ЕЛ: Рекорд каријере Мицића, Ефес је у финалу!

Брутални Ларкин и Мицић одвели Ефес у прво финале Евролиге! Анадолу Ефес је у доминантној кошаркашкој представи победио Фенербахче, резултатом 92:73 и по први пут у тимској историји нашли су се у финалу Евролиге.  Ефесов шоу против Фенера, за финале Евролиге! "Плави" из Истанбула одиграли перфектан меч и доминантно ушли у финале, на челу са Шејном Ларкином и Василијем Мицићем.  Фенербахче Жељка Обрадовића је потучен до ногу у Виторији, фантастичан меч Шејна Ларкина - 92:73.

Кошарка 17.05.2019 | 20:20
ЕЛ: Рекорд каријере Мицића, Ефес је у финалу!
Сјајна кошарка у првом полуфиналном дуелу у Виторији дочекала је све љубитеље игре под обручима, а након 40 минута "витешке" борбе тријумф односе "момци у плавом", резултатом 92:73.

Већ на самом старту утакмице се знало да ћемо имати прилику да гледамо веома интересантан дуел, а касније смо "сазнали" да на мечу неће бити много фаулова, али ће бити онога што публика највише воли – поена.

Чак 39 поена смо видели у првом кварталу, а у другом седам више, и Ефес је захваљујући херојским потезима Василија Мицића и Шејна Ларкина (комбиновано су у овом делу меча убацили 20 поена) успевала да се удаљи од Фенера и на том полувремену дође до предности од поена.

Фенер је имао периоде добре и периоде лоше игре у првих 20 минута и те осцилације највише су љутиле њиховог тренера Жељка Обрадовића, у чијим су се редовима некако највише истицали Марко Гудурић и Ерик Грин.

И у трећој четвртини је Шејн Ларкин водио главну реч. Био је незаустављив и већ после тридесет минута кошарке уписао чак 33 индексна поена! Василије Мицић је такође био веома добар са тројком и двојком у овом делу меча, а имао је и онај један фаул у нападу када је Гудурића ударио лактом у груди.

Мало се утишала екипа Фенербахчеа, Весели је био најбољи појединац иако излази из повреде и једини је био двоцифрен после 3 четвртине и у неколико наврата је успео да спаси готово сигурну изгубљену лопту.

Немоћни су били играчи Фенербахчеа, постало је јасно средином последње четвртине да неће моћи да дође до преокрета, а о томе довољно говори и улазак Тарика Биберовића у овим моментима.

До краја је Ефес само "одрађивао посао" против "рањеног" Фенербахчеа, били су немилосрдни током свих 40 минута, а некако су највећи део посла одрадили у другој четвртини, када су и стекли велику предност који нису испуштали до последњег судијског звиждука.

Најбољи играчи на утакмици били су Шејн Ларкин и Василије Мицић, који су играли "као у сну" и направили највећи успех у историји Анадолу Ефеса – финале Евролиге. Мицић је имао 25 поена и 5 скокова, док је Ларкин био још "бруталнији" са 30 поена и по 7 скокова и асистенција!

Јан Весели је предводио екипу "Фенера" са 14 поена, док га је "испоштовао" Ерик Грин са 13 поена, док је двоцифрен био још и Никола Калинић са 12 убачених поена и 6 асистенција.

Анадолу Ефес ће свог противника у финалу добити у наредном дуелу, који се игра у 21 час, а актери другог полуфиналног сусрета су московски ЦСКА и Реал из Мадрида.

Када је било најважније, Анадолу Ефес је показао најбоље од себе!

Најатрактивнији евролигашки тим ове сезоне блистао је у полуфиналу против Фенербахчеа, увео дуел од старта у свој - брз и шутерски ритам и одиграо утакмицу за памћење.

Питање победника постављало се само до полувремена!

Фенербахче - Ефес 73:92 (20:19, 20:26, 17:23, 16:24)

Невероватни Шејн Ларкин погађао је из свих позиција и убацио 30 поена, уз невероватни индекс корисности 47! Шутирао је Американац из дриблинга, после продора, из окрета и није био далеко од трипл-дабл учинка (седам скокова, седам асистенција).

Са њим у тандему блистао је и српски плејмејкер Василије Мицић, који је са 25 убачених поена оборио свој евролигашки рекорд још једном показао да је ово његова сезона. Његових седам у низу у другој четвртини "одлепили" су Ефес на "плус 7" (29:22), после чега су се појављивали све већи проблеми за екипу Жељка Обрадовића...

На челу са тим тандемом, а уз најчешће непролазну одбрану Брајанта Данстона (9 поена, 10 скокова), Ефес је контролисао утакмицу од друге деонице и до краја "подизао" разлику до импресивних "плус 21" у 37. мнуту.

И тај резултат (82:61) поставио је Ларкин, тројком у дуелу са агресивним Костасом Слукасом, "мозгом" Фенерове игре који је први пут изгубио полуфинале Ф4 Евролиге. Грк је, као и остатак тима, био углавном ван нападачког ритма, а његовој и тимској лошој вечери свакако је допринела и трећа лична грешка, коју је зарадио већ у 17. минуту.

Фенер је имао низ проблема уочи ове утакмице (Датоме и Ловерњ пропуштају због повреда Ф4, а Калинић и Весели играли су "ровити"), али је уз спектакуларни наступ тандема Ларкин-Мицић било велико питање да ли би и пуни састав "Жоцовог" тима био у стању да се супротстави Ефесовој кошарци.

Осим 14 тројки првог финалисте (из 32 покушаја) наспрам Фенерових шест (из 14 шутева), гледајући статистику посебно "боде очи" чињеница да је Ефес остварио 20 асистенција наспрам 13 Фенерових, као непобитни доказ тимске игре Атамановог састава.

Такође, о разлици у енергији два тима свакако говори и то да је Ефес завршио полуфинале са скоро дупло више скокова (41:21!) и због такве игре, Атаманови играчи испраћени су овацијама са паркета, на одмор за финале, које ће бити одиграно у недељу од 20.30 часова, против победника дуела Реал Мадрид - ЦСКА.

Велики окршај два турска тима у полуфиналу Евролиге завршен је победом Анадолу Ефеса над Фенербахчеом - 92:73! Анадолу се тако пласирао у велико финале и борбу за првака Европе! И то после врхунске кошарке у дворани Фернандо Буеса, без много промашаја, са доста ритма и туче. И врло добре игре српских кошаркаша са обе стране, посебно ту мислимо на Василија Мицића (25 поена) који је показао зашто га сматрају једним од најбољих плејмејкера у Европи и који је успео да обори лични рекорд по датим поенима у Евролиги! Какав је моменат одабрао!

Вратио се Ефес на Фајнал фор после 18 година чекања и предвођен Шејном Ларкином и феноменалнимМицићем успео је да оде у борбу за трофеј после славља над Фенером. Досадашњи Мицићев рекорд је био 24 поена против Олимпијакоса 13. децембра прошле године, а сада је у полуфиналу Евролиге убацио чак 25 поена! Нестварно! Какав је то само бековски тандем, целе сезоне, а и вечерас! Можда и најбољи у Европи у овом моменту. Ларкин и Васа су толико добро играли да Фенер једноставно није имао шансе, зато је разлика у последњој деоници ишла преко 20 поена. 

Мицић је шутирао 7/9 за два, 3/6 за три и имао је пет скокова, једну асистенцију и једну украдену лопту и седам изнуђених фаулова. Ларкин је дао 30 поена (4/5 за два, 5/9 за три), имао је и седам скокова и асистенција, уз индекс 43. Никола Калинић је дао 12 поена, а Марко Гудурић осам.

Полуфинале је оправдало очекивања у сваком смислу, гледали смо јако добру кошарку, били су и једни и други на врхунском нивоу, али је Ефес био бољи и заслужено је прошао у финале. Ларкин је цепао Фенер на сваки могући начин, а Мицић је поред поена имао и скокове, асистенције, играо је комплетан меч. Ефес је надскочио Фенер, Жоцов тим је јако лоше шутирао и за два и за три, посебно у других 20 минута. Када се Ефес одвојио на 16 поена током последње деонице био је крај свих надања за Канаринце.

Било је лепо видети Марка Гудурића и Василија Мицића у првој постави на старту полуфинала, а Никола Калинић се упркос неким прогнозама нашао прво на клупи, па потом и на паркету. То важи и за Јана Веселог, докЛуиђи Датоме и Жофри Ловерњ нису могли да помогну екипи Жељка Обрадовића.

Меч је почео врло добрим шутом обе екипе, није се видела трема, није било испитивања снага, већ су и једни и други грунули свим силама на противника. Моерман и Ларкин су добро гађали за Ефес, Мицић је убацио полудистанцу, а Фенер су предводили Грин, Гудурић и Мели.  Било је јасно да турски ривали неће попустити ни за јоту и да ћемо гледати опасан окршај.

Загревао се Мицић у првој деоници, а онда у другој почео да ради оно што му ове сезоне јако добро иде. Прво још једна двојка, па тројка и био је први играч на мечу који је стигао до девет поена, већ половином друге четвртине. Одличан је поред њега био Ларкин који је играо свестран меч. Контратежу им је правиоСлукас са две тројке, иако је познато да му то није најјача страна, али је Фенер успео да се врати из минуса од седам поена.

Са фантастичном тројком Џејмса Андерсона уз фаул Гудурића, Ефес је отишао на полувреме са предношчу од 45:40 после поена Марка на другој страни. Генерално, прилично уједначених 20 минута.

Ларкин је и у другом полувремену играо као да је укључио Нитро, летео је по терену и гађао у једном моменту 4/5 за три поена што је доносило црвенило на лице најбољег тренера у историји европске кошаркеЖељка Обрадовића. Калинић је враћао тројком, одличан је био Мели с полудистанце, а Мицић је повезао двојку па тројку. Гудурић је играо солидну одбрану па смо могли да уживамо у доброј представи српских кошаркаша у полуфиналу Евролиге.

Ефес је био бољи, расположенији, а на уласку у последњу четвртину Анадолу је имао предност од 68:57, да би на осам минута било 73:57 и већ смо тада могли да наслутимо да ће Ефес чекати победника меча Реал Мадрид - ЦСКА.

Какав меч Ефеса, одржао је лекцију Фенеру вечерас у Баскији. 

ФАЈНАЛ ФОР ЕВРОЛИГЕ: Фенербахче - Анадолу Ефес 73:92 (20:19, 20:26, 17:23, 16:24)

Дворана: Фернандо Буеса, Виторија
Посета: 13, 470
Судије: Ламоника, Латишевс, Дифала

ФЕНЕРБАХЧЕ: Грин 13, Мели 9, Хершек, Махмутоглу 5, Калинић 12, Биберовић, Слукас 8, Гудурић 8, Весели 14, Гулер, Диксон 4, Дувериоглу

АНАДОЛУ ЕФЕС: Ларкин 30, Бобуа 2, Балбај, Мотум 9, Шанли, Моерман 7, Тунчер, Плајс, Мицић 25, Андерсон 10, Данстон 9, Симон

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар