Opada vodostaj rijeke Sava

Vodostaj rijeke Save u Srpcu , nakon višečasovnog stagniranja, počeo je blago da opada čime je prošla opasnost od poplava širih razmjera u nezaštićenom području nizvodno od Srpca do Mjesne zajednice Kobaš. Vodostaj je dostigao 854 centimetra, samo šest centimetara manje od nivoa kada se proglašava redovna odbrana od poplava.

Republika Srpska 17.05.2019 | 18:02
Opada vodostaj rijeke Sava
„Osim što je poplavljeno više stotina hektara obradivog i drugog zemljišta, na ovom području nije bila ugroženo ni jedno domaćinstvo. Sve je bilo spremno da se preduzmu mjere zaštite imovine i lica, ali, prema sadašnjem stanju na terenu, te aktivnosti neće biti potrebne“, kaže šef službe Civilne zaštite Borivoje Vrsajković.  On dodaje da je načelnik opštine Mladjan Dragosavljević  formirao komisije za procjenu šteta od poplava, što će se obaviti čim se voda i definitivno povuče.

S problemima sa vodom još uvijek se suočavaju mještani nebranjenog naselja Bajinci, jer visok vodostaj Save usporava povlačenje Vrbasa sa poplavljenog dijela sela. Uprkos radu Crpne stanice Brzaja,  ovdje izbijaju podzemne vode s dtruge strane odbranbenog nasipa. Blokirano je nekoliko kuća, ali u njih voda nije ušla.



Pod vodom je i selo Gaj u kome živi samo jedna tročlana porodica Djure Trebovca, koja je od nasipa udaljena oko 2 kilometra.  Kuća se nalazi na uzvišenju tako da ni pri najvećem vodostaju  voda ne može ući u stambeni dio, a do nje se može doći samo čamcem. Dragiša Trebovac, Djurin sin, kaže da je domaćinstvo obezbjedjeno svim što je potrebno za život, a što se tiče poplave na to su se navikli.

„Imamo i motorne čamce, pa u ovakvim situacijama  pomažemo  Civilnoj zaštiti i Crvenom krstu da lakše doturaju pomoć ugroženom stanovništvu na ostalom poplavljenom području“, kaže Dragiša Trebovac.  Dodaje da će voda nastaviti da se povlači i da će se stanje na poplavljenom području uskoro stabilizovati.

(BN/S.K.)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Memaga

17.05.2019 20:27

Mora opadati. Mjere dale rezultat. Hodžin zapis je čudo. Ne maši ako se zaište na pravi način, u pravo vrijeme i od provjerenog, dokazanog sluge božjega. Mašala, mašala..

ODGOVORITE
Name

P

18.05.2019 06:06

Kojem poplavljenom stanovništvu ovi doturaju pomoć, kada ih je država iselila 1974.godine iz ugroženih područja. Ovi imaju kuću u Srpcu i to što žive "u Savi" njihov je problem i ničiji drugi. Tada su svi dobili sve, od placeva, građevinskog materijala. I sada neko treba da misli o njima. Tu definitivno treba staviti tačku i posvetiti se drugim problemima.

ODGOVORITE