Rim: Epski! Delpo imao meč lopte, Nole pobijedio!

Đoković jedva "preživeo" epski triler sa Del Potrom za polufinale Rima! Novak Đoković, prvi teniser sveta, pobedio je Argentinca Huana Martina del Potra u tri odigrana seta u četvrtfinalu Mastersa u Rimu.  Novakov ponoćni preokret u Rimu! Đoković i Del Potro igrali sjajan meč, do duboko u noć. "Broj jedan" trijumfovao posle dve meč lopte za Argentinca.  Tenis je igra u kojoj Đoković na kraju izađe kao pobednik! Pa čak i kada protivnik ima dve meč-lopte kao što je Del Potro imao u četvrtfinalu Mastersa u Rimu.

Tenis 18.05.2019 | 01:13
Rim: Epski! Delpo imao meč lopte, Nole pobijedio!
Đoković je došao do pobede nad Del Potrom posle izuzetno dramatičnog trilera koji je trajao nešto više od tri sata – 4:6, 7:6(6), 6:4.

Srpski teniser je Argentinca pobedio po 16. put u karijeri u ukupno 20. međusobnom okršaju i ostao savršen (4/4) u duelima na šljaci.

Novaku je ovo ujedno bila i osma pobeda zaredom, posle osvajanja titule u Madridu, ali prva u tom nizu u kojoj je ostao bez jednog seta.

Đoković je u meč ušao sa jasnom taktikom – forsirati Delpov bekhend i ne dopuštati Argentincu da se namesti na udarce. To mu je dosta dobro funkcionisalo i krenuo je da stvara brejk lopte na samom početku.

Ipak, koliko god da je dobro Novak stvarao brejk lopte, Del Potro ih je još bolje spasavao.

Na 2:1 Đoković je propustio dve, na 3:2 još jednu, a onda je usledio bukvalno jedan jedini loš servis gem za srpskog tenisera u prvom setu i – brejk.

U narednom gemu prvi teniser sveta je opet mogao da dođe do šansi, ali jie od 15:30 napravio dve neiznuđene greške i praktično protivniku poklonio gem.

Novak je joše jedanput izvršio pritisak na servis protivnika. Došao je do 0:30, ali je Delpo u tim trenucima – kao i tokom celog seta – podigao nivo igre i izjednačio.

Ipak, stvorile su se nove prilike za Novaka. Imao ih je dve i u ovom gemu (ukupno sedam u setu), ali brejka nije bilo, pa je "Div iz Tandila" poveo sa 1-0 u setovima.

U drugom setu desilo se ono što su svi očekivali. Novak je nastavio da pritiska servis rival, te propustio i sedmu brejk priliku na samom početku.

Nastavio je Novak da briljira u svojim servis gemovima, a onda poveo na 3:2 i ta da se desio sudbonosan momenat. Novak je konačno napravio brejk!

Argentinac je tokom celog meča pogodio nestvarno veći broj linija od protivnika, a fortuna je u tom, šestom gemu drugog seta pogledala Novaka. Njegova loptica je završila na liniji i prevarila Argentinca, a srpski teniser je iskoristio prvu brejk priliku iz devete prilike.

Došlo se do 5:2, a Del Potro je izgledao kao da čuva snagu za naredni set. Novak je imao set loptu (ujedno i 10. brejk šansu), ali je nekada šampion US opena uspeo da novim "bombastičnim servisima" dođe do spasa.

A onda, čudo. Tri vinera Del Potra i jedna greška Novaka, pa je Delpo vratio brejk i ostao u životu. Nedugo zatim, došlo se do taj-brejka.

Tu je Delpo prvi napravio mini-brejk, ali je ubrzo došlo do odgovora. Teniseri su se menjali u vođstvu, a onda je Del Potro napravio prvi korak ka pobedi i došao do dve vezane meč lopte na 6:4.

Novak je prvu spasao servisom, a onda je Del Potra izdao njegov verni forhend, koji je završio u autu.

Prilikom druge meč lopte Novak je pokaza ko je i šta je i odigrao drop šot. To mu je prošlo, a razočarani Argentinac je izgubio i dva naredna poena i otišlo se u treći setu kasnim večernjim satima.

Treći set je počeo dobro po obojicu, a Del Potro je poveo sa 2:1, bez brejka. Novak je dobio drugu opomenu od sudije, ovoga puta zbog bacanja reketa o šljaku.

Uspeo je da izjednači na 2:2 i da u tom gemu spasi čak tri brejk lopte. Kada je spasao treću, uz par fenomenalnih udaraca, prodrao se "zaspalom" Vajdi i ostatku svog tima i rekao im da ustanu na noge.

To je bilo nešto što je "poguralo" srpskog tenisera, koji je u narednom gemu napravio, ispostaviće se, odlučujući brejk.

U par narednih gemova Del Potro je bio siguran na servisu, Đoković takođe. Takav rasplet odgovarao je Novaku, koji je čuvao prednost brejka, te se plasirao u polufinale.

Novakov protivnik u polufinalu Mastersa u Rimu biće Del Potrov sunarodnik Dijego Švarcman, koji je u ranim popodnevnim časovima u petak savladao Keija Nišikorija u dva seta.

Đokovićev i Švarcmanov duel planiran je za subotu oko 20 časova po našem vremenu, ako se u raspored ne umeša najavljena kiša.

Već je počeo novi dan, subota, kada je Novak Đoković bio pribijen uz zid i suočen sa eliminacijom sa turnira u glavnom gradu Italije.

Huan Martin Del Potro osvojio je prvi set, izborio taj-brejk u drugom i imao dve meč lopte. Sve to 15 minuta posle ponoći.

Kada je imao Novaka na konopcima, Argentinac nije iskoristio prvu šansu, pa ni drugu, a protiv najboljeg tenisera sveta to je ipak preveliki luksuz. Pogodio je Đoković potom servis, izborio set loptu i iskoristio je!

Taj trenutak bio je uvod u potpuni preokret i jedan od značajnijih trijumfa "Broja jedan" u ovoj godini! Uspehom protiv starog rivala ušao je u polufinale, u kojem će igrati protiv Del Potrovog zemljaka, Dijega Švarcmana.

Novak Đoković - Huan Martin Del Potro 4:6, 7:6, 6:4!

Iako se mečevi Mastersa u "Večnom gradu" igraju na tri seta, ipak je to bio maraton. Trajao je tri sata, tokom koji je bilo svega što tenis čini lepim!

Uživala je publika u snažnim udarcima, dramatičnim poenima, dugim razmenama, kao i u poenima koje ne mogu videti svaki dan, ni u duelima svih tenisera. Na primer, Del Potro je u trećem setu uhvatio tako težak volej, da mu je Đoković pružio ruku preko mreže, da čestita!

Nasmejani i dobroćudni Argentinac prihvatio je Novakovu ruku, osmehnuo se, a nedugo potom ipak ostao bez načina da u petom gemu sačuva svoj servis i da spreči Srbina da stekne odlučujuću prednost - 3:2.

Iskostivši taj trenutak i snažan zalet iz dramatičnog taj-brejka drugog seta, Đoković je rutinski priveo set kraju i ušao među najbolja četiri na turniru. Kao i u drugom setu, posle izborenog "brejka" je čuvao svoj servis i to je posle tri sata borbe bilo dovoljno za trijumf.

Igrali su mnogo mečeva jedan protiv drugog Novak Đoković i Huan Martin Del Potro, odlični su prijatelji, u četvrtfinalu Rima su se nadigravali kako samo oni znaju, pucali su iz svih oružja, zanoćili, dali publici pravi užitak, odigrali spektakularan meč, a na kraju balade je kao bolji izašao Novak Đoković. Morao je neko. Nažalost, jer - obojica su zaslužili da slave.  Ali, skoro uvek nekako ispadne da Đoković izađe kao pobednik, pa čak i kada mora da spasava dve meč-lopte. Semafor je pokazivao na kraju rezultat - 2:1 (6:4, 6:7, 6:4).

Danas je Del Potro igrao fenomenalno, počistio je sve linije, čak ga je i bekhend dobro služio, a da ne pričamo o forhendu zbog kog su loptice umalo pucale od siline udaraca. Jednostavno je učinio sve što je trebalo, pritiskao je prave dugmiće, ali čak ni tako nije uspeo da nadigra najboljeg na svetu! Đoković je uvek imao asa iz rukava, pa čak i kada je bio leđima zalepljen za zid i kada je Del Potro imao dve meč lopte u taj-brejku drugog seta.  Na taj način je Novak zakazao polufinalni meč sa još jednim Argentincem Dijegom Švarcmanom koji će svakako biti u boljoj poziciji u polufinalu, daleko odmorniji. Ovaj meč završen duboko iza ponoći će se dugo pamtiti... Novi je fenomenalan obračun u arhivi ove dvojice tenisera.

Gledali smo na ovom duelu velika uzbuđenja. Uspeo je Đoković da spase dve meč-lopte Delpa u taj-brejku drugog seta, pritom drugu odigravši fenomenalan drop-šot, a onda i da preokrene i da izbori treći set pa smo opet bili na početku. I u trećem setu je Del Potro imao opasne brejk prilike pri rezultatu 1:2, tačnije ih je imao tri, ali je Novak to spasao. Bilo je toliko dobrih poteza da je posle jednog Novak čestitao Delpu na mreži uz osmeh. I uspeo da napravi brejk koji je održao do kraja trećeg seta. Za konačnu pobedu.

U prvom setu je Del Potro pogodio sve i svašta, čistio je linije toliko da Đoković nije mogao da veruje. Novak je počeo dobro, imao je brejk šanse u čak tri gema, ali nije uspeo da brejkne Argentinca i to ga je koštalo. Delpo je napravio brejk u tom čuvenom sedmom gemu i došao do prednosti.

Novak se našao u nezgodnoj situaciji, nimalo prijatnoj, a nije mu prijalo ni loše stanje terena, bilo je dosta nepravilnih odskoka, a jedan upravo takav je doneo Đokoviću veoma bitan poen kojim je stigao do brejka. Upravo je lopta pala na liniju, nije mogao da veruje Argentinac, ali to je u isto vreme značilo da je sreća "vratila" Novaku ono što mu je u prethodnom periodu oduzela.

Argentinac prekoputa je udarao loptu kako samo on zna, neverovatno jako, precizno, dobro je i servirao, tako da je Đokovića stavio na velike izazove. Imao je Del Potro veoma velike pobede nad Đokovićem, kao onu na Olimpijskim igrama, a večeras je pružio jako kvalitetnu igru iako nije mnogo puta izlazio na teren u poslednjih nekoliko meseci. Imao je i večeras manji problem sa desnim stopalom što se videlo između drugog i trećeg seta kada je sedeo na stolici sa krvavim palcem na desnoj nozi.

To ga nije omelo da odigra fantastičan tenis, ali nije ni to bilo dovoljno protiv čudesnog Novaka. 

Kakav meč...

Izvor: mondo.rs/mozzartsport/B92

Foto: Reuters

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Legendo

18.05.2019 06:39

svaka ti cast ! ******************************************** *********** BRAVO NOLE ****************** ********************************************

ODGOVORITE