ЕЛ: ЦСКА "из мртвих" до тријумфа!

Лудница у Виторији – ЦСКА после драме у финалу Евролиге! Кошаркаши ЦСКА из Москве савладали су Реал Мадрид после велике драме резултатом 95:90 и иду у финале Евролиге где ће играти са екипом Анадолу Ефеса.  Реал у последњих 11 минута прокоцкао 13 поена предности и остао без титуле. У финалу (недеља, 20. 30) Ефес - ЦСКА! Кошарка за богове! Европа добија новог владара, ЦСКА се вратио из амбиса и заказао финале с Ефесом! Фантастична утакмица у Виторији и велики преокрет Армејаца.

Кошарка 17.05.2019 | 23:28
ЕЛ: ЦСКА "из мртвих" до тријумфа!
ЦСКА је нешто "сиромашније" отворио утакмицу, бројали су промашаје, док је Реал био сталоженији, прецизнији и паметно користио грешке руског представника.

Убрзо су стекли и прву "опипљиву" предност, али ЦСКА је то успео да анулира највише захваљујући бившем играчу Реал Мадрида Серхију Родригесу, али и некадашњем беку Сан Антонио Спарса, Нанду де Колоу.

Ипак, некако је упало у очи да је ЦСКА већину својих поена у првом кварталу постигао са линије за слободбна бацања, као и чињеница да је Таварес у првој четвртини имао чак три рампе!

Друга деоница је почела поенима Клајбурна и Керола, а можда и најатрактивнији потез смо видели на средини четвртине, када је Кајл Хајнс на асистенцију Алека Питерса "постеризовао" Густава Ајона.

Лудница нас је дочекала у самој завршници полувремена, последњих 20ак секунди је било невероватно. Прво је Факундо Кампацо у стилу Ражона Ронда преварио пола одбране ЦСКА и потом је промашио зицер, да би Треј Томпкинс успео да то поправи.

Остало је само седам секунди до краја и лопта је била код Вила Клајбурна, који је успео малтене уз звук сирене да постигне тројку и одржи егал утакмицу у првих 20 минута, пошто је Реал имао предност од два поена, када је на семафору писало 45:43.

Тројком Рудија Фернандеса отворили смо трећу четвртину, али ускоро смо видели и потез који је обележио ову утакмицу. Вил Клајбурн је протрчао по чеоној линији, добио правовремени пас о паркет од Родригеса и снажно закуцао притом оставивши Тавареса на постеру.

Уследила је серија Реал Мадрида, сјајном ролом Факунда Кампаца је све кренуло, а Мадриђани су у једном моменту имали и двоцифрену предност, после тројке коју је постигао Ентони Рендолф.

Међутим, ЦСКА то није дозволио, па су поени де Колоа, Родригеса и Хантера одржали "Армејце" у игри. Још ништа није било решено пред последњих 10 минута, иако је Реал водио са 73:65.

Последња четвртина је била права посластица за све љубитеље игре под обручима. Деловало је као да ћемо само сачекати крајњи резултат којим ће Реал славити и отићи у финале, али де Коло, Родригес, Хантер, Хигинс и остали то нису дозволили.

Играли су сјајно, погађали неке важне шутеве и притисли Реал до крајњих граница. Након једне одлуке судија да понове де Колоово бацање, Пабло Ласо је бацио пешкир и зарадио техничку грешку, што је била једна од прекретница у овом дуелу.

ЦСКА је топио предност Реала, изгледало је као да нас чека права лудница, а то је француски кошаркаш и потврдио, пошто је тројком Нанда де Колоа ЦСКА после дуго дуго времена прешао у вођство.

Љуљ је успео да одговори у свом стилу, погодивши један тежак шут, са рамена, ван баланса и донео је нову велику драму. После тога, у пенал завршници, победу је однео руски представник, потпуно заслужено, резултатом 95:90.

Де Коло и Родригес су имали по 23 постигнута поена, а Вил Клајбурн је имао 18 док је Кори Хигинс убацио 11 и они се могу сматрати правим херојима "Армејаца". На другој страни, Фабијен Козер је имао 18 поена, Љуљ 13 уз 2 скока и 2 асистенције, а двоцифрени су били још Ентони Рендолф са 12, као и Руди Фернандес и Факундо Кампацо са по 10 постинутих поена.

Европа ће у недељу увече добити новог клупског првака, ЦСКА осми, или Ефес први пут!

Руски гигант, који је у последњих десетак година много пута разочарао своје навијаче, тако што је на Фајнал фору играо далеко испод свог пређашњег нивоа, овог пута је успео да направи преокрет и елиминише браниоца титуле, збуњени и смушени Реал Мадрид.

Водили су "краљевићи" практично током целе утакмице, неколико пута и двоцифреном разликом, а највише 65:51 у 26. минуту.

Све то прокоцкали су у последњих 11-12 минута, када је ЦСКА одиграо храбро и имао у својим редовима више хладнокрвних играча, па и тренера са јаснијом идејом шта хоће и како то да оствари.

На крају, Реал Мадрид - ЦСКА 90:95 (22:18, 23:25, 28:22, 17:30)!

"Армејци" ће се у недељу од 20.30 борити за титулу са Ефесом, кога су Василије Мицић и Шејн Ларкин предводили до убедљивог тријумфа над Фенербахчеом.

Три сата раније, Фенербахче и Реал наћи ће се у атипичној позицији, као актери утакмице за треће место.

ЦСКА се овим реванширао Мадриђанима за прошлогодишњи пораз на Фајнал фору у Београду (83:92), али на неки начин и потврдио да је ове сезоне бољи тим, јер је у лигашком делу славио и у Мадриду (88:93) и на свом терену (82:78).

Како је меч почео, чинило се да ће се ствари одвијати по већ виђеној матрици. Валтер Таварес, дефанзивац године у Евролиги, био је непрелазан у свом рекету и највише захваљујући њему је Реал већ у осмом минуту водио 22:11.

Међутим, прве измене Пабла Ласа утицале су да ЦСКА добије шансу да се врати у живот. Разиграо се Серхио Родригез, почео да пуни кош свог бившег клуба и његовом тројком у 14. минуту вођство је прешло на страну Руса - 28:29.

Реал никако није могао да изађе из кризе, али се одбраном држао у "егалу", док Фабијен Козер није преузео ствари у своје руке. Смешила се Ласовим изабраницима лепа предност на полувремену (43:37), међутим, Вил Клајбурн је живнуо у самом финишу и са шест поена практично вратио ствари на почетак - 45:43.

Трећа четвртина требало је да буде период у коме је Реал решио питање победника. Аргентинац Кампацо у том делу је концентрисао готово све своје успешне потезе у овом мечу, прискочили су Ентони Рендолф и Козер, па је у 26. минуту Реал повећао на 63:50 и 65:51.

Све је било у реду за "краљевиће" до 71:58 у 29. минуту, када су Отело Хантер и Родригез мини-серијом од 5:0 одшкринули врата новог преокрета.

Љуљ, који је далеко од некадашње форме, у недостатку решења је почео да испаљује тројке, које су завршавале далеко од циља, а "армејци" су за то време марљиво сакупљали поене и шест минута пре краја дошли до потпуно отворене утакмице - 78:75.

Реал је од тог тренутка био психолошки у подређеном положају, који се само погоршавао како су играчи ЦСКА (Клајбурн, Хантер, Хигинс) успевали да одговоре на добре потезе Томпкинса, Тејлора и Рендолфа.

Да ово није вече Шпанаца, можда се најбоље видело у 36. минуту, када је Рудију Фернандезу шут за три поена изашао из коша, а Клајбурн на другој страни одмах погодио! Уместо 83:76, на семафору је стајало 80:79...

Кључну тројку, за дефинитивни прелазак у вођство ЦСКА постигао је Нандо Де Коло (85:87), а после промашаја Рендолфа и слободних бацања Де Колоа, Московљани су се одмакли на два поседа и то је Реал тешко могао да достигне у последњем минуту. Чудесна тројка Љуља за 90:91 била је само трачак наде, који се угасио у следећем нападу, промашајем при резултату 90:93.

Финалисти завршног турнира Евролиге су Анадолу Ефес и московски ЦСКА! Оба прошлогодишња учесника борбе за европску круну завршили су своје већ полуфиналу и Виторија ће у недељу нешто пре 23 часа представити Старом континенту новог владара - 95:90 (18:22, 25:23, 22:28, 30:17).

Кошарка за богове! ЦСКА се из готово изгубљене ситуације и већ виђеног пада у понор извукао, успео да се ухвати за сламку спаса и преокрене резултат како би оверио место у великом финалу, где ће противник бити страшни Ефес ношен Шејном Ларкином и Васом Мицићем. Шта је ове вечери успео да спаси ЦСКА после необјашњивог пада у трећој деоници и Реаловог одласка на максималних 14 поена вишка (65:51) на четири минута до последње мале паузе! Па, ово ће се препричавати дуго...

Чудо је направио ЦСКА и коначно показао шампионски карактер, какав би и требало да има европски великан таквог реномеа! И све то иде на душу Нанда де Колоа! После две четвртине за заборав, Француз се коначно пробудио у наставку утакмице, решен да спречи Краљевски клуб да оде у ново финале! Од својих 23 поена, Де Коло је чак 19 убацио у другом полувремену и тако дириговарао великим преокретом у којем су свој потпис ставили и Ћаћо Родригез са 23 и Вил Клајбурн с 18 поена, који су ЦСКА погурали ка преокрету и некадашњем играчу Сан Антонија оставили могућност да заврши посао! Кори Хигинс је у драматичној завршници остао хладне главе и погодио неколико важних шутева са црте и скупио 11 поена (девет с пенала)...



Како је само хладнокрван био Де Коло у пресудним моментима! Док се Реал тврдоглаво држао и чувао резултат, Француз је први велики корак ка резултатском заокрету направио средином последње деонице, када је на два слободна бацања после фаула Валтера Тавареса добио на поклон још један пенал због техничке грешке досуђене Паблу Ласу. Бесан је био шпански стручњак на судијску тројку и поједине њихове одлуке, о којима ће се доста причати наредних дана... Али, док је Ласо водио битку с арбитрима, Де Коло је добијао кошаркашки рат за ЦСКА!

ЦСКА је вођство преузео управо после тројке Де Колоа на 79 секунди до краја, када је ан семафору стајало 87:89! После лоше организованог напада Реала и готово невероватна два промашаја Ентонија Рендолфа, јер је лопта два пута излазила из обруча, Де Коло је победу најавио уз два пенала и то пошто јеФакунда Кампаца натерао на пету личну грешку. Поново су протестовали с клупе Реала, а Француз је био хладан као друга страна јастука. На 45 секунди пре краја ЦСКА је имао 89:85 и победу у рукама. Пошто су Руди и Ћаћо разменили по два слободна бацања, Серхио Љуљ је погодио небеску тројку и предност ЦСКА скрантио на само један поен (91:90). Али, Реал даље није могао. Кори Хигинс је убацио два шута са црте, а онда је одбрана ЦСКА потпуно несхватљиво пустила Љуља да се издигне на нови покушај са дистанце. Срећом по Армејце, Љуљу је рука задрхтала, мада треба бити искрен и рећи да је ситуација била врло тешка за реализацију... Тачку на победу ставио је Хигинс с нова два хица.



У редовима Краљевског клуба одлично вече имао је прошлогодишњи меч винер Фабијен Козер с 18 поена (6/7 из игре). Љуљ је дописао 13, а Рендолф 12 поена.

Имаће за чим да жали сада већ бивши шампион Европе. После убедљиве двоцифрене предности на 14 минута до краја утакмице, играчи Реала оставили су превише офанзивног простора ривалу, што никако нису смели. Јер, од поменутог вођства Краљевића резултатом 65:51, ЦСКА је до последњег звука сирене стрпао у кош чак 44 поена! Такав поклон се никако не одбија!

Де Коло је на крају уз 23 поена скупио и четири скока, две асистенције и чак 11 изнуђених фаулова, чиме је надокнадио врло лош учинак у првом делу и свега четири поена... Реал је у најбитнијим минутима остао без икаквог учинка Тавареза, Козера, Кампаца и осталих, што је донело негативан исход...

ЦСКА МОСКВА – РЕАЛ МАДРИД 95:90
/18:22, 25:23, 22:28, 30:17/

Дворана: Фернандо Буеса;
Гледалаца: 13.199
Судије: Матеј Болтаузер, Борис Рижик, Ана Пантер.

ЦСКА МОСКВА: Де Коло 23, Боломбој -, Петерс 3, Ухов -, Родригез 23, Воронцевич -, Клајбурн 18, Хигинс 11, Хекет 3, Курбанов -, Хајнс 6, Хантер 8.

РЕАЛ МАДРИД: Козер 18, Рендолф 12, Фернандез 10, Кампацо 10, Рејес -, Ајон 2, Керол 5, Таварес 6, Љуљ 13, Дек 2, Томпкинс 9, Тејлор 3.

ЕВРОЛИГА – ФАЈНАЛ ФОР (ВИТОРИЈА)

Петак

Фенербахче - Ефес 83:92
/Весели 14 - Ларкин 30/

ЦСКА Москва - Реал Мадрид 95:90
/Де Коло, Родригез 23 - Козер 18/

Фото: Реутерс

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар