EL: CSKA "iz mrtvih" do trijumfa!

Ludnica u Vitoriji – CSKA posle drame u finalu Evrolige! Košarkaši CSKA iz Moskve savladali su Real Madrid posle velike drame rezultatom 95:90 i idu u finale Evrolige gde će igrati sa ekipom Anadolu Efesa.  Real u poslednjih 11 minuta prokockao 13 poena prednosti i ostao bez titule. U finalu (nedelja, 20. 30) Efes - CSKA! Košarka za bogove! Evropa dobija novog vladara, CSKA se vratio iz ambisa i zakazao finale s Efesom! Fantastična utakmica u Vitoriji i veliki preokret Armejaca.

Košarka 17.05.2019 | 23:28
EL: CSKA "iz mrtvih" do trijumfa!
CSKA je nešto "siromašnije" otvorio utakmicu, brojali su promašaje, dok je Real bio staloženiji, precizniji i pametno koristio greške ruskog predstavnika.

Ubrzo su stekli i prvu "opipljivu" prednost, ali CSKA je to uspeo da anulira najviše zahvaljujući bivšem igraču Real Madrida Serhiju Rodrigesu, ali i nekadašnjem beku San Antonio Sparsa, Nandu de Kolou.

Ipak, nekako je upalo u oči da je CSKA većinu svojih poena u prvom kvartalu postigao sa linije za slobodbna bacanja, kao i činjenica da je Tavares u prvoj četvrtini imao čak tri rampe!

Druga deonica je počela poenima Klajburna i Kerola, a možda i najatraktivniji potez smo videli na sredini četvrtine, kada je Kajl Hajns na asistenciju Aleka Pitersa "posterizovao" Gustava Ajona.

Ludnica nas je dočekala u samoj završnici poluvremena, poslednjih 20ak sekundi je bilo neverovatno. Prvo je Fakundo Kampaco u stilu Ražona Ronda prevario pola odbrane CSKA i potom je promašio zicer, da bi Trej Tompkins uspeo da to popravi.

Ostalo je samo sedam sekundi do kraja i lopta je bila kod Vila Klajburna, koji je uspeo maltene uz zvuk sirene da postigne trojku i održi egal utakmicu u prvih 20 minuta, pošto je Real imao prednost od dva poena, kada je na semaforu pisalo 45:43.

Trojkom Rudija Fernandesa otvorili smo treću četvrtinu, ali uskoro smo videli i potez koji je obeležio ovu utakmicu. Vil Klajburn je protrčao po čeonoj liniji, dobio pravovremeni pas o parket od Rodrigesa i snažno zakucao pritom ostavivši Tavaresa na posteru.

Usledila je serija Real Madrida, sjajnom rolom Fakunda Kampaca je sve krenulo, a Madriđani su u jednom momentu imali i dvocifrenu prednost, posle trojke koju je postigao Entoni Rendolf.

Međutim, CSKA to nije dozvolio, pa su poeni de Koloa, Rodrigesa i Hantera održali "Armejce" u igri. Još ništa nije bilo rešeno pred poslednjih 10 minuta, iako je Real vodio sa 73:65.

Poslednja četvrtina je bila prava poslastica za sve ljubitelje igre pod obručima. Delovalo je kao da ćemo samo sačekati krajnji rezultat kojim će Real slaviti i otići u finale, ali de Kolo, Rodriges, Hanter, Higins i ostali to nisu dozvolili.

Igrali su sjajno, pogađali neke važne šuteve i pritisli Real do krajnjih granica. Nakon jedne odluke sudija da ponove de Koloovo bacanje, Pablo Laso je bacio peškir i zaradio tehničku grešku, što je bila jedna od prekretnica u ovom duelu.

CSKA je topio prednost Reala, izgledalo je kao da nas čeka prava ludnica, a to je francuski košarkaš i potvrdio, pošto je trojkom Nanda de Koloa CSKA posle dugo dugo vremena prešao u vođstvo.

Ljulj je uspeo da odgovori u svom stilu, pogodivši jedan težak šut, sa ramena, van balansa i doneo je novu veliku dramu. Posle toga, u penal završnici, pobedu je odneo ruski predstavnik, potpuno zasluženo, rezultatom 95:90.

De Kolo i Rodriges su imali po 23 postignuta poena, a Vil Klajburn je imao 18 dok je Kori Higins ubacio 11 i oni se mogu smatrati pravim herojima "Armejaca". Na drugoj strani, Fabijen Kozer je imao 18 poena, Ljulj 13 uz 2 skoka i 2 asistencije, a dvocifreni su bili još Entoni Rendolf sa 12, kao i Rudi Fernandes i Fakundo Kampaco sa po 10 postinutih poena.

Evropa će u nedelju uveče dobiti novog klupskog prvaka, CSKA osmi, ili Efes prvi put!

Ruski gigant, koji je u poslednjih desetak godina mnogo puta razočarao svoje navijače, tako što je na Fajnal foru igrao daleko ispod svog pređašnjeg nivoa, ovog puta je uspeo da napravi preokret i eliminiše branioca titule, zbunjeni i smušeni Real Madrid.

Vodili su "kraljevići" praktično tokom cele utakmice, nekoliko puta i dvocifrenom razlikom, a najviše 65:51 u 26. minutu.

Sve to prokockali su u poslednjih 11-12 minuta, kada je CSKA odigrao hrabro i imao u svojim redovima više hladnokrvnih igrača, pa i trenera sa jasnijom idejom šta hoće i kako to da ostvari.

Na kraju, Real Madrid - CSKA 90:95 (22:18, 23:25, 28:22, 17:30)!

"Armejci" će se u nedelju od 20.30 boriti za titulu sa Efesom, koga su Vasilije Micić i Šejn Larkin predvodili do ubedljivog trijumfa nad Fenerbahčeom.

Tri sata ranije, Fenerbahče i Real naći će se u atipičnoj poziciji, kao akteri utakmice za treće mesto.

CSKA se ovim revanširao Madriđanima za prošlogodišnji poraz na Fajnal foru u Beogradu (83:92), ali na neki način i potvrdio da je ove sezone bolji tim, jer je u ligaškom delu slavio i u Madridu (88:93) i na svom terenu (82:78).

Kako je meč počeo, činilo se da će se stvari odvijati po već viđenoj matrici. Valter Tavares, defanzivac godine u Evroligi, bio je neprelazan u svom reketu i najviše zahvaljujući njemu je Real već u osmom minutu vodio 22:11.

Međutim, prve izmene Pabla Lasa uticale su da CSKA dobije šansu da se vrati u život. Razigrao se Serhio Rodrigez, počeo da puni koš svog bivšeg kluba i njegovom trojkom u 14. minutu vođstvo je prešlo na stranu Rusa - 28:29.

Real nikako nije mogao da izađe iz krize, ali se odbranom držao u "egalu", dok Fabijen Kozer nije preuzeo stvari u svoje ruke. Smešila se Lasovim izabranicima lepa prednost na poluvremenu (43:37), međutim, Vil Klajburn je živnuo u samom finišu i sa šest poena praktično vratio stvari na početak - 45:43.

Treća četvrtina trebalo je da bude period u kome je Real rešio pitanje pobednika. Argentinac Kampaco u tom delu je koncentrisao gotovo sve svoje uspešne poteze u ovom meču, priskočili su Entoni Rendolf i Kozer, pa je u 26. minutu Real povećao na 63:50 i 65:51.

Sve je bilo u redu za "kraljeviće" do 71:58 u 29. minutu, kada su Otelo Hanter i Rodrigez mini-serijom od 5:0 odškrinuli vrata novog preokreta.

Ljulj, koji je daleko od nekadašnje forme, u nedostatku rešenja je počeo da ispaljuje trojke, koje su završavale daleko od cilja, a "armejci" su za to vreme marljivo sakupljali poene i šest minuta pre kraja došli do potpuno otvorene utakmice - 78:75.

Real je od tog trenutka bio psihološki u podređenom položaju, koji se samo pogoršavao kako su igrači CSKA (Klajburn, Hanter, Higins) uspevali da odgovore na dobre poteze Tompkinsa, Tejlora i Rendolfa.

Da ovo nije veče Španaca, možda se najbolje videlo u 36. minutu, kada je Rudiju Fernandezu šut za tri poena izašao iz koša, a Klajburn na drugoj strani odmah pogodio! Umesto 83:76, na semaforu je stajalo 80:79...

Ključnu trojku, za definitivni prelazak u vođstvo CSKA postigao je Nando De Kolo (85:87), a posle promašaja Rendolfa i slobodnih bacanja De Koloa, Moskovljani su se odmakli na dva poseda i to je Real teško mogao da dostigne u poslednjem minutu. Čudesna trojka Ljulja za 90:91 bila je samo tračak nade, koji se ugasio u sledećem napadu, promašajem pri rezultatu 90:93.

Finalisti završnog turnira Evrolige su Anadolu Efes i moskovski CSKA! Oba prošlogodišnja učesnika borbe za evropsku krunu završili su svoje već polufinalu i Vitorija će u nedelju nešto pre 23 časa predstaviti Starom kontinentu novog vladara - 95:90 (18:22, 25:23, 22:28, 30:17).

Košarka za bogove! CSKA se iz gotovo izgubljene situacije i već viđenog pada u ponor izvukao, uspeo da se uhvati za slamku spasa i preokrene rezultat kako bi overio mesto u velikom finalu, gde će protivnik biti strašni Efes nošen Šejnom Larkinom i Vasom Micićem. Šta je ove večeri uspeo da spasi CSKA posle neobjašnjivog pada u trećoj deonici i Realovog odlaska na maksimalnih 14 poena viška (65:51) na četiri minuta do poslednje male pauze! Pa, ovo će se prepričavati dugo...

Čudo je napravio CSKA i konačno pokazao šampionski karakter, kakav bi i trebalo da ima evropski velikan takvog renomea! I sve to ide na dušu Nanda de Koloa! Posle dve četvrtine za zaborav, Francuz se konačno probudio u nastavku utakmice, rešen da spreči Kraljevski klub da ode u novo finale! Od svojih 23 poena, De Kolo je čak 19 ubacio u drugom poluvremenu i tako dirigovarao velikim preokretom u kojem su svoj potpis stavili i Ćaćo Rodrigez sa 23 i Vil Klajburn s 18 poena, koji su CSKA pogurali ka preokretu i nekadašnjem igraču San Antonija ostavili mogućnost da završi posao! Kori Higins je u dramatičnoj završnici ostao hladne glave i pogodio nekoliko važnih šuteva sa crte i skupio 11 poena (devet s penala)...



Kako je samo hladnokrvan bio De Kolo u presudnim momentima! Dok se Real tvrdoglavo držao i čuvao rezultat, Francuz je prvi veliki korak ka rezultatskom zaokretu napravio sredinom poslednje deonice, kada je na dva slobodna bacanja posle faula Valtera Tavaresa dobio na poklon još jedan penal zbog tehničke greške dosuđene Pablu Lasu. Besan je bio španski stručnjak na sudijsku trojku i pojedine njihove odluke, o kojima će se dosta pričati narednih dana... Ali, dok je Laso vodio bitku s arbitrima, De Kolo je dobijao košarkaški rat za CSKA!

CSKA je vođstvo preuzeo upravo posle trojke De Koloa na 79 sekundi do kraja, kada je an semaforu stajalo 87:89! Posle loše organizovanog napada Reala i gotovo neverovatna dva promašaja Entonija Rendolfa, jer je lopta dva puta izlazila iz obruča, De Kolo je pobedu najavio uz dva penala i to pošto jeFakunda Kampaca naterao na petu ličnu grešku. Ponovo su protestovali s klupe Reala, a Francuz je bio hladan kao druga strana jastuka. Na 45 sekundi pre kraja CSKA je imao 89:85 i pobedu u rukama. Pošto su Rudi i Ćaćo razmenili po dva slobodna bacanja, Serhio Ljulj je pogodio nebesku trojku i prednost CSKA skrantio na samo jedan poen (91:90). Ali, Real dalje nije mogao. Kori Higins je ubacio dva šuta sa crte, a onda je odbrana CSKA potpuno neshvatljivo pustila Ljulja da se izdigne na novi pokušaj sa distance. Srećom po Armejce, Ljulju je ruka zadrhtala, mada treba biti iskren i reći da je situacija bila vrlo teška za realizaciju... Tačku na pobedu stavio je Higins s nova dva hica.



U redovima Kraljevskog kluba odlično veče imao je prošlogodišnji meč viner Fabijen Kozer s 18 poena (6/7 iz igre). Ljulj je dopisao 13, a Rendolf 12 poena.

Imaće za čim da žali sada već bivši šampion Evrope. Posle ubedljive dvocifrene prednosti na 14 minuta do kraja utakmice, igrači Reala ostavili su previše ofanzivnog prostora rivalu, što nikako nisu smeli. Jer, od pomenutog vođstva Kraljevića rezultatom 65:51, CSKA je do poslednjeg zvuka sirene strpao u koš čak 44 poena! Takav poklon se nikako ne odbija!

De Kolo je na kraju uz 23 poena skupio i četiri skoka, dve asistencije i čak 11 iznuđenih faulova, čime je nadoknadio vrlo loš učinak u prvom delu i svega četiri poena... Real je u najbitnijim minutima ostao bez ikakvog učinka Tavareza, Kozera, Kampaca i ostalih, što je donelo negativan ishod...

CSKA MOSKVA – REAL MADRID 95:90
/18:22, 25:23, 22:28, 30:17/

Dvorana: Fernando Buesa;
Gledalaca: 13.199
Sudije: Matej Boltauzer, Boris Rižik, Ana Panter.

CSKA MOSKVA: De Kolo 23, Bolomboj -, Peters 3, Uhov -, Rodrigez 23, Voroncevič -, Klajburn 18, Higins 11, Heket 3, Kurbanov -, Hajns 6, Hanter 8.

REAL MADRID: Kozer 18, Rendolf 12, Fernandez 10, Kampaco 10, Rejes -, Ajon 2, Kerol 5, Tavares 6, Ljulj 13, Dek 2, Tompkins 9, Tejlor 3.

EVROLIGA – FAJNAL FOR (VITORIJA)

Petak

Fenerbahče - Efes 83:92
/Veseli 14 - Larkin 30/

CSKA Moskva - Real Madrid 95:90
/De Kolo, Rodrigez 23 - Kozer 18/

Foto: Reuters

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar