Autoputem na more – brzo i bezbjedno

Od Horgoša do Preševa auto-putem. Na to se čekalo decenijama, a gotovo da nije bilo političara koji nije obećavao da će se na omiljeno srpsko more, u Grčku, za vreme njihovog mandata ići bezbednije i brže. Taj cilj ostvaren je danas. Tačno u 20 sati biće otvorena deonica koja prolazi kroz Grdeličku klisuru.

Srbija 18.05.2019 | 15:02
Autoputem na more – brzo i bezbjedno
Grdelička klisura je konačno savladana. Čak 3.500 radnika na južnom kraku Koridora 10 radilo je danonoćno, u svim vremenskim uslovima.

Na deonici dugoj 26,3 kilometra gradili su se mostovi, vijadukti, petlje, galerije. Probijali su se tuneli, stabilizovale kosine koje su zadale najviše problema.

Radovi na kosinama biće nastavljeni i narednih nekoliko meseci, ali to neće uticati na saobraćaj.

Ovaj auto-put povezuje sever i jug Srbije, a meštani sa oba kraja imaju ista očekivanja – da se putuje kraće, brže, bezbednije.
 
O izgradnji auto-puta kroz Grdeličku klisuru govorilo se i obećavalo decenijama, ali su radovi počeli tek u jesen 2013. godine.

Posle skoro šest godina teške borbe neimara sa nepredvidivom klisurom, južni krak Koridora 10 konačno je završen. Prolazak kroz klisuru omogućiće uštedu vremenu putnicima, te je tako najavljeno da će se od Beograda do Skoplja stizati za tri i po sata. Ova razdaljina od 434 kilometra sada se prelazi za najmanje sat vremena više.

Ako podelite tu kilometražu sa brzinom od 130 km/h, što je maksimalna dozvoljena brzina na srpskim auto-putevima, tačno dobijate rešenje od tri i po sata. Međutim, u ovu računicu nisu uključena čekanja na granici, naplatnim rampama, gužva na putu, pa će, lako je predvideti, tokom letnje sezone, koja nam i predstoji, za ovu relaciju ipak biti potrebno više vremena.

"Neće biti više uskog grla, uvek je bio problem da se prođe kroz Grdeličku klisuru", rekao je za RTS jedan od građana kojeg je obradovala vest o puštanju saobraćaja kroz ovu deonicu.

Novi auto-put od velikog je značaja ne samo za putnički, već i za robni saobraćaj.

Kod najvišeg i najlepšeg mosta Vrla u 18.30 počinje svečana ceremonija na kojoj će se obratiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Uslediće vožnja kroz najduži i najsavremeniji tunel Manajle (1.800 metara), koji je građen po nemačkim standardima.

Otvaranju deonice prisustvovaće i predstavnici diplomatskog kora, Vlade Republike Srbije, a očekuje se da gosti budu i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, kao i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Završetak istočnog kraka trebalo bi da bude na leto, kada će ceo Koridor 10, glavni međunarodni putni pravac kroz Srbiju, biti konačno završen.

Prema podacima "Puteva Srbije", u 2018. godini je Koridorom 10 i Koridorom 11 prošlo ukupno 53 miliona putnika.
 
(RTS/agencije)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Zoran

18.05.2019 14:26

Bravo, bravo, i samo bravo ništa drugo nema se reći.

ODGOVORITE
Name

Bravo

18.05.2019 14:28

Prolazio sam nekada grdelicom . Bilo je zaista strasno .Krivine puna linija teretnjaci. Jednom cu ekstra otici do Grcke da vidim kako su to napravili

ODGOVORITE
Name

Fat

18.05.2019 14:43

Kada nema nataliteta,kome ti putevi, Arapima,i Kinezima,Dodik ubija studente,nazalost,Srbi izumiru,sve analize kazu,500sela ugaseno,to je previse za Kinu,a tek za nas par stotina hiljada,to je genocid drugi nad Srbima od DODIGA i snsd

ODGOVORITE
Name

srbislav

18.05.2019 15:20

ima nas na milone i bice nas jos vise hijadu sela cemo podici i obnoviti svaku kucu decom napuniti, kome smeta neka pati ziveo srpski narod ma gde bio,

Name

Лука

18.05.2019 15:06

Bravo za veliki poduhvat, bravo!!! Ali, sta ce tu Dodik? Trosi pare gradjana RS-e vozajuci se helikopterom gdje god mu padne napamet, nikome ne polazuci racune. RS je postala, zaista, privatna drzava jednog lica! Vucicu, opet ce on tebi okrenuti ledja, zapamti dobro, a ti ga vodas za sobom kao malo dijete!

ODGOVORITE
Name

GRUJO

18.05.2019 15:37

NAŚ DODO OBAVEZNO PRISUSTVUJE TAMO NA OTVARANJU INVESTICIJA I USPJEHA SRBIJE A OVAMO OSTAVIO UNUKU ŽELJKU I DISPEČERA DA PRISUSTVUJU SASTANCIMA MMF ZA DIZANJE KREDITA NATERET OVOG NARODA. NEMO MORA PLATITI NJEGOVA PUTOVANJA NA OVAKVE PROSLAVE ZABOGA NARODE

ODGOVORITE
Name

Jeca

18.05.2019 16:01

Ja mislim da ce Mile biti premijer mjesto Brnabic, on je u Srbiji svaki dan, mislim da se priprema za novo radno mjesto. Izgleda da ovamo nema love na koju je on navikao.

ODGOVORITE
Name

Ne

19.05.2019 14:25

On sami zna pljackati RS,eto i Sarajevo je veliko,ne snalazi se,postao obicni asker,a Srbija je drzava!

Name

xxx

18.05.2019 18:40

Svaka cast.Samo napred Srbijo.

ODGOVORITE
Name

papir

18.05.2019 21:21

Ja ne mogu da popamtim sve autoput pravce koje rekoše da će graditi. De malo sporije da zapišem

ODGOVORITE