Водостаји ријека опадају у РС

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас у Бањалуци да водостаји ријека у Српској опадају и да се не очекује раст нивоа ријеке Саве, што је од изузетног значаја.

Република Српска 17.05.2019 | 20:57
Водостаји ријека опадају у РС
Пратимо водостај Саве који је у Градишци на коти редовних одбрана од поплава. Не очекујемо раст Саве јер у Хрватској стагнира и не би требало да буде проблема поготово у Семберији зато што водостај ове ријеке у Српцу стагнира – рекао је новинарима Вишковић након састанка Координационог тима Владе Републике Српске за праћење стања усљед обилних падавина.

Он каже да Цивилна заштита Српске помаже у тражењу несталог дјечака из Федерације БиХ, али и човјека чији нестанак је пријављен.

– У Републици Српској нисмо имали страдалих захваљујући реаговању институција, међу којима је и Цивилна заштита. Од изузетног значаја јесте што је Хидроелектрана `Бочац` квалитетним радом утицала да штета буде мања на подручју Бањалуке и у сливу ријеке Врбас – нагласио је Вишковић и напоменуо да ће бити рађена упоредна анализа са догађајима из 2014. године. 

Он је истакао да је Влада Републике Српске одобрила два милиона КМ предузећу “Воде Српске” за санирање насипа и чишћење канала у Бањалуци, Козарској Дубици, Модричи, Вукосављу и Градишци.

Премијер Српске је поновио да ће бити сачињена анализа, да неке процедуре морају бити промијењене, али и да ће штета проузрокована поплавама бити процијењена у наредном периоду.

– Влада Републике Српске водиће рачуна о изградњи насипа. Из свега овога морамо извући додатне поуке и неке ствари рјешавати јер имовински односи не смију никога угрозити. Примјер тога јесте рибњак `Саничани` у Приједору и уколико буде потребно мијењаћемо и законе – рекао је Вишковић и навео да ће о овоме Републичка управа за геодетско и имовинско-правне послове обавијестити локалне заједнице.

Метеоролог Игор Ковачић рекао је да у наредном периоду неће доћи до потпуне стабилизације временских прилика, али да обилних падавина неће бити.



(БН ТВ/Срна)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Да

17.05.2019 19:10

Цуј било те воде! Синиса идиоте сто му не помогнес,цовјек немозе да се сналази,самостално,јер никада није донисио одлуке. А мозда је и твој интерес да је тако. Да си подерао гвозден стап не би насао два неспособнија лика од премијера и сефа му кабинета!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

17.05.2019 19:30

Каква је креатура овај диспечер...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

17.05.2019 19:35

Када сам ја био мали, а времена била љепша. Ове вијести је саопштавао на крају дневника, у временској прогнози, метеролог. А овакви ликови су по аутопарковима контролисали исправност гума, напуњеност горива и др. слични једноставних детаља на возилима у аутопарковима. Затим су извјештавали портира на излазу, када би завршили с послом. Види гдје су сад, имали веће ДНО. Нема нам спаса, ако ДНО није дупло. Лаку ноћ и поздрав добрим људима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРЕДСЕДНИК ВЛАДЕ

17.05.2019 19:45

Највеци струцњак прогнозе времена на Балкану и околини познати метереолог Висковиц,пропаст српске успут је задузио насе унуке за нових 50 000 000бам,Баја и Бисера су му добро сместили,

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПТПЦ

17.05.2019 19:58

Браво Вишковићу, како сте само јаки. Да нисте неком продали поплаву или сте запаковали за други пут ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

18.05.2019 07:44

А како цути о задузењу неродјене дјеце !!багра дизевкредите и бахати се набопљацканој јадниј дрзави !!! Диспацер метеорологу !!Народ хоце цифре цифрее колико је политицко тајкунска мафија опљацкала дрзаву и народ !!!!???? Од рата до данас !!!!твоје прице су супље и глупе само за робове васе партијске слузе да вам буду на услузи за пастету и кифлу дневни !!пустос иза вас остаје дно днаа

Name

ИСТИНА

17.05.2019 20:28

МОЈ ВИСКОВИЦУ, ОТКУД САД СТАБИЛИЗАЦИЈА И ОПАДАЊЕ НИВОА РИЈЕКА КАД СИ РЕКАО ДА ,,ТИХ ПРОБЛЕМА НИЈЕ НИ НИЛО,,. ПА ВИ СТЕ ЗАБРАНИЛИ ПОПЛАВЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

17.05.2019 22:19

Колико пута су до сад ови на власти споменули да ситуација није критицна и другд слицне фразе, водостај је морао опасти. Паметнији попуста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смислов

18.05.2019 03:57

Свака част ватрогасцима у Приједору. Тај град је имао луду срећу. Да је киша падала још један дан Приједор би прошао као Добој.

ОДГОВОРИТЕ