Аутопутем на море – брзо и безбједно

Од Хоргоша до Прешева ауто-путем. На то се чекало деценијама, а готово да није било политичара који није обећавао да ће се на омиљено српско море, у Грчку, за време њиховог мандата ићи безбедније и брже. Тај циљ остварен је данас. Тачно у 20 сати биће отворена деоница која пролази кроз Грделичку клисуру.

Србија 18.05.2019 | 15:02
Аутопутем на море – брзо и безбједно
Грделичка клисура је коначно савладана. Чак 3.500 радника на јужном краку Коридора 10 радило је даноноћно, у свим временским условима.

На деоници дугој 26,3 километра градили су се мостови, вијадукти, петље, галерије. Пробијали су се тунели, стабилизовале косине које су задале највише проблема.

Радови на косинама биће настављени и наредних неколико месеци, али то неће утицати на саобраћај.

Овај ауто-пут повезује север и југ Србије, а мештани са оба краја имају иста очекивања – да се путује краће, брже, безбедније.
 
О изградњи ауто-пута кроз Грделичку клисуру говорило се и обећавало деценијама, али су радови почели тек у јесен 2013. године.

После скоро шест година тешке борбе неимара са непредвидивом клисуром, јужни крак Коридора 10 коначно је завршен. Пролазак кроз клисуру омогућиће уштеду времену путницима, те је тако најављено да ће се од Београда до Скопља стизати за три и по сата. Ова раздаљина од 434 километра сада се прелази за најмање сат времена више.

Ако поделите ту километражу са брзином од 130 км/х, што је максимална дозвољена брзина на српским ауто-путевима, тачно добијате решење од три и по сата. Међутим, у ову рачуницу нису укључена чекања на граници, наплатним рампама, гужва на путу, па ће, лако је предвидети, током летње сезоне, која нам и предстоји, за ову релацију ипак бити потребно више времена.

"Неће бити више уског грла, увек је био проблем да се прође кроз Грделичку клисуру", рекао је за РТС један од грађана којег је обрадовала вест о пуштању саобраћаја кроз ову деоницу.

Нови ауто-пут од великог је значаја не само за путнички, већ и за робни саобраћај.

Код највишег и најлепшег моста Врла у 18.30 почиње свечана церемонија на којој ће се обратити председник Србије Александар Вучић.

Уследиће вожња кроз најдужи и најсавременији тунел Манајле (1.800 метара), који је грађен по немачким стандардима.

Отварању деонице присуствоваће и представници дипломатског кора, Владе Републике Србије, а очекује се да гости буду и премијер Северне Македоније Зоран Заев, као и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик.

Завршетак источног крака требало би да буде на лето, када ће цео Коридор 10, главни међународни путни правац кроз Србију, бити коначно завршен.

Према подацима "Путева Србије", у 2018. години је Коридором 10 и Коридором 11 прошло укупно 53 милиона путника.
 
(РТС/агенције)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Зоран

18.05.2019 14:26

Браво, браво, и само браво ништа друго нема се рећи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

18.05.2019 14:28

Пролазио сам некада грделицом . Било је заиста страсно .Кривине пуна линија теретњаци. Једном цу екстра отици до Грцке да видим како су то направили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фат

18.05.2019 14:43

Када нема наталитета,коме ти путеви, Арапима,и Кинезима,Додик убија студенте,назалост,Срби изумиру,све анализе казу,500села угасено,то је превисе за Кину,а тек за нас пар стотина хиљада,то је геноцид други над Србима од ДОДИГА и снсд

ОДГОВОРИТЕ
Name

србислав

18.05.2019 15:20

има нас на милоне и бице нас јос висе хијаду села цемо подици и обновити сваку куцу децом напунити, коме смета нека пати зивео српски народ ма где био,

Name

Лука

18.05.2019 15:06

Браво за велики подухват, браво!!! Али, ста це ту Додик? Троси паре градјана РС-е возајуци се хеликоптером гдје год му падне напамет, никоме не полазуци рацуне. РС је постала, заиста, приватна дрзава једног лица! Вуцицу, опет це он теби окренути ледја, запамти добро, а ти га водас за собом као мало дијете!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГРУЈО

18.05.2019 15:37

НАŚ ДОДО ОБАВЕЗНО ПРИСУСТВУЈЕ ТАМО НА ОТВАРАЊУ ИНВЕСТИЦИЈА И УСПЈЕХА СРБИЈЕ А ОВАМО ОСТАВИО УНУКУ ЖЕЉКУ И ДИСПЕЧЕРА ДА ПРИСУСТВУЈУ САСТАНЦИМА ММФ ЗА ДИЗАЊЕ КРЕДИТА НАТЕРЕТ ОВОГ НАРОДА. НЕМО МОРА ПЛАТИТИ ЊЕГОВА ПУТОВАЊА НА ОВАКВЕ ПРОСЛАВЕ ЗАБОГА НАРОДЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јеца

18.05.2019 16:01

Ја мислим да це Миле бити премијер мјесто Брнабиц, он је у Србији сваки дан, мислим да се припрема за ново радно мјесто. Изгледа да овамо нема лове на коју је он навикао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не

19.05.2019 14:25

Он сами зна пљацкати РС,ето и Сарајево је велико,не сналази се,постао обицни аскер,а Србија је дрзава!

Name

xxx

18.05.2019 18:40

Свака цаст.Само напред Србијо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

папир

18.05.2019 21:21

Ја не могу да попамтим све аутопут правце које рекоше да ће градити. Де мало спорије да запишем

ОДГОВОРИТЕ