Vodostaji rijeka opadaju u RS

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Banjaluci da vodostaji rijeka u Srpskoj opadaju i da se ne očekuje rast nivoa rijeke Save, što je od izuzetnog značaja.

Republika Srpska 17.05.2019 | 20:57
Vodostaji rijeka opadaju u RS
Pratimo vodostaj Save koji je u Gradišci na koti redovnih odbrana od poplava. Ne očekujemo rast Save jer u Hrvatskoj stagnira i ne bi trebalo da bude problema pogotovo u Semberiji zato što vodostaj ove rijeke u Srpcu stagnira – rekao je novinarima Višković nakon sastanka Koordinacionog tima Vlade Republike Srpske za praćenje stanja usljed obilnih padavina.

On kaže da Civilna zaštita Srpske pomaže u traženju nestalog dječaka iz Federacije BiH, ali i čovjeka čiji nestanak je prijavljen.

– U Republici Srpskoj nismo imali stradalih zahvaljujući reagovanju institucija, među kojima je i Civilna zaštita. Od izuzetnog značaja jeste što je Hidroelektrana `Bočac` kvalitetnim radom uticala da šteta bude manja na području Banjaluke i u slivu rijeke Vrbas – naglasio je Višković i napomenuo da će biti rađena uporedna analiza sa događajima iz 2014. godine. 

On je istakao da je Vlada Republike Srpske odobrila dva miliona KM preduzeću “Vode Srpske” za saniranje nasipa i čišćenje kanala u Banjaluci, Kozarskoj Dubici, Modriči, Vukosavlju i Gradišci.

Premijer Srpske je ponovio da će biti sačinjena analiza, da neke procedure moraju biti promijenjene, ali i da će šteta prouzrokovana poplavama biti procijenjena u narednom periodu.

– Vlada Republike Srpske vodiće računa o izgradnji nasipa. Iz svega ovoga moramo izvući dodatne pouke i neke stvari rješavati jer imovinski odnosi ne smiju nikoga ugroziti. Primjer toga jeste ribnjak `Saničani` u Prijedoru i ukoliko bude potrebno mijenjaćemo i zakone – rekao je Višković i naveo da će o ovome Republička uprava za geodetsko i imovinsko-pravne poslove obavijestiti lokalne zajednice.

Meteorolog Igor Kovačić rekao je da u narednom periodu neće doći do potpune stabilizacije vremenskih prilika, ali da obilnih padavina neće biti.(BN TV/Srna)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Da

17.05.2019 21:10

Cuj bilo te vode! Sinisa idiote sto mu ne pomognes,covjek nemoze da se snalazi,samostalno,jer nikada nije donisio odluke. A mozda je i tvoj interes da je tako. Da si poderao gvozden stap ne bi nasao dva nesposobnija lika od premijera i sefa mu kabineta!

ODGOVORITE
Name

Skeptik

17.05.2019 21:30

Kakva je kreatura ovaj dispečer...

ODGOVORITE
Name

Đorđe

17.05.2019 21:35

Kada sam ja bio mali, a vremena bila ljepša. Ove vijesti je saopštavao na kraju dnevnika, u vremenskoj prognozi, meterolog. A ovakvi likovi su po autoparkovima kontrolisali ispravnost guma, napunjenost goriva i dr. slični jednostavnih detalja na vozilima u autoparkovima. Zatim su izvještavali portira na izlazu, kada bi završili s poslom. Vidi gdje su sad, imali veće DNO. Nema nam spasa, ako DNO nije duplo. Laku noć i pozdrav dobrim ljudima...

ODGOVORITE
Name

PREDSEDNIK VLADE

17.05.2019 21:45

Najveci strucnjak prognoze vremena na Balkanu i okolini poznati metereolog Viskovic,propast srpske usput je zaduzio nase unuke za novih 50 000 000bam,Baja i Bisera su mu dobro smestili,

ODGOVORITE
Name

PTPC

17.05.2019 21:58

Bravo Viškoviću, kako ste samo jaki. Da niste nekom prodali poplavu ili ste zapakovali za drugi put ?

ODGOVORITE
Name

A

18.05.2019 09:44

A kako cuti o zaduzenju nerodjene djece !!bagra dizevkredite i bahati se nabopljackanoj jadnij drzavi !!! Dispacer meteorologu !!Narod hoce cifre cifree koliko je politicko tajkunska mafija opljackala drzavu i narod !!!!???? Od rata do danas !!!!tvoje price su suplje i glupe samo za robove vase partijske sluze da vam budu na usluzi za pastetu i kiflu dnevni !!pustos iza vas ostaje dno dnaa

Name

ISTINA

17.05.2019 22:28

MOJ VISKOVICU, OTKUD SAD STABILIZACIJA I OPADANJE NIVOA RIJEKA KAD SI REKAO DA ,,TIH PROBLEMA NIJE NI NILO,,. PA VI STE ZABRANILI POPLAVE.

ODGOVORITE
Name

Direkt

18.05.2019 00:19

Koliko puta su do sad ovi na vlasti spomenuli da situacija nije kriticna i drugd slicne fraze, vodostaj je morao opasti. Pametniji popusta.

ODGOVORITE
Name

Smislov

18.05.2019 05:57

Svaka čast vatrogascima u Prijedoru. Taj grad je imao ludu sreću. Da je kiša padala još jedan dan Prijedor bi prošao kao Doboj.

ODGOVORITE