Опада водостај ријеке Сава

Водостај ријеке Саве у Српцу , након вишечасовног стагнирања, почео је благо да опада чиме је прошла опасност од поплава ширих размјера у незаштићеном подручју низводно од Српца до Мјесне заједнице Кобаш. Водостај је достигао 854 центиметра, само шест центиметара мање од нивоа када се проглашава редовна одбрана од поплава.

Република Српска 17.05.2019 | 18:02
Опада водостај ријеке Сава
„Осим што је поплављено више стотина хектара обрадивог и другог земљишта, на овом подручју није била угрожено ни једно домаћинство. Све је било спремно да се предузму мјере заштите имовине и лица, али, према садашњем стању на терену, те активности неће бити потребне“, каже шеф службе Цивилне заштите Боривоје Врсајковић.  Он додаје да је начелник општине Младјан Драгосављевић  формирао комисије за процјену штета од поплава, што ће се обавити чим се вода и дефинитивно повуче.

С проблемима са водом још увијек се суочавају мјештани небрањеног насеља Бајинци, јер висок водостај Саве успорава повлачење Врбаса са поплављеног дијела села. Упркос раду Црпне станице Брзаја,  овдје избијају подземне воде с дтруге стране одбранбеног насипа. Блокирано је неколико кућа, али у њих вода није ушла.



Под водом је и село Гај у коме живи само једна трочлана породица Дјуре Требовца, која је од насипа удаљена око 2 километра.  Кућа се налази на узвишењу тако да ни при највећем водостају  вода не може ући у стамбени дио, а до ње се може доћи само чамцем. Драгиша Требовац, Дјурин син, каже да је домаћинство обезбједјено свим што је потребно за живот, а што се тиче поплаве на то су се навикли.

„Имамо и моторне чамце, па у оваквим ситуацијама  помажемо  Цивилној заштити и Црвеном крсту да лакше дотурају помоћ угроженом становништву на осталом поплављеном подручју“, каже Драгиша Требовац.  Додаје да ће вода наставити да се повлачи и да ће се стање на поплављеном подручју ускоро стабилизовати.

(БН/С.К.)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мемага

17.05.2019 20:27

Мора опадати. Мјере дале резултат. Хоџин запис је чудо. Не маши ако се заиште на прави начин, у право вријеме и од провјереног, доказаног слуге божјега. Машала, машала..

ОДГОВОРИТЕ
Name

П

18.05.2019 06:06

Којем поплављеном становништву ови дотурају помоћ, када их је држава иселила 1974.године из угрожених подручја. Ови имају кућу у Српцу и то што живе "у Сави" њихов је проблем и ничији други. Тада су сви добили све, од плацева, грађевинског материјала. И сада неко треба да мисли о њима. Ту дефинитивно треба ставити тачку и посветити се другим проблемима.

ОДГОВОРИТЕ