Критерије треба усвојити за ЕУ

Њемачка канцеларка Ангела Меркел истакла је начелну подршку европској перспективи западног Балкана, али је нагласила да треба узети у обзир да критеријуми за приступање морају бити испуњени.  

Регион 18.05.2019 | 19:00
Критерије треба усвојити за ЕУ
– Свакако ћемо се позабавити тим питањем – рекла је Меркелова, послије састанка са хрватским премијером Андрејом Пленковићем у Загребу.

Она је додала и да се већ сада разговара о заједничким стратешким одредницама хрватског предсједавања ЕУ.

– Приступ Хрватске Шенгену је извјестан, на добром је путу. Њемачка жели да на том путу Хрватској буде добар партнер – истакла је Меркелова.

Меркелова је подсјетила да је ЕУ заједница земаља које су се договориле да ће сарађивати на заједничком основу, преносе хрватски медији.

– Постоје струје које долазе из различитих смјерова које презиру наше вриједности и желе урушити нашу заједницу, да се мањине не штите, да се у питање доводе људска права. Против тога морамо одлучно поступати, а Њемачка и Хрватска су ту на истом трагу – поручила је Меркелова.

Током сусрета Меркелове и Пленковића разговарано је о новим инвестицијама њемачких компанија у Хрватској, те улагањима њемачког телекома у дигиталну инфаструктуру. 

Пленковић је рекао да ће за вријеме хрватског предсједавања ЕУ бити одржан самит земаља југоистока, али да све земље прије уласка у ЕУ морају испунити јасне критеријуме.

Он је истакао да је Хрватској важно да обезбједи чланство у Шенгену, као и амбиција уласка у еврозону, те изразио задовољство привредном сарадњом са Њемачком.

Говорећи о наводима о оштром поступању хрватске полиције према мигрантима, Пленковић је указао на важност “да Шенген буде што је некада био”, те да се мора постићи договор на ниову ЕУ да би се у томе успјело.

– Све што радимо је у сврху контроле илегалних миграција. Не желимо да кријумчари зарађују на леђима избјеглица и дестабилизују земље чланице – рекао је Пленковић.

Меркелова ће вечерас присуствовати централном предизборном скупу ХДЗ-а поводом избора за Европски парламент крајем маја.

Ово је прва билатерална посјета њемачке канцеларке Хрватској од 2011. и први предизборни скуп изван Њемачке којем ће присуствовати.

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Зоран

19.05.2019 09:35

Хрватска за заштиту мањина, штити их као и немачка што је ститила И јевреје.

ОДГОВОРИТЕ