Учинити стабилну будућност Европе

Министар Црнадак је позвао Комитет министара Савјета Европе да се усвоји одлука којом ће се отворити могућност да се Парламентарној скупштини БиХ омогући још једна шанса да прије јунског засједања Парламентарне скупштине Савјета Европе именује делегацију БиХ, како би и БиХ учествовала у доношењу важних одлука попут избора новог генералног секретара Савјета Европе, као и у обиљежавању значајног јубилеја - 70 година постојања Савјета Европе.

Босна и Херцеговина 17.05.2019 | 12:23
Учинити стабилну будућност Европе
Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак обратио се данас Комитету министара Савјета Европе на 129. засједању у Хелсинкију.

Током обраћања у званичном дијелу састанка министар је посебно истакао значај Савјета Европе, као и достигнућа и улогу коју је ова организација имала протеклих 70 година у изградњи повјерења и разумијевања у Европи. 

"Пред нама су и данас бројни проблеми и кризе, али одговор мора увијек бити исти - владавина права, демократија, људска права и поштовање различитости. Само бранећи ове темељне вриједности Савјета Европе обезбиједићемо стабилност и сигурну будућност за наш континент, за 47 земаља и скоро 850 милиона људи које представљамо", рекао је министар Црнадак.

Министар је позвао Комитет министара Савјета Европе да се усвоји одлука којом ће се отворити могућност да се Парламентарној скупштини БиХ омогући још једна шанса да прије јунског засједања Парламентарне скупштине Савјета Европе именује делегацију БиХ, како би и БиХ учествовала у доношењу важних одлука попут избора новог генералног секретара Савјета Европе, као и у обиљежавању значајног јубилеја - 70 година постојања Савјета Европе.

Такође, министар Црнадак је истакао значај Европске конвенције о људским правима и њене досљедне примјене. Подржао је развој политике добросусједских односа Савјета Европе и поздравио напредак остварен у сарадњи Савјета Европе са Европском унијом, јер се ради о организацијама са истим вриједностима и циљевима.

По данашњем завршетку 129. засједања Комитета министара Савјета Европе министар Црнадак ће прусуствовати званичној церемонији предаје предсједавања Савјетом Европе Француској, која ће водити ову организацију до новембра 2019. године.

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

21-век-васкрсење

17.05.2019 10:29

СНСД-е ће попиздити, опет ПДП испред СНСД-еа. Браво за Иванића и његов ПДП. Види се ко је господин, а ко шибицар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

17.05.2019 11:36

Вецина насих политицара је против Европе а онај напреднији дио има дубоке резеве.

ОДГОВОРИТЕ