoća sa 6:3, da bi u drugom bio viđen pravi spektakl koji je na kraju, u taj-brejku, pripao omalenom Argentincu.

Prvi deo odlučujućeg seta je protekao u mirnom ritmu, a u šestom gemu je Đoković uspeo da osvoji gem na servis protivnika i da do kraja ne dozvoli takav ishod na drugoj strani.

Prvi set je protekao u mirnom ritmu, teniseri su čuvali svoj servis, ali je Đoković pokazao više i u svakom statističkom parametru je bio bolji rival.

Po završetku sedmog gema, srpski teniser je krenuo u ofanzivu, stigao do jedne brejk šanse i iskoristio je za 5:3.

U narednom gemu Švarcman je osvojio samo jedan poen i to prilikom spasavanja prve set lopte, a već drugu je Novak realizovao i poveo sa 1:0.

Iako je bilo "viđeno" da će Novak u istom ritmu nastaviti, protivnik mu to nije dozvolio i u spektakularnom šestom gemu drugog seta napravio brejk.

Taj momenat je pokrenuo niz od još tri uzastopna gema sa brejkovima, ali je Đoković na kraju uspeo da vrati stvari na početak i omogućio sebi da se u taj-brejku bori za osvajanje drugog seta.

Vredi istaći i da je odlučujući poen u toj nameri dobio posle greške sudija, koje nisu uvidele da je njegov servis bio sa druge strane linije, kako je zaista bili i kako je tvrdio Argentinac.

U taj-brejku je Švarcman napravio dva mini brejka u šestom i sedmom poenu, a na kraju je povezao četiri poena i odveo meč u treći set.

Ispitivanje snaga, pa zatišje pred buru - verovatno je to najbolji način da se opiše kako je izgledalo prvih pet gemova trećeg seta.

U prva dva su teniseri su protivnicima dozvoljavali po dva poena, a u naredna tri niti jedan prilikom svog servisa.

Bura se dogodila u šestom gemu, u kom su obojica praktično ostali bez snage, a Đoković je u jednom trenutku morao da se savije kako bi došao do daha.

Ipak, sve je vredelo jer je srpski teniser osvojio gem na servis Argentinca i stekao kapitalnu prednost pred finiš seta, u kom ga Švarcman nijednom nije ozbiljnije ugrozio.

Đoković će se u finalu Masters turnira u Rimu sastati sa Rafaelom Nadalom, u nedelju od 16.00.

Rafael Nadal verovatno je samo stisnuo dugme "off" na daljinskom, ugasio TV, okrenuo se na drugu stranu i zaspao.

I Novak Đoković če zaspati, ali dosta kasnije, pred 54. "klasik" u finalu Mastersa u Rimu, koje neće početi pre 16 časova u nedelju.

U petak uveče igrao je sa Huanom Martinom Del Potrom skoro do 1 čas posle ponoći, svetski "Broj 1" ove subote uveče takođe se mučio i "lomio" 28 centimetara nižeg Argentinca, Dijega Švarcmana, do 22.40, ali verujemo da umor neće biti opcija kada se u nedelju na suprotnim stranama mreže na "Centraleu" budu našli najveći rivali u istoriji ATP tura…

Do tada, Đoković - Švarcman 6:3, 6:7 (2:7), 6:3, posle dva časa i 32 minuta neizvesnog i povremeno "tromog" tenisa po prohladnom i "vlažnom" vremenu u prestonici Italije.

Pored toga što je rezultat u finalima na "Foro italiku" nerešen, 2:2, velikani iz Srbije i Španije poravnati su i na čelu večne liste osvajača masters turnira, 33:33.

Masters u Rimu igra se za nagradni fond od 5.791.000 evra, šampionu će pripasti 958.055, poraženom finalisti 484.950, a polufinalistima po 248.745 evra.

Nadal je osvajao Rim osam puta, 2005, 2006, 2007, 2009, 2010, 2012, 2013. i 2018. godine, a gubio finala u dva navrata, oba puta od Đokovića, 2011. i 2014. Rim je turnir na kom je Novak imao najviše uspeha tokom "sezone na šljaci", titule je osvajao 2008, 2011, 2014. i 2015, a finala igrao 2009, 2012, 2016. i 2017. godine. 

Dva puta je gubio u meču za titulu upravo od Nadala, pa će biti zanimljivo ispratiti njihovo peto finale u "Večnom gradu" koje bi moglo da ima jak uticaj na samopouzdanje i raspoloženje dvojice najboljih na svetu pred start Rolan Garosa.

Srbin vodi 28:25 u najvećem ATP rivalstvu svih vremena.

Dijego Švarcman spada u one “dosadne” protivnike, ali je Novak Đoković uspeo da izađe sa njim u polufinalu Mastersa u Rimu i da tako zakaže sudar s Rafaelom Nadalom u borbi za titulu! Naš teniser je slavio sa 2:1 (6:3, 6:7, 6:3). Nije bilo nimalo lako, ali je Đoković uspeo da preskoči ovu nezgodnu prepreku. Ne toliko visoku, ali neprijatnu svakako. Švarcman svakako nije slučajno došao do polufinala i to je pokazao. Doveo je Đokovića do ivice, ali je srpski teniser nekako pronašao snage i uspeo da se izvuče. Kakogod, teško da će stići da se odmori do kraja za finale s Rafaelom Nadalom.

Juče je Novak imao posla sa kršnim Argentincem Del Potrom, a večeras sa niskim, poput Atomskog mrava dinamičnim i nezgodnim. Švarcman je veoma eksplozivan igrač, sve vraća, brz je i jako je nezgodan. Dosadan je poput "svraba", što bi se reklo.

Mučio je u prvom poluvremenu Đokovića, ali je Novak malo po malo lomio otpor Argentinca sve dok ga nije sasvim salomio. Jedan brejk, u osmom gemu, bio je dovoljan Đokoviću da dobije prvi set i skine dosta tereta sa svojih pleća.

Švarcman je svakako u meč ušao daleko odmorniji u odnosu na Novaka koji je igrao do iza ponoći, a taj efekat je bio prisutan u drugom setu kada se omaleni Argentinac oslobodio i počeo da udara slobodnije lopticu što se odmah odrazilo na rezultatu. Argentincu je ovo bio meč karijere, pa je bilo logično da će otežati sjajnom Đokoviću koliko može. Dopustio je Novak protivniku brejk, potom uspeo odmah u narednom da vrati ribrejkom, ali je Švarcman ponovo napravio brejk i poveo sa 5:3. I kada je trebalo da osvoji set, malo se uplašio, malo nije imao sreće, malo je Đoković digao ritam i uspeo je da se izvuče i prolongira drugi set. Ušlo se u taj-brejk najviše zbog dobrih drop-šotova, tu se igralo poen za poen, a Švarcman je uspeo da dobije i izjednači na 1:1 u setovima.

To je bila najava trećeg seta u kome se sve rešavalo.

Kakva je to bila borba, Novak je u jednom momentu ostao praktično bez snage kod udaraca, ali je u šestom gemu uspeo da napravi brejk i povede  sa 4:2. Došao je Novak u situaciju da uopšte ne ide na drop-šotove Švarcmana što su bili jasni signali da je preumoran. I takav je uspeo da izvuče maksimum i prođe u finale. Vrlo bitan je bio jedan bekhend koji je pao na liniju Švarcmana.

Biće to deveto finale Novaka u Rimu, ukupno će se boriti za petu titulu na Mastersu u glavnom gradu Italije. I biće to nastavak njegovog velikog rivaliteta sa Rafom Nadalom. Pravi uvod za Rolan Garos. Ne može bolji biti... 

Rezultati polufinala:

subota

(1) Novak Đoković - Dijego Švarcman 6:3, 6:7 (2:7), 6:3
(2) Rafael Nadal - (8) Stefanos Cicipas 6:3, 6:4

Rezultati četvrtfinala:

petak

(1) Novak Đoković - (7) Huan Martin Del Potro 4:6, 7:6 (8:6), 6:4
(6) Kei Nišikori - Dijego Švarcman 4:6, 2:6

(3) Rodžer Federer - (8) Stefanos Cicipas, povlačenje Federera
(2) Rafael Nadal - Fernando Verdasko 6:4, 6:0

Izvor: mozzartsport/B92/mondo.rs

Foto: Reuters

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

seljak

18.05.2019 21:11

kapa dole MAJSTORE !

ODGOVORITE