Učiniti stabilnu budućnost Evrope

Ministar Crnadak je pozvao Кomitet ministara Savjeta Evrope da se usvoji odluka kojom će se otvoriti mogućnost da se Parlamentarnoj skupštini BiH omogući još jedna šansa da prije junskog zasjedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope imenuje delegaciju BiH, kako bi i BiH učestvovala u donošenju važnih odluka poput izbora novog generalnog sekretara Savjeta Evrope, kao i u obilježavanju značajnog jubileja - 70 godina postojanja Savjeta Evrope.

Bosna i Hercegovina 17.05.2019 | 12:23
Učiniti stabilnu budućnost Evrope
Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak obratio se danas Кomitetu ministara Savjeta Evrope na 129. zasjedanju u Helsinkiju.

Tokom obraćanja u zvaničnom dijelu sastanka ministar je posebno istakao značaj Savjeta Evrope, kao i dostignuća i ulogu koju je ova organizacija imala proteklih 70 godina u izgradnji povjerenja i razumijevanja u Evropi. 

"Pred nama su i danas brojni problemi i krize, ali odgovor mora uvijek biti isti - vladavina prava, demokratija, ljudska prava i poštovanje različitosti. Samo braneći ove temeljne vrijednosti Savjeta Evrope obezbijedićemo stabilnost i sigurnu budućnost za naš kontinent, za 47 zemalja i skoro 850 miliona ljudi koje predstavljamo", rekao je ministar Crnadak.

Ministar je pozvao Кomitet ministara Savjeta Evrope da se usvoji odluka kojom će se otvoriti mogućnost da se Parlamentarnoj skupštini BiH omogući još jedna šansa da prije junskog zasjedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope imenuje delegaciju BiH, kako bi i BiH učestvovala u donošenju važnih odluka poput izbora novog generalnog sekretara Savjeta Evrope, kao i u obilježavanju značajnog jubileja - 70 godina postojanja Savjeta Evrope.

Takođe, ministar Crnadak je istakao značaj Evropske konvencije o ljudskim pravima i njene dosljedne primjene. Podržao je razvoj politike dobrosusjedskih odnosa Savjeta Evrope i pozdravio napredak ostvaren u saradnji Savjeta Evrope sa Evropskom unijom, jer se radi o organizacijama sa istim vrijednostima i ciljevima.

Po današnjem završetku 129. zasjedanja Кomiteta ministara Savjeta Evrope ministar Crnadak će prusustvovati zvaničnoj ceremoniji predaje predsjedavanja Savjetom Evrope Francuskoj, koja će voditi ovu organizaciju do novembra 2019. godine.

(BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

21-vek-vaskrsenje

17.05.2019 10:29

SNSD-e će popizditi, opet PDP ispred SNSD-ea. Bravo za Ivanića i njegov PDP. Vidi se ko je gospodin, a ko šibicar.

ODGOVORITE
Name

Osvit

17.05.2019 11:36

Vecina nasih politicara je protiv Evrope a onaj napredniji dio ima duboke rezeve.

ODGOVORITE