EL: Rekord karijere Micića, Efes je u finalu!

Brutalni Larkin i Micić odveli Efes u prvo finale Evrolige! Anadolu Efes je u dominantnoj košarkaškoj predstavi pobedio Fenerbahče, rezultatom 92:73 i po prvi put u timskoj istoriji našli su se u finalu Evrolige.  Efesov šou protiv Fenera, za finale Evrolige! "Plavi" iz Istanbula odigrali perfektan meč i dominantno ušli u finale, na čelu sa Šejnom Larkinom i Vasilijem Micićem.  Fenerbahče Željka Obradovića je potučen do nogu u Vitoriji, fantastičan meč Šejna Larkina - 92:73.

Košarka 17.05.2019 | 20:20
EL: Rekord karijere Micića, Efes je u finalu!
Sjajna košarka u prvom polufinalnom duelu u Vitoriji dočekala je sve ljubitelje igre pod obručima, a nakon 40 minuta "viteške" borbe trijumf odnose "momci u plavom", rezultatom 92:73.

Već na samom startu utakmice se znalo da ćemo imati priliku da gledamo veoma interesantan duel, a kasnije smo "saznali" da na meču neće biti mnogo faulova, ali će biti onoga što publika najviše voli – poena.

Čak 39 poena smo videli u prvom kvartalu, a u drugom sedam više, i Efes je zahvaljujući herojskim potezima Vasilija Micića i Šejna Larkina (kombinovano su u ovom delu meča ubacili 20 poena) uspevala da se udalji od Fenera i na tom poluvremenu dođe do prednosti od poena.

Fener je imao periode dobre i periode loše igre u prvih 20 minuta i te oscilacije najviše su ljutile njihovog trenera Željka Obradovića, u čijim su se redovima nekako najviše isticali Marko Gudurić i Erik Grin.

I u trećoj četvrtini je Šejn Larkin vodio glavnu reč. Bio je nezaustavljiv i već posle trideset minuta košarke upisao čak 33 indeksna poena! Vasilije Micić je takođe bio veoma dobar sa trojkom i dvojkom u ovom delu meča, a imao je i onaj jedan faul u napadu kada je Gudurića udario laktom u grudi.

Malo se utišala ekipa Fenerbahčea, Veseli je bio najbolji pojedinac iako izlazi iz povrede i jedini je bio dvocifren posle 3 četvrtine i u nekoliko navrata je uspeo da spasi gotovo sigurnu izgubljenu loptu.

Nemoćni su bili igrači Fenerbahčea, postalo je jasno sredinom poslednje četvrtine da neće moći da dođe do preokreta, a o tome dovoljno govori i ulazak Tarika Biberovića u ovim momentima.

Do kraja je Efes samo "odrađivao posao" protiv "ranjenog" Fenerbahčea, bili su nemilosrdni tokom svih 40 minuta, a nekako su najveći deo posla odradili u drugoj četvrtini, kada su i stekli veliku prednost koji nisu ispuštali do poslednjeg sudijskog zvižduka.

Najbolji igrači na utakmici bili su Šejn Larkin i Vasilije Micić, koji su igrali "kao u snu" i napravili najveći uspeh u istoriji Anadolu Efesa – finale Evrolige. Micić je imao 25 poena i 5 skokova, dok je Larkin bio još "brutalniji" sa 30 poena i po 7 skokova i asistencija!

Jan Veseli je predvodio ekipu "Fenera" sa 14 poena, dok ga je "ispoštovao" Erik Grin sa 13 poena, dok je dvocifren bio još i Nikola Kalinić sa 12 ubačenih poena i 6 asistencija.

Anadolu Efes će svog protivnika u finalu dobiti u narednom duelu, koji se igra u 21 čas, a akteri drugog polufinalnog susreta su moskovski CSKA i Real iz Madrida.

Kada je bilo najvažnije, Anadolu Efes je pokazao najbolje od sebe!

Najatraktivniji evroligaški tim ove sezone blistao je u polufinalu protiv Fenerbahčea, uveo duel od starta u svoj - brz i šuterski ritam i odigrao utakmicu za pamćenje.

Pitanje pobednika postavljalo se samo do poluvremena!

Fenerbahče - Efes 73:92 (20:19, 20:26, 17:23, 16:24)

Neverovatni Šejn Larkin pogađao je iz svih pozicija i ubacio 30 poena, uz neverovatni indeks korisnosti 47! Šutirao je Amerikanac iz driblinga, posle prodora, iz okreta i nije bio daleko od tripl-dabl učinka (sedam skokova, sedam asistencija).

Sa njim u tandemu blistao je i srpski plejmejker Vasilije Micić, koji je sa 25 ubačenih poena oborio svoj evroligaški rekord još jednom pokazao da je ovo njegova sezona. Njegovih sedam u nizu u drugoj četvrtini "odlepili" su Efes na "plus 7" (29:22), posle čega su se pojavljivali sve veći problemi za ekipu Željka Obradovića...

Na čelu sa tim tandemom, a uz najčešće neprolaznu odbranu Brajanta Danstona (9 poena, 10 skokova), Efes je kontrolisao utakmicu od druge deonice i do kraja "podizao" razliku do impresivnih "plus 21" u 37. mnutu.

I taj rezultat (82:61) postavio je Larkin, trojkom u duelu sa agresivnim Kostasom Slukasom, "mozgom" Fenerove igre koji je prvi put izgubio polufinale F4 Evrolige. Grk je, kao i ostatak tima, bio uglavnom van napadačkog ritma, a njegovoj i timskoj lošoj večeri svakako je doprinela i treća lična greška, koju je zaradio već u 17. minutu.

Fener je imao niz problema uoči ove utakmice (Datome i Lovernj propuštaju zbog povreda F4, a Kalinić i Veseli igrali su "roviti"), ali je uz spektakularni nastup tandema Larkin-Micić bilo veliko pitanje da li bi i puni sastav "Žocovog" tima bio u stanju da se suprotstavi Efesovoj košarci.

Osim 14 trojki prvog finaliste (iz 32 pokušaja) naspram Fenerovih šest (iz 14 šuteva), gledajući statistiku posebno "bode oči" činjenica da je Efes ostvario 20 asistencija naspram 13 Fenerovih, kao nepobitni dokaz timske igre Atamanovog sastava.

Takođe, o razlici u energiji dva tima svakako govori i to da je Efes završio polufinale sa skoro duplo više skokova (41:21!) i zbog takve igre, Atamanovi igrači ispraćeni su ovacijama sa parketa, na odmor za finale, koje će biti odigrano u nedelju od 20.30 časova, protiv pobednika duela Real Madrid - CSKA.

Veliki okršaj dva turska tima u polufinalu Evrolige završen je pobedom Anadolu Efesa nad Fenerbahčeom - 92:73! Anadolu se tako plasirao u veliko finale i borbu za prvaka Evrope! I to posle vrhunske košarke u dvorani Fernando Buesa, bez mnogo promašaja, sa dosta ritma i tuče. I vrlo dobre igre srpskih košarkaša sa obe strane, posebno tu mislimo na Vasilija Micića (25 poena) koji je pokazao zašto ga smatraju jednim od najboljih plejmejkera u Evropi i koji je uspeo da obori lični rekord po datim poenima u Evroligi! Kakav je momenat odabrao!

Vratio se Efes na Fajnal for posle 18 godina čekanja i predvođen Šejnom Larkinom i fenomenalnimMicićem uspeo je da ode u borbu za trofej posle slavlja nad Fenerom. Dosadašnji Micićev rekord je bio 24 poena protiv Olimpijakosa 13. decembra prošle godine, a sada je u polufinalu Evrolige ubacio čak 25 poena! Nestvarno! Kakav je to samo bekovski tandem, cele sezone, a i večeras! Možda i najbolji u Evropi u ovom momentu. Larkin i Vasa su toliko dobro igrali da Fener jednostavno nije imao šanse, zato je razlika u poslednjoj deonici išla preko 20 poena. 

Micić je šutirao 7/9 za dva, 3/6 za tri i imao je pet skokova, jednu asistenciju i jednu ukradenu loptu i sedam iznuđenih faulova. Larkin je dao 30 poena (4/5 za dva, 5/9 za tri), imao je i sedam skokova i asistencija, uz indeks 43. Nikola Kalinić je dao 12 poena, a Marko Gudurić osam.

Polufinale je opravdalo očekivanja u svakom smislu, gledali smo jako dobru košarku, bili su i jedni i drugi na vrhunskom nivou, ali je Efes bio bolji i zasluženo je prošao u finale. Larkin je cepao Fener na svaki mogući način, a Micić je pored poena imao i skokove, asistencije, igrao je kompletan meč. Efes je nadskočio Fener, Žocov tim je jako loše šutirao i za dva i za tri, posebno u drugih 20 minuta. Kada se Efes odvojio na 16 poena tokom poslednje deonice bio je kraj svih nadanja za Kanarince.

Bilo je lepo videti Marka Gudurića i Vasilija Micića u prvoj postavi na startu polufinala, a Nikola Kalinić se uprkos nekim prognozama našao prvo na klupi, pa potom i na parketu. To važi i za Jana Veselog, dokLuiđi Datome i Žofri Lovernj nisu mogli da pomognu ekipi Željka Obradovića.

Meč je počeo vrlo dobrim šutom obe ekipe, nije se videla trema, nije bilo ispitivanja snaga, već su i jedni i drugi grunuli svim silama na protivnika. Moerman i Larkin su dobro gađali za Efes, Micić je ubacio poludistancu, a Fener su predvodili Grin, Gudurić i Meli.  Bilo je jasno da turski rivali neće popustiti ni za jotu i da ćemo gledati opasan okršaj.

Zagrevao se Micić u prvoj deonici, a onda u drugoj počeo da radi ono što mu ove sezone jako dobro ide. Prvo još jedna dvojka, pa trojka i bio je prvi igrač na meču koji je stigao do devet poena, već polovinom druge četvrtine. Odličan je pored njega bio Larkin koji je igrao svestran meč. Kontratežu im je pravioSlukas sa dve trojke, iako je poznato da mu to nije najjača strana, ali je Fener uspeo da se vrati iz minusa od sedam poena.

Sa fantastičnom trojkom Džejmsa Andersona uz faul Gudurića, Efes je otišao na poluvreme sa prednošču od 45:40 posle poena Marka na drugoj strani. Generalno, prilično ujednačenih 20 minuta.

Larkin je i u drugom poluvremenu igrao kao da je uključio Nitro, leteo je po terenu i gađao u jednom momentu 4/5 za tri poena što je donosilo crvenilo na lice najboljeg trenera u istoriji evropske košarkeŽeljka Obradovića. Kalinić je vraćao trojkom, odličan je bio Meli s poludistance, a Micić je povezao dvojku pa trojku. Gudurić je igrao solidnu odbranu pa smo mogli da uživamo u dobroj predstavi srpskih košarkaša u polufinalu Evrolige.

Efes je bio bolji, raspoloženiji, a na ulasku u poslednju četvrtinu Anadolu je imao prednost od 68:57, da bi na osam minuta bilo 73:57 i već smo tada mogli da naslutimo da će Efes čekati pobednika meča Real Madrid - CSKA.

Kakav meč Efesa, održao je lekciju Feneru večeras u Baskiji. 

FAJNAL FOR EVROLIGE: Fenerbahče - Anadolu Efes 73:92 (20:19, 20:26, 17:23, 16:24)

Dvorana: Fernando Buesa, Vitorija
Poseta: 13, 470
Sudije: Lamonika, Latiševs, Difala

FENERBAHČE: Grin 13, Meli 9, Heršek, Mahmutoglu 5, Kalinić 12, Biberović, Slukas 8, Gudurić 8, Veseli 14, Guler, Dikson 4, Duverioglu

ANADOLU EFES: Larkin 30, Bobua 2, Balbaj, Motum 9, Šanli, Moerman 7, Tunčer, Plajs, Micić 25, Anderson 10, Danston 9, Simon

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar