Kriterije treba usvojiti za EU

Njemačka kancelarka Angela Merkel istakla je načelnu podršku evropskoj perspektivi zapadnog Balkana, ali je naglasila da treba uzeti u obzir da kriterijumi za pristupanje moraju biti ispunjeni.  

Region 18.05.2019 | 19:00
Kriterije treba usvojiti za EU
– Svakako ćemo se pozabaviti tim pitanjem – rekla je Merkelova, poslije sastanka sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem u Zagrebu.

Ona je dodala i da se već sada razgovara o zajedničkim strateškim odrednicama hrvatskog predsjedavanja EU.

– Pristup Hrvatske Šengenu je izvjestan, na dobrom je putu. Njemačka želi da na tom putu Hrvatskoj bude dobar partner – istakla je Merkelova.

Merkelova je podsjetila da je EU zajednica zemalja koje su se dogovorile da će sarađivati na zajedničkom osnovu, prenose hrvatski mediji.

– Postoje struje koje dolaze iz različitih smjerova koje preziru naše vrijednosti i žele urušiti našu zajednicu, da se manjine ne štite, da se u pitanje dovode ljudska prava. Protiv toga moramo odlučno postupati, a Njemačka i Hrvatska su tu na istom tragu – poručila je Merkelova.

Tokom susreta Merkelove i Plenkovića razgovarano je o novim investicijama njemačkih kompanija u Hrvatskoj, te ulaganjima njemačkog telekoma u digitalnu infastrukturu. 

Plenković je rekao da će za vrijeme hrvatskog predsjedavanja EU biti održan samit zemalja jugoistoka, ali da sve zemlje prije ulaska u EU moraju ispuniti jasne kriterijume.

On je istakao da je Hrvatskoj važno da obezbjedi članstvo u Šengenu, kao i ambicija ulaska u evrozonu, te izrazio zadovoljstvo privrednom saradnjom sa Njemačkom.

Govoreći o navodima o oštrom postupanju hrvatske policije prema migrantima, Plenković je ukazao na važnost “da Šengen bude što je nekada bio”, te da se mora postići dogovor na niovu EU da bi se u tome uspjelo.

– Sve što radimo je u svrhu kontrole ilegalnih migracija. Ne želimo da krijumčari zarađuju na leđima izbjeglica i destabilizuju zemlje članice – rekao je Plenković.

Merkelova će večeras prisustvovati centralnom predizbornom skupu HDZ-a povodom izbora za Evropski parlament krajem maja.

Ovo je prva bilateralna posjeta njemačke kancelarke Hrvatskoj od 2011. i prvi predizborni skup izvan Njemačke kojem će prisustvovati.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Zoran

19.05.2019 09:35

Hrvatska za zaštitu manjina, štiti ih kao i nemačka što je stitila I jevreje.

ODGOVORITE