Рим: Епски! Делпо имао меч лопте, Ноле побиједио!

Ђоковић једва "преживео" епски трилер са Дел Потром за полуфинале Рима! Новак Ђоковић, први тенисер света, победио је Аргентинца Хуана Мартина дел Потра у три одиграна сета у четвртфиналу Мастерса у Риму.  Новаков поноћни преокрет у Риму! Ђоковић и Дел Потро играли сјајан меч, до дубоко у ноћ. "Број један" тријумфовао после две меч лопте за Аргентинца.  Тенис је игра у којој Ђоковић на крају изађе као победник! Па чак и када противник има две меч-лопте као што је Дел Потро имао у четвртфиналу Мастерса у Риму.

Тенис 18.05.2019 | 01:13
Рим: Епски! Делпо имао меч лопте, Ноле побиједио!
Ђоковић је дошао до победе над Дел Потром после изузетно драматичног трилера који је трајао нешто више од три сата – 4:6, 7:6(6), 6:4.

Српски тенисер је Аргентинца победио по 16. пут у каријери у укупно 20. међусобном окршају и остао савршен (4/4) у дуелима на шљаци.

Новаку је ово уједно била и осма победа заредом, после освајања титуле у Мадриду, али прва у том низу у којој је остао без једног сета.

Ђоковић је у меч ушао са јасном тактиком – форсирати Делпов бекхенд и не допуштати Аргентинцу да се намести на ударце. То му је доста добро функционисало и кренуо је да ствара брејк лопте на самом почетку.

Ипак, колико год да је добро Новак стварао брејк лопте, Дел Потро их је још боље спасавао.

На 2:1 Ђоковић је пропустио две, на 3:2 још једну, а онда је уследио буквално један једини лош сервис гем за српског тенисера у првом сету и – брејк.

У наредном гему први тенисер света је опет могао да дође до шанси, али јие од 15:30 направио две неизнуђене грешке и практично противнику поклонио гем.

Новак је јоше једанпут извршио притисак на сервис противника. Дошао је до 0:30, али је Делпо у тим тренуцима – као и током целог сета – подигао ниво игре и изједначио.

Ипак, створиле су се нове прилике за Новака. Имао их је две и у овом гему (укупно седам у сету), али брејка није било, па је "Див из Тандила" повео са 1-0 у сетовима.

У другом сету десило се оно што су сви очекивали. Новак је наставио да притиска сервис ривал, те пропустио и седму брејк прилику на самом почетку.

Наставио је Новак да бриљира у својим сервис гемовима, а онда повео на 3:2 и та да се десио судбоносан моменат. Новак је коначно направио брејк!

Аргентинац је током целог меча погодио нестварно већи број линија од противника, а фортуна је у том, шестом гему другог сета погледала Новака. Његова лоптица је завршила на линији и преварила Аргентинца, а српски тенисер је искористио прву брејк прилику из девете прилике.

Дошло се до 5:2, а Дел Потро је изгледао као да чува снагу за наредни сет. Новак је имао сет лопту (уједно и 10. брејк шансу), али је некада шампион УС опена успео да новим "бомбастичним сервисима" дође до спаса.

А онда, чудо. Три винера Дел Потра и једна грешка Новака, па је Делпо вратио брејк и остао у животу. Недуго затим, дошло се до тај-брејка.

Ту је Делпо први направио мини-брејк, али је убрзо дошло до одговора. Тенисери су се мењали у вођству, а онда је Дел Потро направио први корак ка победи и дошао до две везане меч лопте на 6:4.

Новак је прву спасао сервисом, а онда је Дел Потра издао његов верни форхенд, који је завршио у ауту.

Приликом друге меч лопте Новак је показа ко је и шта је и одиграо дроп шот. То му је прошло, а разочарани Аргентинац је изгубио и два наредна поена и отишло се у трећи сету касним вечерњим сатима.

Трећи сет је почео добро по обојицу, а Дел Потро је повео са 2:1, без брејка. Новак је добио другу опомену од судије, овога пута због бацања рекета о шљаку.

Успео је да изједначи на 2:2 и да у том гему спаси чак три брејк лопте. Када је спасао трећу, уз пар феноменалних удараца, продрао се "заспалом" Вајди и остатку свог тима и рекао им да устану на ноге.

То је било нешто што је "погурало" српског тенисера, који је у наредном гему направио, испоставиће се, одлучујући брејк.

У пар наредних гемова Дел Потро је био сигуран на сервису, Ђоковић такође. Такав расплет одговарао је Новаку, који је чувао предност брејка, те се пласирао у полуфинале.

Новаков противник у полуфиналу Мастерса у Риму биће Дел Потров сународник Дијего Шварцман, који је у раним поподневним часовима у петак савладао Кеија Нишикорија у два сета.

Ђоковићев и Шварцманов дуел планиран је за суботу око 20 часова по нашем времену, ако се у распоред не умеша најављена киша.

Већ је почео нови дан, субота, када је Новак Ђоковић био прибијен уз зид и суочен са елиминацијом са турнира у главном граду Италије.

Хуан Мартин Дел Потро освојио је први сет, изборио тај-брејк у другом и имао две меч лопте. Све то 15 минута после поноћи.

Када је имао Новака на конопцима, Аргентинац није искористио прву шансу, па ни другу, а против најбољег тенисера света то је ипак превелики луксуз. Погодио је Ђоковић потом сервис, изборио сет лопту и искористио је!

Тај тренутак био је увод у потпуни преокрет и један од значајнијих тријумфа "Броја један" у овој години! Успехом против старог ривала ушао је у полуфинале, у којем ће играти против Дел Потровог земљака, Дијега Шварцмана.

Новак Ђоковић - Хуан Мартин Дел Потро 4:6, 7:6, 6:4!

Иако се мечеви Мастерса у "Вечном граду" играју на три сета, ипак је то био маратон. Трајао је три сата, током који је било свега што тенис чини лепим!

Уживала је публика у снажним ударцима, драматичним поенима, дугим разменама, као и у поенима које не могу видети сваки дан, ни у дуелима свих тенисера. На пример, Дел Потро је у трећем сету ухватио тако тежак волеј, да му је Ђоковић пружио руку преко мреже, да честита!

Насмејани и доброћудни Аргентинац прихватио је Новакову руку, осмехнуо се, а недуго потом ипак остао без начина да у петом гему сачува свој сервис и да спречи Србина да стекне одлучујућу предност - 3:2.

Искостивши тај тренутак и снажан залет из драматичног тај-брејка другог сета, Ђоковић је рутински привео сет крају и ушао међу најбоља четири на турниру. Као и у другом сету, после избореног "брејка" је чувао свој сервис и то је после три сата борбе било довољно за тријумф.

Играли су много мечева један против другог Новак Ђоковић и Хуан Мартин Дел Потро, одлични су пријатељи, у четвртфиналу Рима су се надигравали како само они знају, пуцали су из свих оружја, заноћили, дали публици прави ужитак, одиграли спектакуларан меч, а на крају баладе је као бољи изашао Новак Ђоковић. Морао је неко. Нажалост, јер - обојица су заслужили да славе.  Али, скоро увек некако испадне да Ђоковић изађе као победник, па чак и када мора да спасава две меч-лопте. Семафор је показивао на крају резултат - 2:1 (6:4, 6:7, 6:4).

Данас је Дел Потро играо феноменално, почистио је све линије, чак га је и бекхенд добро служио, а да не причамо о форхенду због ког су лоптице умало пуцале од силине удараца. Једноставно је учинио све што је требало, притискао је праве дугмиће, али чак ни тако није успео да надигра најбољег на свету! Ђоковић је увек имао аса из рукава, па чак и када је био леђима залепљен за зид и када је Дел Потро имао две меч лопте у тај-брејку другог сета.  На тај начин је Новак заказао полуфинални меч са још једним Аргентинцем Дијегом Шварцманом који ће свакако бити у бољој позицији у полуфиналу, далеко одморнији. Овај меч завршен дубоко иза поноћи ће се дуго памтити... Нови је феноменалан обрачун у архиви ове двојице тенисера.

Гледали смо на овом дуелу велика узбуђења. Успео је Ђоковић да спасе две меч-лопте Делпа у тај-брејку другог сета, притом другу одигравши феноменалан дроп-шот, а онда и да преокрене и да избори трећи сет па смо опет били на почетку. И у трећем сету је Дел Потро имао опасне брејк прилике при резултату 1:2, тачније их је имао три, али је Новак то спасао. Било је толико добрих потеза да је после једног Новак честитао Делпу на мрежи уз осмех. И успео да направи брејк који је одржао до краја трећег сета. За коначну победу.

У првом сету је Дел Потро погодио све и свашта, чистио је линије толико да Ђоковић није могао да верује. Новак је почео добро, имао је брејк шансе у чак три гема, али није успео да брејкне Аргентинца и то га је коштало. Делпо је направио брејк у том чувеном седмом гему и дошао до предности.

Новак се нашао у незгодној ситуацији, нимало пријатној, а није му пријало ни лоше стање терена, било је доста неправилних одскока, а један управо такав је донео Ђоковићу веома битан поен којим је стигао до брејка. Управо је лопта пала на линију, није могао да верује Аргентинац, али то је у исто време значило да је срећа "вратила" Новаку оно што му је у претходном периоду одузела.

Аргентинац прекопута је ударао лопту како само он зна, невероватно јако, прецизно, добро је и сервирао, тако да је Ђоковића ставио на велике изазове. Имао је Дел Потро веома велике победе над Ђоковићем, као ону на Олимпијским играма, а вечерас је пружио јако квалитетну игру иако није много пута излазио на терен у последњих неколико месеци. Имао је и вечерас мањи проблем са десним стопалом што се видело између другог и трећег сета када је седео на столици са крвавим палцем на десној нози.

То га није омело да одигра фантастичан тенис, али није ни то било довољно против чудесног Новака. 

Какав меч...

Извор: мондо.рс/моззартспорт/Б92

Фото: Реутерс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Легендо

18.05.2019 06:39

свака ти цаст ! ******************************************** *********** БРАВО НОЛЕ ****************** ********************************************

ОДГОВОРИТЕ